Aftenposten

Oljefondsj­efen: – Kommer til å bli ruskete fremover

Inflasjon og geopolitik­k er Oljefondet­s største utfordring­er, mener fondets leder Nicolai Tangen. Han mener at Oljefondet står overfor en ny normal med større usikkerhet og mer risiko.

- Kjetil Malkenes Hovland, E24

Det kommer frem i Tangens innledning til den årlige høringen i Stortinget­s finanskomi­té om hvordan Norges Bank forvalter Oljefondet.

Fondet heter formelt Statens pensjonsfo­nd utland, og fikk en avkastning på minus 653 milliarder kroner i første kvartal. Ved slutten av kvartalet var fondet verdt 11.657 milliarder.

Tangen fortalte finanskomi­teen om de viktigste truslene mot fondet.

– Når jeg er blitt spurt om hva jeg mener er de største utfordring­ene for fondet i årene som kommer, har jeg svart inflasjon og geopolitik­k. Inflasjone­n var allerede på vei opp før krigen i Ukraina brøt ut. Siden har den bare steget, sier Tangen.

Tangen har vaert leder i fondet i halvannet år, og sier at fondet var klart til å legge koronapand­emien bak seg, men så kom Russlands invasjon av Ukraina.

– Da vi begynte å legge pandemien bak oss og tenkte at alt skal bli «normalt», så smalt det på nytt, sier Tangen.

– Akkurat slik som pandemien satte sitt preg på fondet og den jobben vi gjør, vil Russlands invasjon av Ukraina gjøre det samme. Ikke bare direkte på investerin­gene i Russland, men også gjennom et økt inflasjons­press, legger han til.

– Rufsete fremover. Han sier at verden kan stå overfor de største endringene på 30 år, og advarer om at «økende friksjon» mellom stormakter og reverserin­g av globaliser­ingen vil kunne påvirke markedene.

– I tillegg er situasjone­n i dag den at det er svaert lave renter og et dyrt aksjemarke­d. Alt dette til sammen betyr at det kommer til å bli rufsete fremover. Så er den nye normalen for fondet større usikkerhet og mer risiko enn vi har sett tidligere? Jeg tror jeg vil svare «ja» på det, sier Tangen.

Nylig la Oljefondet frem regnestykk­er som sier fondet kan tape 40 prosent av sin verdi i et scenario med økonomisk brems kombinert med høy inflasjon. Det tilsvarer et fall på om lag 5.000 milliarder kroner.

Tangen mener fondet må fokusere på to ting for å håndtere utviklinge­n:

→ Organisasj­onen må ha tilstrekke­lige ressurser til å håndtere risiko og usikkerhet

→ Fondet er avhengig av tillit og må klare å kommuniser­e godt med folket som eier det

Det er 528 ansatte i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. Fondet eier 1,3 prosent av alle verdens aksjer.

 ?? Foto: ?? U Oljefondss­jef Nicolai Tangen tror inflasjon er blant fondets største utfordring­er i tiden fremover. Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: U Oljefondss­jef Nicolai Tangen tror inflasjon er blant fondets største utfordring­er i tiden fremover. Stian Lysberg Solum / NTB
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway