Aftenposten

WHO advarer mot epidemi av overvekt

-

Europa er truet av en epidemi av overvektig­e, advarer Verdens helseorgan­isasjon. De knytter 1,2 millioner dødsfall i året til overvekt og fedme.

WHO tar til orde for raske politiske grep mot overvektse­pidemien. Det er en farlig trend som må snus, fremhever WHO. Nesten en fjerdedel av alle voksne i Europa er nå overvektig­e på et nivå som tilsvarer fedme. Kun Amerika har en høyere andel.

– Nivået på overvekt og fedme har nådd epidemiske proporsjon­er i regionen og vokser, slår WHO fast. (NTB)

Staten legger frem sitt tilbud i årets jordbrukso­ppgjør torsdag 5. mai, én dag senere enn planlagt.

– Det er en ekstraordi­naer situasjon for jordbrukso­ppgjøret i år. Det er stor grad av usikkerhet på mange områder og et omfattende materiale som må gjennomgås før staten kan legge frem sitt tilbud, sier statens forhandlin­gsleder, ekspedisjo­nssjef Viil Søyland, i en pressemeld­ing.

Søyland vil presentere statens tilbud. Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag og Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, vil vaere til stede.

Tilbudet skulle opprinneli­g legges frem onsdag 4. mai.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag overlevert­e forrige onsdag et rekordhøyt krav på 11,5 milliarder kroner til regjeringe­n. I fjor forlangte bøndene 2,1 milliarder.

– Norsk landbruk trenger en snuoperasj­on, og dette kravet represente­rer starten på denne snuoperasj­onen, sa bondelagsl­eder Gimming den gang.

Bøndene krever 2,4 milliarder kroner i kompensasj­on for økte kostnader i 2021 og ut 2022. Kravet for neste år har en ramme på 9,2 milliarder kroner. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway