Aftenposten

Slik er mannen som vil forandre Twitter

Hvordan vil Elon Musk egentlig forandre Twitter? Teslasjefe­ns tidligere handlemøns­ter og holdninger gir oss en pekepinn.

- Per Kristian Bjørkeng Teknologij­ournalist

Elon Musks oppkjøp av Twitter er fortsatt avhengig av endelig godkjennin­g. Men la oss si at alt går etter planen. Da går en av verdens viktigste debattaren­aer om 3–6 måneder inn i en helt ny aera. Verdens rikeste person vil kunne gjøre akkurat hva han selv vil med plattforme­n.

Hva bør vi forvente, ut fra Tesla-gründerens tidligere oppførsel og personligh­et?

Pubertal stil. Noen hint får vi ved å se på hans egne tweets. Ut fra dem kan vi ikke vente at han ønsker å gjøre Twitter til et vennligere sted.

Musk har selv flere ganger brukt fornaermel­ser av motdebatta­nter som aktivt virkemidde­l.

I 2018 kalte han for eksempel en britisk meningsmot­stander for «pedo guy». Da hadde han riktignok på forhånd blitt fornaermet. Briten latterligg­jorde nemlig Tesla-eierens mislykkede forsøk på å hjelpe en desperat guttegjeng som satt fast langt inne i en hule i Thailand.

Ikke overrasken­de saksøkte briten Musk for aerekrenke­lse. Men retten frikjente Tesla-sjefen. Dommeren festet nemlig lit til Musks påstand om at tweeten var ment som en fornaermel­se, ikke en faktisk opplysning.

Musk har ikke sluttet med denne typen pubertal «humor» rettet mot sine motstander­e. Senest i forrige uke latterligg­jorde han størrelsen på Bill Gates mage med teksten «in case u need to lose a boner fast». Samtidig satte han et bilde av Gates sammen med Apples emoji med betydninge­n «pregnant man».

Noen av dem som synes Musk er taktløs, fikk en interessan­t forklaring i fjor. Da sto han nemlig frem i Saturday Night Live med diagnosen Asperger (en tilstand på autisme-spekteret). Den fører til «forstyrrel­ser i sosialt samspill og kommunikas­jonsmønste­r», ifølge Norsk Helseinfor­masjon. Humor er kjent for å vaere spesielt vanskelig for autister.

Men ingen kan si at han mislykkes helt med å vaere morsom. Torsdag la han ut det som allerede er historiens nest mest likte tweet: «Next I’m buying CocaCola to put the cocaine back in».

❝ Med «ytringsfri­het» mener jeg simpelthen det som er i tråd med loven. Jeg er mot sensur som går langt forbi lovens grenser. Elon Musk

Hard linje for ytringsfri­het. Politisk har Musk markert seg som en klar motstander av Twitters redaksjone­lle linje, saerlig i løpet av de siste månedene.

I det siste har selskapet beveget seg mer i retning av å vaere et redigert medium enn tidligere, for eksempel ved å slette en omstridt sak fra New York Post om Hunter Bidens laptop. Kritikere har ment at denne typen innhold ikke er

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway