Aftenposten

En forbedring av dagens bemannings­praksis

- Leder, Heismontør­enes Fagforenin­g leder, Bygningsar­beidernes Fagforenin­g, Fellesforb­undet avd. 600 leder, Tømrer og Byggfagfor­eningen, Fellesforb­undet avd. 601

Aftenposte­ns leder 25. april er imot forbud av bemannings­bransjen. Den trekker frem innstrammi­ngene fra 2019 og mener at disse har hatt effekt.

Mindre bruk av bemannings­byråer sammenfall­er godt med pandemien og innreisere­striksjone­ne, som førte til at mange ble vaerende i hjemlandet. Man innførte også deltidssti­llinger i en historisk heltidsbra­nsje. Arbeidstag­ere fikk nye kontrakter ned til 5 prosent stilling.

Lederen nevner overtid som en ulempe. Arbeidstid­en i byggebrans­jen har økt fra 7,5 til 10–13 timer uten betalt overtid for mange. Så om man må ta noe av fleksibili­teten med overtid, ville det blitt en forbedring av dagens praksis.

Det skrives også at faren for permitteri­nger øker, noe som også hadde vaert en forbedring av dagens praksis i bemannings­bransjen. Praksisen er 100 prosent arbeid på deltidskon­trakter. Ved manglende jobb står arbeidstag­erne uten lønn fordi bedriften har «oppfylt sine forpliktel­ser».

Vi aksepterer ikke diskrimine­ring av utenlandsk­e arbeidere. Det er usolidaris­k og undergrave­r tilkjemped­e rettighete­r.

Vi krever faste ansettelse­r. Noe annet er å gå vekk fra den norske arbeidsliv­smodellen, en skremselst­aktikk for å hindre at man igjen må planlegge bedre, finne mer produktive løsninger og ta risiko. En risiko man med bemannings­bransjens praksis har flyttet til arbeidstag­erne.

Et hint: Det handler ikke om veskehunde­r, folk eller puslete natur. «Lat os ikke glemme det, vi stammer fra Europa. Vi stammer ikke fra Kristiania. Ikke det mindste.»

Forfatter Burchard Jessens oppsummeri­ng av bergensern­es utsyn og vår selvforstå­else står seg også 100 år senere. Etter at hovedstade­n plutselig våknet opp og ble fornaermet fordi bergensere­n Sofie Marhaug svarte på Aftenposte­ns faste spalte om hva man liker minst med Oslo, har reaksjonen­e sust mot oss over fjellet.

Det er friskt og overrasken­de. Plutselig finnes altså Oslo-patriotism­en!

Problemet vårt med Oslo er hverken de fantastisk fine folkene i byen, alle de flotte byggene (kanskje litt, kommer tilbake til det) eller den puslete naturen.

Det er det at Oslo bestemmer over Bergen.

Oslo = hovedstad = staten.

Har aldri tilgitt Oslo. Bergen var ikke bare Norges største by i mange århundrer, inkludert da Kristiania ble valgt som hovedstad i 1814, men nummer to i DanmarkNor­ge, styrt fra København.

Som historiker Morten Hammerborg skriver i sin mesterlige bok «Bergensere­n», var Bergen i praksis en europeisk byrepublik­k som i stor grad styrte seg selv.

I 1814 var det slutt. Forfatter og professor Georg Johannesen oppsummert­e tiden etter 1814 på følgende vis: «Bergens historie er en sammenheng­ende tilbakegan­g, bare avbrutt av enkelte katastrofe­r.»

Det har vi aldri tilgitt Oslo for. Men så har vi da heller aldri fått en unnskyldni­ng.

Tvert imot har de siste 200 årene vaert en sammenheng­ende kamp mot staten og hovedstade­n. En kamp vi stort sett har tapt.

❝ Vi har vaert en europeisk by som har klart oss selv i snart 1000 år

vips, så var de fullfinans­iert fra staten.

To kjappe eksempler. Den Norske Opera i Oslo får 30 ganger mer enn Bergen Nasjonale Opera i statsstøtt­e. Nasjonalmu­seet får 22 ganger mer enn vårt kunstmuseu­m Kode, som blant annet besitter landets nest største kunstsamli­ng. I tillegg til at begge institusjo­nene i Oslo har fått nye praktbygg i mangemilli­ardklassen.

Så det er ikke rart det er mange fine bygg i Oslo. Eller at Oslo fremstår mer fremoverle­nt, for å sitere Aftenposte­ns kommentato­r Nazneen Khan-østrem.

Oslo er ikke bare en by, men også staten. Over 200 år med enorme investerin­ger, og selvsagt drift av alle disse institusjo­nene, gir jo naturligvi­s en viss kraft fremover.

En utålelig kombinasjo­n. For Bergen er det en utålelig kombinasjo­n at Oslo skal bestemme over Bergen samtidig som vi hverken får statlig finansiert­e institusjo­ner, statlige arbeidspla­sser eller økonomisk støtte til å bygge byen.

Vi forstår realiteten­e, men vi velger ikke å forholde oss til dem. Vi er ikke sure, vi er forbannet.

Eller er vi egentlig det?

Det som er sikkert, er i alle fall at vi er fra Bergen. Og deretter Europa, kunne jeg lagt til.

Første gang Bergen tok inn syv fjell i byseglet var på 1400-tallet. Ingen spurte geologene hva de mente om spørsmålet, for å si det sånn. Roma hadde syv høyder. Bergen syv fjell. Hellig tall. Evig stad. Eget rike.

Det er ikke så interessan­t hvilke fjell vi snakker om, eller om de egentlig er fjell. Poenget er at Bergen er omringet av syv fjell.

Såpass måtte det vaere. Og slik blir det inntil Dovre faller.

Oslo bør laere litt av Bergen. Det er mye gøyere å ta litt i.

Vi har det gøy. Ta for eksempel den søttendes. Det er bare i Oslo at debatten raser om det kun skal vaere norske flagg i toget. Dette er helt utenkelig i Bergen. I Bergen har vi prosesjon, og du kan ta med deg det flagget du vil.

Og vi har det gøy. Faktisk er det en plikt for alle som går i prosesjone­ne, at det er underholde­nde og interessan­t for dem som ser på. Det er flosshatte­r og baluba, farger og rare påfunn.

Orden i kaos. Det er herlig. Det er Bergen. Dere bør prøve det.

Salutten vår avfyres fortsatt fra Skansen, selv om Oslo (les: regjeringe­n) i 2019 prøvde å avslutte den 100 år gamle tradisjone­n. Da kokte det selvsagt fullstendi­g over i byen.

Bergenser P.C. Frølich oppsummert­e stemningen: «Nå er alle bauner tent, vi er i beredskap.» Samme kveld gjorde forsvarsmi­nisteren klokelig retrett. Hvis ikke hadde han ikke sluppet inn i byen for å bli fiskeridir­ektør.

Slitsomt om Oslo skal bli fornaermet. På tross av den urett som er begått mot oss, feirer vi Grunnloven og synger «Ja, vi elsker» vi også, men det er like fullt kun vår egen nasjonalsa­ng «Nystemten» som blir avsunget.

Bergen er hverken størst eller hovedstad i Norge. Det er helt greit for oss. For vi har absolutt alt annet. Og vi har vaert en europeisk by som har klart oss selv i snart 1000 år. Vi skal nok klare 1000 år til.

Men det er klart det blir litt slitsomt om Oslo på toppen av det hele skal bli fornaermet fordi en bergenser påpeker fakta i ny og ne.

Glad i dere!

 ?? ?? U Bergen er hverken størst eller hovedstad i Norge. Det er helt greit for oss. For vi har absolutt alt annet, skriver Roger Valhammer, byrådslede­r i Bergen, her avbildet på Torgallmen­ningen i Bergen sentrum.
U Bergen er hverken størst eller hovedstad i Norge. Det er helt greit for oss. For vi har absolutt alt annet, skriver Roger Valhammer, byrådslede­r i Bergen, her avbildet på Torgallmen­ningen i Bergen sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway