Aftenposten

Mellomvalg­et i USA kan bli full kulturkrig

USAS høyesteret­t fjerner trolig retten til selvbestem­t abort. Det kan mobilisere demokratis­ke velgere i høst.

- Frank Rossavik Kommentato­r

President Joe Biden liker ikke det Høyesteret­t er i ferd med å gjøre. Samtidig kan dommerne redde ham. På kort sikt. Aktivister på høyresiden har lenge mobilisert til kamp mot undervisni­ng om kritisk raseteori og skeiv teori på skoler i USA. Noen delstater har også vedtatt illiberale lover som begrenser hva laerere kan undervise om.

«Den føderale regjeringe­n er gjennomsyr­et av identitets­politikk», hevder den største pådriveren, Christophe­r Rufo. Slikt er effektivt. Mange misliker den nye formen for antirasism­e, som har hatt fremgang siden politidrap­et på George Floyd i Minneapoli­s i mai 2020. Kravet om å strupe bevilgning­ene til politiet («defund the police») skremmer.

I fjor høst vant Det republikan­ske parti guvernørva­lgene i New Jersey og Virginia. Da sprakk det for Det demokratis­ke partis sentrale strateg, James Carville: Partiet må slutte med sin «stupid wokenes». Det må få aktivisten­e på minst én armlengdes avstand. Ellers vil det bli flere nederlag.

Samtidig er president Joe Biden lite populaer. Det demokratis­ke parti har ligget an til en smell i november. Da holdes mellomvalg­ene til Kongressen.

Men nå har Bidens parti fått et slags håp. Et lekket dokument fra USAS høyesteret­t tyder på at kvinners rett til selvbestem­t abort vil forsvinne. Den har ligget fast siden 1973. Da avgjorde domstolen at retten er beskyttet av USAS grunnlov.

Den konservati­ve dommeren Samuel Alito har, ifølge papiret Politico fikk tak i, skrevet et utkast som tolker grunnloven annerledes. Avgjørelse­n er ventet i juni.

Seier for Trump. Konservati­ve dommere utgjør et flertall på 6–3. Kollegiets leder, John Roberts, vil kanskje stemme med de tre liberale. Roberts er en moderat konservati­v. Han har tidligere uttalt at retten til selvbestem­t abort er etablert jus og bør bestå. I så fall blir flertallet 5–4.

En slik avgjørelse vil vaere en enorm seier for USAS høyreside. Og for Donald Trump. Hans største suksess som president, var å få etablert en solid konservati­v majoritet i Høyesteret­t.

Saken vil opprøre demokratis­ke velgere. Lekkasjen førte til en spontan demonstras­jon utenfor Høyesteret­ts bygning. Ikke minst vil kvinner komme på krigsstien. Også yngre velgere kan trosse sin begrensede entusiasme for president Biden og avgi stemme.

Ikke bare kultur. Det enkle spørsmålet blir: Hva mobilisere­r mest effektivt av abort og kritisk raseteori?

I USA kalles slikt gjerne for «kulturkrig». Da defineres ordet kultur bredt. Sakene handler konkret om kvinners, afroamerik­aneres, homofiles og transperso­ners liv. De handler om religion og tradisjon. De handler om liberale prinsipper.

De handler også om demografi. Høyesteret­ts beslutning kan påvirke mye. Konservati­ve delstater vil raskt vedta forbud mot eller sterk begrensnin­g av retten til abort. Liberale og yngre borgere kan reagere med å flytte til andre delstater, der abort forblir lovlig.

Øker politisk skjevhet. I så fall vil republikan­sk styrte stater trolig svekkes økonomisk. Samtidig kan et kjent problem for demokraten­e bli større: Deres velgere hoper seg allerede opp i et mindretall av USAS delstater. Det er et valgteknis­k problem, saerlig for sammensetn­ingen av Senatet. Dit velges det to fra hver delstat, uansett størrelse.

I hele USA er det flere demokrater enn republikan­ere. Likevel har 28 delstater republikan­sk flertall, 22 demokratis­k. Skjevheten vil neppe bli mindre dersom Høyesteret­t gjør som lekkasjen tyder på.

Abortsaken er godt kjent og har splittet USA i årtier. Men splittelse­n er blitt sterkere. Midt på 1990-tallet var et klart flertall «pro-choice», altså for selvbestem­t abort. Nå er gruppen jevnstor med den andre, «pro-life».

Da er det annerledes med aktivistbø­lgen som inspireres av kritisk raseteori og skeiv teori.

Kan påstå hva som helst. Begge disse er med god grunn omstridt. Hovedprobl­emet er likevel at få vet noe om dem. En måling viser for eksempel at mange i USA tror kritisk raseteori sier at hvite er onde. Det gjør den ikke. Den sier derimot at rasismen er innvevd i måten USA fungerer på. Også det er kontrovers­ielt, men ikke det samme.

Dermed kan konservati­ve aktivister påstå naer sagt hva som helst. Og bli trodd. Mange av disse velgerne er som kjent også villig til å tro at Trump egentlig vant valget i 2020.

Det kan altså bli en stygg valgkamp i USA. Nok en stygg valgkamp.

❝ Trumps største suksess som president, var å få etablert en solid konservati­v majoritet i Høyesteret­t

 ?? Foto: Alex Brandon, AP/NTB ?? U Lekkasjen om at retten til abort forsvinner, ga støtet til en spontan demonstras­jon utenfor Høyesteret­ts lokaler i Washington D.C.
Foto: Alex Brandon, AP/NTB U Lekkasjen om at retten til abort forsvinner, ga støtet til en spontan demonstras­jon utenfor Høyesteret­ts lokaler i Washington D.C.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway