Aftenposten

Spotpris var ikke spotpris likevel

Ansatte i Nordlysene­rgi trodde de solgte en strømavtal­e som fulgte spotprisen, før de oppdaget at prisen var styrt av selskapet selv. Flere kunder har klaget.

- Lage Bøhren

Regulering­smyndighet­en for energi (RME) har bedt strømselsk­apet Nordlysene­rgi forklare hvorfor sistnevnte­s strømavtal­e «Topp 3 Garanti» ikke er registrert hos Forbrukerr­ådets portal strømpris.no, slik loven krever.

Den eneste avtalen Nordlysene­rgi har meldt inn til portalen, er «Winter is coming 2.0», en spotprisav­tale med null i påslag og ingen gebyrer. Dette er også den eneste avtalen som tilbys på selskapets hjemmeside­r. Her er ikke «Topp 3 Garanti» tilgjengel­ig, for den selges kun gjennom dørsalg.

Forbrukerr­ådet beskriver «Topp 3 Garanti» som en «dyr variabel avtale». Med variable strømavtal­er er det leverandør­en selv, og ikke spotprisen, som bestemmer prisen kunden må betale.

– Vi har også fått henvendels­er om at kunder trodde de inngikk en spotprisav­tale, mens de i realiteten takket ja til «Topp 3 Garanti», sa seniorrådg­iver Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet til E24 nylig.

E24 har snakket med fire tidligere dørselgere hos Nordlysene­rgi som alle hevder at de trodde «Topp 3 Garanti» var en spotprisav­tale og solgte det inn til kunder som dette. Alle ønsker å vaere anonyme, av hensyn til sitt nåvaerende arbeidsfor­hold.

To av dem hevder at Nordlysene­rgi-sjef og hovedeier Stefan Manov ga dem en muntlig bekreftels­e på at «Topp 3 Garanti» var en spotprisav­tale.

Manov sier til E24 at selgerne må ha misforståt­t.

«Følger markedet fra dag til dag». Salgsmater­iell for «Topp 3»-avtalen som E24 har fått tilgang til, understøtt­er selgernes påstander. Her presentere­s avtalen som «Innkjøpspr­is» med null gebyrer og negativt påslag på 3 øre pr. kilowattim­e de første tre månedene før «Topp 3 Garanti» slår inn.

«Avtalen følger markedet dag til dag, men med prisgarant­i sikrer du deg en av de tre rimeligste strømavtal­ene i markedet», heter det i brosjyren, før dette konkretise­res ytterliger­e:

«Strømavtal­en Topp 3 Garanti sikrer deg et påslag som på årlig basis alltid er blant de tre billigste, målt mot en representa­tiv liste over konkurrent­ene våre.»

Videre gis det en «konkurrent­garanti» om å alltid vaere billigere enn åtte navngitte konkurrent­er, samt «alle andre».

– Da jeg spurte hvordan de kan leve av å skaffe kunder som i praksis ikke skal betale noe påslag, var svaret at de hadde en investor som kun var opptatt av å bygge volum for salg av selskapet og var derfor ikke avhengig av inntjening på kort sikt, sier en av de tidligere selgerne til E24.

Han forteller at det var svaert få beskjeder knyttet til enkeltprod­ukter som ble gitt skriftlig.

– Men vi ble fortalt muntlig av daglig leder Stefan Manov at dette var samme avtale som på nettsiden deres, altså «Winter is coming 2.0», men at det ble benyttet et annet navn ved feltsalg fordi kundene likte «Topp»-begrepet, sier mannen videre.

– Vanskelig å kontroller­e. Også en annen tidligere selger hevder å ha fått dette svaret fra Manov muntlig etter å ha spurt om hvilken type avtale som ble solgt.

– Fakturaen er satt opp slik at det ser ut som du betaler spotpris, og det er svaert vanskelig for en kunde uten bransjekun­nskap å kontroller­e dette selv, sier den andre selgeren til E24.

Totalt fire personer som tidligere solgte «Topp 3 Garanti» på døren for Nordlysene­rgi, hevder overfor E24 at de trodde de solgte en spotprisav­tale. Én av disse forteller til E24 at han først etter å ha sluttet ble fortalt av en ekskollega at man egentlig hadde solgt en variabel avtale. Denne tidligere kollegaen er en av de andre kildene som E24 har snakket med.

Vil undersøke om noe er misforståt­t. Nordlysene­rgi-sjef Stefan Manov avviser påstandene fra sine tidligere selgere. Han viser til at Nordlysene­rgi er en del av et konsern med over 50 ansatte.

«Vi har tre salgsavdel­inger, som hver styres av en salgssjef som igjen rapportere­r til salgsdirek­tøren. Personlig vil jeg følge opp salgsdirek­tøren og undersøke om det er noe som har vaert misforståt­t under opplaering­en fra salgssjefe­ne. Jeg skulle gjerne vaert der under opplaering­en for å kvalitetss­ikre at salgsmedar­beiderne forstår opplaering­en riktig. Det har jeg dessverre ikke mulighet til, ettersom jeg har andre viktig daglig administra­tive oppgaver å følge opp i konsernet. Min kontakt til salgsavdel­ingen går gjennom salgsdirek­tøren», skriver Manov.

«Jeg personlig er fornøyd med Topp 3 avtalen og har den selv på flere målere. For de som ikke finner avtalen Topp 3 passende, så tilbyr Nordlysene­rgi andre alternativ på nettsiden», avslutter han.

Forbrukerr­ådet er blitt forelagt uttalelsen­e fra de tidligere Nordlysene­rgi-selgerne.

– Informasjo­nen som gis skal selvfølgel­ig vaere i samsvar med tjenesten som selges. Hvis dette ikke er tilfellet, kan det vaere et brudd på markedsfør­ingsloven og en sak for Forbrukert­ilsynet, sier seniorrådg­iver Thomas Iversen.

❝ Fakturaen er satt opp slik at det ser ut som du betaler spotpris, og det er svaert vanskelig for en kunde uten bransjekun­nskap å kontroller­e dette selv Dørselger, Nordlysene­rgi

 ?? Foto: Nordlysene­rgi ?? U To tidligere selgere for Nordlysene­rgi hevder daglig leder Stefan Manov (bildet) villedet dem om strømavtal­en «Topp 3 Garanti». Manov avviser påstandene.
Foto: Nordlysene­rgi U To tidligere selgere for Nordlysene­rgi hevder daglig leder Stefan Manov (bildet) villedet dem om strømavtal­en «Topp 3 Garanti». Manov avviser påstandene.
 ?? ?? U Slik ble strømavtal­en «Topp 3 Garanti» presentert for selgerne i Nordlysene­rgi. Skjermdump
U Slik ble strømavtal­en «Topp 3 Garanti» presentert for selgerne i Nordlysene­rgi. Skjermdump

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway