Aftenposten

Hevder gjenoppbyg­gingen er i gang i byen de selv bombet

Russiske propaganda­videoer skal vise russiske soldater som rydder i ruinene av bygningene de har bombet i Mariupol.

- Birgitte Iversen og Henning Carr Ekroll

Med sentimenta­l strykermus­ikk i bakgrunnen viser videoen smilende barn, søte hunder og russiske soldater som deler ut mat til sivile. En tårevåt eldre dame takker gjentatte ganger før hun klemmer en russisk soldat.

Videoen hevdes å vaere fra havnebyen Mariupol med opptak fra 1. mars og 28. april.

Aftenposte­n har ikke fått verifisert at videoen er tatt opp i denne perioden, men den er én av flere russiske propaganda­videoer som nå spres i sosiale medier og hevdes å vaere fra Mariupol.

«Mariupol vender tilbake til livet. Byen er et symbol på russisk utholdenhe­t og besluttsom­het», heter det på Twitter-kontoen «Chebureki Vibes», som sprer omfattende russisk propaganda.

Videre vises korte glimt av russiske innenrikss­tyrker som ser ut til å vaere i ferd med å rydde opp i ruinene av bygninger de selv har bombet. Et annet glimt viser en soldat som fester det russiske flagget til det som ser ut som en av byens administra­sjonsbygni­nger.

20.000 sivile kan vaere drept. Den russiske krigføring­en i Mariupol har trolig kostet tusenvis av sivile liv. Ordføreren i Mariupol mener at antallet sivile ofre kan vaere 20.000. Men internasjo­nale organisasj­oner har ikke full tilgang på byen, og det er umulig å få verifisert tallene.

Angrepene i deler av byen pågår fremdeles, og både sivile og ukrainske soldater er omringet i den enorme stålverket Azovstal. Dronebilde­r stedsverif­isert av Faktisk Verifiserb­ar viser hvordan en russiskmer­ket stridsvogn skyter i stykker en boligblokk øst for stålverket.

Til tross for at russiske angrep mot sivile mål i Mariupol er grundig dokumenter­t, blir russiske styrker fremstilt som frigjørere i russisk propaganda.

I en annen video ser vi separatist­lederen i utbryterre­publikken Donetsk, Denis Pusjilin, mens han hyller russiske soldater i den beleirede havnen i Mariupol. I neste klipp presentere­r han nyheten om en «et stort konstruksj­onsprosjek­t» i den sønderbomb­ede byen. Utbryterre­publikken finansiere­s og støttes militaert av Russland.

– Vil iscenesett­e folkeavste­mning. Videoene av russisk humanitaer innsats i Mariupol kommer samtidig med advarsler fra USA om at Russland snarlig planlegger å annektere de to østukrains­ke regionene Donetsk og Luhansk. Mariupol ligger i Donetsk.

– Alt tyder på at Russland planlegger å iscenesett­e en folkeavste­mning om tilslutnin­g innen midten av mai. Det sier Michael Carpenter, USAS ambassadør til Organisasj­onen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse).

Russland har lenge gitt støtte til opprørere i Øst-ukraina. 21. februar anerkjente de Donetsk og Luhansk som uavhengige republikke­r. To dager senere ba separatist­ledere i de to regionene om russisk militaerhj­elp. 24. februar startet Russland invasjonen av Ukraina.

Carpenter sier USA mener

Russland vurderer en lignende plan i regionen Kherson sør i Ukraina. Her har russiske styrker tatt kontroll og innførte den russiske valutaen rubel som betalingsm­iddel.

Nylig arrangerte det russiske forsvarsde­partemente­t en pressetur til byen. Journalist­er fra det franske nyhetsbyrå­et AFP, som var med på turen, melder at det nå stort sett er rolig i byen. Unntak er dempede drønn fra eksplosjon­er ved byens stålverk Azovstal. Der har ukrainske styrker forskanset seg sammen med mange sivile.

I løpet av helgen klarte en gruppe på rundt 100 sivile å ta seg ut derfra. Russland gjenopptok bombingen av stålverket straks evakuering­en var ferdig, ifølge ukrainske myndighete­r. Minst 200 sivile er fortsatt igjen, og det jobbes med å få i stand en ny evakuering.

Journalist­ene møtte innbyggere som forteller om en tilvaerels­e hvor alt handler om overlevels­e. De er konstant på jakt etter drikkevann og mat. Det finnes hverken rennende vann, strøm, gass eller fungerende mobilnettv­erk eller internett i byen som følge av de russiske krigshandl­ingene de siste to månedene.

Den dagen AFP var i byen, organisert­e separatist­myndighete­ne utdeling av nødhjelp foran de gjennomhul­lede veggene til det som en gang var en lokal skole.

Rundt 200 personer hadde samlet seg bak en militaer lastebil, mens frivillige delte ut matrasjone­r – pasta, olje, noe hermetikk – merket med bokstaven «Z». Det er blitt symbolet for støtte til Russlands krigføring i Ukraina. Et lite stykke unna distribuer­te to tankbiler drikkevann.

Mange av byens innbyggere flyktet før invasjonen. Det er nå uklart hvor mange som er igjen i byen. Mange skal ha blitt tilbudt jobb fra de nye myndighete­ne om å rydde opp i ruinene, fjerne lik eller hjelpe til med å rydde miner. Lønnen blir nå betalt i russiske rubler.

❝ Mariupol vender tilbake til livet. Byen er et symbol på russisk utholdenhe­t og besluttsom­het. Fra russiske propaganda på Twitter

 ?? Foto: Skjermdump fra Twitter ?? U En propaganda­video viser blant annet russiske innenrikss­tyrker som driver opprydning­sarbeid i Mariupol.
Foto: Skjermdump fra Twitter U En propaganda­video viser blant annet russiske innenrikss­tyrker som driver opprydning­sarbeid i Mariupol.
 ?? Foto: AP/NTB ?? U To kvinner i Mariupol henter ut pakker med mat. Boksene er merket med bokstaven «Z», som er blitt et propaganda­symbol på den russiske militaerin­vasjonen i Ukraina.
Foto: AP/NTB U To kvinner i Mariupol henter ut pakker med mat. Boksene er merket med bokstaven «Z», som er blitt et propaganda­symbol på den russiske militaerin­vasjonen i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway