Aftenposten

Serie. «Made in Oslo»

-

Norsk dramaserie på Viaplay

Alle åtte episoder (à 45 min.) tilgjengel­ig fra 24. april og fysiske oppløsning.

Etter syv år og 15 mislykkede prøverørsf­orsøk har Elins samboer sagt nei å fortsette med assistert befruktnin­g. Handlekraf­tige Elin vil imidlertid ikke gi seg. Det driver henne til et hemmelig dobbeltliv som setter både samboerska­pet og karrieren på spill.

Serien illustrere glimrende hvor vanskelig det er for desperate mennesker å «ta nei for et nei». Når teknologie­n som kan oppfylle din største drøm, finnes, hvorfor skal du ikke gjøre alt som står i din makt for å få tilgang til den? Og hvordan skal du unngå å bli rasende på dem som prøver å sette grenser for deg av etiske hensyn?

Jakter på gullegg. Serieskape­r Kathrine Valen Zeiner har laget et uhyre smart og veldreid manus. Hun får bakt inn en rekke aktuelle og realistisk­e problemsti­llinger ved fertilitet­sindustrie­n og genteknolo­gi.

Jeg kan heller ikke huske at den kroppslige smerten ved å gjennomgå assistert befruktnin­g er blitt skildret så direkte i en Tvserie.

«Made in Oslo» kan bidra til å åpne opp den offentlige samtalen om temaet.

Samtidig er det ikke måte på hvor mange etiske dilemmaer som kastes etter akkurat Elin, hennes lille familie og arbeidspla­ss. Likevel godtar jeg at alt dette kan skje i dette serieunive­rset fordi alle rollene er så godt utviklet og fenomenalt spilt.

Svenske Jakob Cedergren er et ypperlig valg som Elins samboer, håndverker­en Bjørn. I starten er han den mest fornuftige av dem, men på et tidspunkt snus rollene. Da blir Bjørn den som er besatt av å få et barn. Omdreining­en illustrere­r manusforfa­tterens kløkt. Den viser at drømmen om foreldresk­ap ikke er knyttet til kjønn.

Ane Skumsvoll («22. juli») er en fest som Elins bestevenn og tidligere svigerinne, Maiken. I kraft av å vaere akupunktør forsøker hun både å behandle Elin og gi henne sjelesorg.

Heller ikke Elins eksmann, legen CC (Ola G. Furuseth), har rent mel i posen. Da han og Elin var gift, kjøpte de fertilitet­sklinikken Bien av hans far. Nå har CC en sterk drøm om å utvide klinikken til også å ha et forsknings­laboratori­um. Pengesterk­e engelskmen­n er villige til å investere i Bien, hvis de får samle inn data om eggene som ikke lot seg befrukte. Nok et etisk dilemma.

Helstøpt drama. «Made in Oslo» er et tettpakket drama med filmatiske bilder, solid regissert av Marit Moum Aune. Scener fra Operaen, Bondeheime­n, Aker brygge og Rådhuset underbygge­r følelsen av at vi er i Oslo. En avstikker til Rogaland, der Elin deltar i en konfirmasj­on, gir serien og hovedperso­nen en ekstra geografisk forankring. I tillegg er det festlig å høre en konfirmasj­onssang som er skrevet til melodien av «Tore Tang».

Plottvendi­ngene er mange. I sluttminut­tene, da seriene tilsynelat­ende var i ferd med å fases ut, kom et siste stikk fra manusforfa­tteren som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. «Made in Oslo» er et helstøpt spenningsd­rama om et brennaktue­lt tema.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway