Aftenposten

Fakta. «The look»

- Per Christian Selmer-anderssen Teateranme­lder

Susie Wang er ikke en kvinne, men en teatergrup­pe som har feid inn i norsk teater med bøttevis av blod. De fire første stykkene tok oss til fine feriestede­r, der grusomme ting skjer mellom fremmede mennesker.

Den femte har fått premiere på Nationalth­eatret og foregår på et keramikkve­rksted i Hellas. Tre amerikansk­e kvinner har meldt seg på aktkurs. De kommer med sandaler, bare mager og hver sin distinkte aksent. En av dem flørter med modellen, de to andre veksler mellom det oversensit­ive og overhyggel­ige. Og modellen selv: Han er ikke den han utgir seg for å vaere.

Keramikkti­men ender med blod, død og makaber fødsel. Jeg skal ikke gå i detalj, for mye av poenget med Susie Wangs forestilli­nger er nettopp overraskel­sesmomente­t. Når en gravid kvinne gjør klart verkstedet i stykkets aller første scene, er det som et frempek. Ingen gravide går ustraffet inn i Susie Wangs forestilli­nger.

Hvis man kjenner til gruppen fra før, er det forventnin­gen som er det mest ubehagelig­e.

Det onde øyet. Årets forestilli­ng har fått navnet «The look» og spilles på engelsk. Tittelen spiller på mye av det som foregår i sceneromme­t. Hver av karakteren­e har et tyrkisk smykke som skal hjelpe mot «det onde øyet». Du vet, et slikt glassmykke i blått som man finner i alle souvernirs­japper i Hellas.

Tekst og regi: Trine Falch

Scenografi: Bo Krister Wallström

Lyd og musikk: Martin Langlie

Lys: Phillip Isaksen

SFX og maske: Terje Rødsjø og Fanney Antonsdótt­ir

Med: Jan Saelid, Mona Solhaug, Stine Fevik, Julie Solberg og Phillip Isaksen

Produsert av Susie Wang og Nationalth­eatret.

Spilles på Amfiscenen frem til 3. juni.

Men hvem som er det onde øyet, og hvem som beskytter seg mot hvem, er opp til tolkning. «The look» handler nemlig også, slik jeg ser det, om hvordan vi skaper andre i vårt blikk. De tre kvinnene skal jo lage hver sin aktmodell i leire.

Men hvilken mann er det de skaper med hendene?

Den ganske gyselige modellen spilles av Jan Saelid. Jeg vet ikke om noen kunne skapt en mer demonisk greker. Han soler seg i kvinnenes blikk, men aner også at de represente­rer en fare. Eller snarere: At han kan vaere en fare mot dem.

De tre kvinnene spilles med sløy overbaeren­het av Stine Fevik, Julie Solberg og Mona Solhaug. Deres amerikansk­e aksenter er perfekt. Det samme er den lette tonen. Men det som starter overfladis­k og ufarlig, blir etter hvert en drøy fortelling om morskap, kåtskap og ondskap.

B-film som teater. De siste årene har flere regissører eksperimen­tert med film på scenen. I Norge har vi Kjersti Horn og Stefan Larsson, mens i Tyskland har Frank Castorf i tiår lekt seg med video-i-teateret. Susie Wangs regissør Trine Falch går motsatt vei. Hun bruker filmatiske virkemidle­r uten et eneste kamera på scenen.

Her er spesialeff­ektene rett og slett «live». Og ja, dem er det flere av. Selve estetikken er også hentet fra filmens verden. Her er fargene, settingen og musikken som i en B-film. Det samme er handlingen med bestialske, umotiverte drap og plutselige katastrofe­r uten tilsynelat­ende begrunnels­e i karakteren­e.

Men i denne splatterve­rdenen er Susie Wang på leting etter noe dypere. Gradvis aner vi at leirklumpe­ne på rulleborde­ne er noe større enn dem selv. Og når horroren åpner seg midtveis i stykket, skjønner vi at dette er en katalysato­r på hele menneskehe­ten. Hvordan skaper vi andre? Hva sier en leirklump om menneskets tilblivels­e?

Samtidig føles det dumt å tolke for mye. «The look» er morsomst som en saer hendelse og ikke som et objekt for analyse. Det er også en såpass åpen forestilli­ng at hver publikumme­r vil oppleve ulike ting.

«The look» er kanskje ikke for alle. Det lønner seg å droppe hvitvinsgl­asset og ikke spise for mye bønnetaco til middag, for dette er kvalmende saker.

Men «The look» er likevel en god nyhet. Atter en gang har Nationalth­eatret invitert inn en frigruppe, og det gjør noe med hele bygget. Dette er ikke lenger bare et sted for tekstteate­r, men et sted der alt kan skje. Neste Susie Wang-forestilli­ng skal også spilles her. Det er bare å gruglede seg.

 ?? Foto: Simen Ulvestad, Nationalth­eatret ?? U Jan Saelid og Mona Solhaug i den svaert voldsomme og ubehagelig­e åpningssce­nen til «The look».
Foto: Simen Ulvestad, Nationalth­eatret U Jan Saelid og Mona Solhaug i den svaert voldsomme og ubehagelig­e åpningssce­nen til «The look».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway