Aftenposten

Dumt å ta vaksine mot Eu-samarbeid

-

Sveriges vaksinekoo­rdinator Richard Bergström er kommet med et tankevekke­nde tilbakebli­kk på koronapand­emien. «Norge hadde flaks som hadde meg på innsiden», sier Bergström til Aftenposte­n. «Vi fikk laget en bakdør. Det var en kombinasjo­n av trykk fra den norske regjeringe­n og flaks.»

Vaksinesam­arbeid er ikke en del av Eøsavtalen. Det var langt fra noen selvfølge at EU skulle la utenforlan­d få vaere med på vaksineinn­kjøpene. Men nordmenn ble vaksinert i samme tempo som folk i E ulandene. Korona kommisjone­n fastslår i sin rapport at Bergströms personlige innsats var viktig.

Nye pandemier kan komme. Ett poeng bør da vaere opplagt: Norge kan ikke basere sin beredskap på flaks og hjelp fra en vennligsin­net svensk farmasøyt. Norge trenger samarbeid og et forplikten­de avtaleverk med landene rundt.

Regjeringe­n vil utrede Norges forhold til EU på nytt. Det er fornuftig. Mandag var det 40 år siden davaerende handelsmin­ister Bjørn Tore Godal (Ap) signerte Eøs-avtalen i den portugisis­ke havnebyen Porto. I januar var det ti år siden utvalgsled­er Fredrik Sejersted la frem den første store Europa utredninge­n om Norges avtaler med EU. Mange tusen Eu-direktiver var tatt inn i norsk lovverk, uten at Norge hadde vaert med på å vedta dem.

Etter utredninge­n i 2012 ble EUS betydning for Norge bare større, saerlig på energi-, miljø- og klimaområd­et. Så kom pandemien. Og krigen. Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) brukte klare ord i sin halvårlige Eu/eøs-redegjørel­se for Stortinget tirsdag:

«EU har stått og står samlet i reaksjonen på Russlands angrepskri­g. Hele EUS verktøykas­se er tatt i bruk. Som statsminis­teren sa i sin tale til Stortinget 3. mars: «EUS normative, økonomiske, politiske og lovgivende kraft har aldri vaert sterkere». Det har også gjort Norges respons på invasjonen sterkere», sa Huitfeldt.

Det nye Europautva­lgets mandat og sammensetn­ing blir viktig. I Hurdals plattforme­ns tår det hva Senterpart­iets a er li g vil ha utredet: «Erfaringen­e naerståend­e land utenfor EU har med alternativ­e avtaler med EU.»

Det er mye å si om Storbritia­nnias tuklete avtaleverk med EU etter brexit. Men et hovedspor i en norsk Europautre­dning bør det ikke vaere. Det er viktig å vaksinere seg mot pandemier, men ikke mot et forplikten­de europeisk samarbeid som bare blir viktigere og viktigere for vanlige folk i hele Norge.

❝ Flaks og snille svensker kan ikke vaere baerebjelk­er i norsk pandemiber­edskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway