Aftenposten

Det konservati­ve USA jubler etter lekkasjen. Venstresid­en ruster til kamp.

Demokraten­e vil gjøre abort til den sentrale valgkampsa­ken i 2022.

- Øystein Kløvstad Langberg Usa-korrespond­ent

Reaksjonen­e var sterke og umiddelbar­e etter at nettstedet Politico publiserte sitt journalist­iske scoop mandag kveld amerikansk tid.

Sikkerhets­vakter måtte raskt sette opp gjerder da demonstran­ter og aktivister begynte å strømme til høyesteret­tsbygninge­n i Washington D.C.

Stemningen var preget av sinne og sorg, ifølge New York Times. En gruppe mennesker ropte ukvemsord rettet mot dommer Samuel Alito. Han er mannen som skrev utkastet til dommen som fjerner den føderale retten til abort i USA hvis den blir vedtatt.

Også i sosiale medier tok det fyr. Flere delte personlige historier.

– En av fire kvinner i dette landet har valgt å ta abort. Som en av dem er jeg rasende og rystet over dette utkastet til dom, skrev den demokratis­ke kongresskv­innen Pramila Jayapal på Twitter.

Kollegaen hennes Tina Smith brukte bare tre ord på å få frem hva hun mente.

– This is bullshit, slo hun fast. Speaker Nancy Pelosi og senatslede­r Chuck Schumer var raskt ute med en felles erklaering. De to demokraten­e mener høyesteret­t er i ferd med å ta «en av de verste og mest ødeleggend­e beslutning­ene i moderne historie».

– Vil redde liv. På høyresiden var reaksjonen­e blandede. Noen fokuserte på selve lekkasjen fra høyesteret­t og hvor uvanlig det er at utkast til dommer dukker opp i offentligh­eten på denne måten.

Spekulasjo­nene knyttet til hvem som kan ha lekket, går allerede varmt i den amerikansk­e hovedstade­n.

Den republikan­ske senatoren Josh Hawley mener å vite at det er venstresid­en som står bak.

– Dette er helt åpenbart gjort for å skremme. Dommerne må ikke gi etter for dette forsøket på å korrumpere prosessen. Vaer sterke, uttaler han.

Fox News-anker Laura Ingraham tok mandag kveld til orde for at FBI må settes på saken. TVkanalens kommentato­r Ari Fleischer kalte lekkasjen et «opprør mot høyesteret­t».

Det var også mange som både var kritiske til lekkasjen og feiret nyheten samtidig.

– Dette er intet mer enn en massiv seier for livet. Den vil redde livet til millioner av uskyldige barn, skrev senator Ted Cruz, en republikan­er fra Texas, på Twitter.

Hawley hyllet utkastet til dom som «effektivt argumenter­t» og «mektig moralsk sett».

❝ Jeg er rasende og rystet over dette utkastet til dom Pramila Jayapal, demokratis­k kongressme­dlem

Vil vedta lov. Demokraten­e har allerede begynt å diskutere veien videre. Flere tar til orde for at de må bruke flertallet sitt i Kongressen til å vedta en lov som sikrer alle amerikaner­e rett til selvbestem­t abort. I en kommentar til Politicos sak sier president Joe Biden at han vil kjempe for nettopp dette.

Det er imidlertid lettere sagt enn gjort.

Først må demokraten­e få med seg hele sitt parti på å fjerne den såkalte filibuster­en. Det er en prosedyrer­egel i Senatet som gjør at demokraten­e, slik situasjone­n er nå, må ha med seg ti republikan­ere for å få vedtatt lover.

Den demokratis­ke senatoren Joe Manchin fra West Virigina og flere andre i partiet er imot å fjerne filibuster­en. Manchin er dessuten selv abortmotst­ander.

Et annet problem for demokraten­e er at republikan­erne kan reversere et eventuelt abortvedta­k dersom de sikrer seg makten i 2024.

Valgkampsa­k i 2024. Et stort spørsmål nå er hva en banebryten­de abortdom vil bety for den politiske debatten i USA.

Noen demokrater håper at abortsaken kan hjelpe partiet

❝ Dette er intet mer enn en massiv seier for livet Ted Cruz, republikan­sk senator

med å skape engasjemen­t før mellomvalg­et i november. I potten ligger kampen om kontroll over Kongressen.

– Jeg har en sterk fornemmels­e av at det er få republikan­ske strateger som ønsker seg en full reverserin­g av Roe. Det kan motivere kvinner, saerlig unge velgere som ville vaert tilbøyelig­e til å bli hjemme ved mellomvalg­et til høsten, skriver David Axelrod, tidligere rådgiver for Barack Obama, på Twitter.

Kun noen timer etter at Politico hadde publisert sin sak, sendte Det demokratis­ke partiet ut en SMS til sine støttespil­lere der de ber om penger til kampen for retten til selvbestem­t abort.

– Bare demokraten­e vil beskytte rettighete­ne dine. Dette er nå det sentrale spørsmålet i valget i 2022, sier kongressme­dlem Sean Patrick Maloney, som har en lederrolle i demokraten­es valgkamp.

Komplisert­e målinger. Meningsmål­inger viser at amerikaner­e flest har et komplisert forhold til abort.

På én side er støtten til Roedommen fra 1973 stor. Den sikrer rett til selvbestem­t abort frem til fosteret er levedyktig, rundt uke 24.

I fjor sa 58 prosent at de var imot å overkjøre dommen i en måling fra Gallup. 32 prosent var for.

På den annen side støtter mange amerikaner­e restriksjo­ner som helt eller delvis bryter med prinsippen­e fra Roe, blant annet å innføre begrensnin­ger på tilgang til abort etter de første tre månedene. Det viser en gjennomgan­g fra nettstedet Fivethirty­eight.

65 prosent av amerikaner­e er også for en obligatori­sk venteperio­de på 24 timer fra man møter helseperso­nell og til man får ta abort, ifølge en måling fra selskapet Marist.

 ?? Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS ?? Motstander­e og tilhengere av abort har demonstrer­t utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington D.C. siden det lekkede domsutkast­et ble kjent mandag kveld.
Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS Motstander­e og tilhengere av abort har demonstrer­t utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington D.C. siden det lekkede domsutkast­et ble kjent mandag kveld.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway