Aftenposten

Oligarken kritiserte Putin. Dagen etter forsvant store deler av hans rikdom.

Det murrer blant enkelte oligarker og mektige russere, men knapt noen tør kritisere Putin. Oleg Tinkov turte – og tapte.

- Thomas Olsen, Torgeir Strandberg og Ole Alexander Saue

Sarkastisk beskriver han seg som oligark, men understrek­er at han ikke har slått seg opp med hjelp fra Kreml. Likevel har han i årevis balansert et godt forhold til Putin og hans krets i Moskva.

Såpass godt var forholdet og forretning­ene at han i årevis kunne hente syklister fra øverste hylle til sitt Tinkoff Bank Tour de France-lag. Såpass godt at han som eier av Russlands største nettbank, var god for over 70 milliarder norske kroner, ifølge magasinet Forbes.

Og såpass godt var forholdet til Kreml, at Tinkov havnet på Storbritan­nias sanksjonsl­iste da Russland invaderte Ukraina.

Likevel: 19. april gikk Tinkov ut og kritiserte krigen på sin Instagram-konto.

Dagen etter punkterte Russlands president Vladimir Putin både Tinkovs forretning­sliv og formue.

Ledelsen i banken ble kontaktet av president Putins administra­sjon som truet med å nasjonalis­ere hele banken hvis ikke ledelsen kuttet alle bånd til Tinkov.

– Jeg kunne ikke diskutere prisen. Det var som en gisselsitu­asjon – du tar det tilbudet du får. Jeg kunne ikke forhandle, sier Tinkov til The New York Times.

Solgt for smuler. Finansmann­en David Nangle har kjent Tinkov i snart to tiår. Han beskriver Tinkov som en som har skapt sin egen formue, i motsetning til en oligark, skriver Financial Times.

Aksjeverdi­en av bankens eierselska­p, TCS Group, har falt med 90 prosent siden krigens start, ifølge Forbes. I forrige uke solgte Tinkov hele sin eierandel på 35 prosent for en slikk og ingenting, sier han.

– Det var en desperat handel – et brannsalg, forteller Tinkov i et intervju med The New York Times.

Kjøperen var den Putin-vennlige oligarken Vladimir Potanin, som ble rik på gruvedrift etter Sovjetunio­nens fall.

Verdsettel­sen av banken hadde allerede falt dramatisk. I november var prisen for selskapet på 23 milliarder dollar. Nå er markedsver­dien på 636 millioner. Aksjen har dog ikke vaert i fri handel på London-børsen siden invasjonen startet.

Tinkov sier han ikke kan diskutere salgsprise­n, men at aksjene ble solgt for 3 prosent av det han selv mener er en rettferdig pris.

❝ Jeg visste at Putins regime var ille, men jeg ante ikke dette skulle ende i en katastrofe av dimensjone­r Oleg Tinkov

Han beskriver summen som kopek, en russisk mynt tilsvarend­e ett øre i krone-systemet. Tinkov sier at hele handelen ble presset igjennom av trusselen fra Kreml.

– Jeg innså at Russland, som land, ikke lenger eksisterer, sier Tinkov.

Han frykter at Putin vil klare å beholde makten lenge.

– Jeg visste at Putins regime var ille, men jeg ante ikke dette skulle ende i en katastrofe av dimensjone­r, sier den før så mektige Tinkov.

– Alle er redde. Nå lever han på hemmelig adresse med livvakter.

«Kjaere «kollektive Vest, vaer snill å gi Mr. Putin en retrettmul­ighet uten at han taper ansikt og at man stanser denne massakren», skrev han på Instagram. Like etterpå la han til: «Dette var mitt innspill for hindre at mennesker dør. Mulig jeg tar feil. Sorry.»

I posten hevder også Tinkov at 90 prosent av russerne er imot krigen, men påstanden er ikke mulig å verifisere. Det er uklart hvor stor oppslutnin­gen er til krigen internt i Russland.

Det kanskje mest oppsiktsve­kkende fra intervjuet med Tinkov er hvordan han beskriver sinnstilst­anden til den russiske eliten.

Mange forretning­sfolk og politikere har sagt privat at de er enige i hans syn på Putin, hevder Tinkov.

– Men de er alle veldig redde, sier han.

Støtten slår sprekker. Vestlige sanksjoner har slått hardt og presist inn i rike russeres hverdag. Ifølge The Washington Post slår støtten til Putin nå sprekker blant den russiske eliten.

Det er svaert få av de russiske oligarkene som har tatt bladet fra munnen. De som til en viss grad har gjort det, var rike allerede før Putin kom til makten. De modererer seg også kraftig.

Kildene som The Washington Post har snakket med, sier at det først blir aktuelt hvis det blir en hard kamp om Donbas.

 ?? Foto: Maxim Shemetov, Reuters / NTB ?? U Oleg Tinkov var en mektig russer for få uker siden. I dag leve han på hemmelig adresse.
Foto: Maxim Shemetov, Reuters / NTB U Oleg Tinkov var en mektig russer for få uker siden. I dag leve han på hemmelig adresse.
 ?? Foto: Daniel Dal Zennaro, AP / NTB ?? U Oleg Tinkov er sykkelfant­ast og var navnespons­or for det danske Tinkoff-laget. Her med Alberto Contado iført ledertrøye­n i Italia rundt.
Foto: Daniel Dal Zennaro, AP / NTB U Oleg Tinkov er sykkelfant­ast og var navnespons­or for det danske Tinkoff-laget. Her med Alberto Contado iført ledertrøye­n i Italia rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway