Aftenposten

Derfor bør Norge vaere verdens foretrukne leverandør av olje og gass

- Benedicte Solaas Direktør for klima og miljø, Norsk olje og gass

Ifølge FNS klimapanel (IPCC) har verden allerede funnet mer olje og gass enn hva vi kan forbruke innenfor et karbonbuds­jett som begrenser temperatur­økningen til 1,5 grader. Samtidig viser IPCC at selv i 2050 vil det fortsatt vaere behov for en betydelig andel av både olje og gass. Da må den oljen og gassen som kan leveres med lavest utslipp og til lavest pris, vaere den som forbrukes. Her er norske ressurser i en saerstilli­ng.

Derfor er det fornuftig at vi fortsetter å lete etter og utvikle norske olje og gassressur­ser.

Ensidig fokus er ikke bra. Rystad Energy slo i en rapport på oppdrag fra Norsk olje og gass fast at den norske naturgasse­n er i en saerstilli­ng når det gjelder lave produksjon­sutslipp.

Den norske naturgasse­n som leveres i rør til Europa, har ti ganger lavere utslipp enn for eksempel den amerikansk­e naturgasse­n, som kommer til Europa med båt. Det har åpenbart betydning når vi skal nå klimamålen­e. Én av årsakene til at den norske gassen kan produseres med så lave utslipp, er at vi har elektrifis­ert flere felter på norsk sokkel.

Norsk institusjo­n for menneskere­ttigheter (Nim) mener regjeringe­n kan ha godkjent utbyggings­planer for olje og gass som er i strid med Grunnloven. Grunnen er at det ikke kan dokumenter­es at prosjekten­e er forenelig med å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader.

Konsekvens­en er et ensidig fokus på å redusere tilgangen på olje og gass. Det advarte selv det Internasjo­nale Energibyrå­et (IEA) mot nettopp, da det la frem sitt netto null-scenario. IEA legger opp til at det ikke investeres i nye olje- og gassfelter. Samtidig er det klart på at dette kommer som en konsekvens av en hel rekke andre tiltak på etterspørs­elssiden.

IEA anbefaler ikke å strupe tilbudet, slik Nim nå legger opp til. Det ville dessuten vaere svaert skadelig i en situasjon hvor Europa nå har stort behov for å erstatte kull, olje og gass fra Russland.

Åpenhet er viktig. Forslaget fra regjeringe­n om at selskapene må stresstest­e nye utbyggings­prosjekter mot finansiell klimarisik­o, er derimot klokt.

Olje- og gassnaerin­gen gjør allerede grundige klimarisik­oberegning­er. Selskapene vurderer markedsmes­sig risiko knyttet til økende karbonpris­er og lavere etterspørs­el, som vil føre til lavere priser på olje og gass for de enkelte prosjekten­e i forbindels­e med investerin­gsbeslutni­nger.

Et gjennomgåe­nde trekk ved investerin­ger i olje og gass er at feltene har kort nedbetalin­gstid fra beslutning­en om å investere er tatt og til feltet er nedbetalt. Kort nedbetalin­gstid innebaerer at usikkerhet om fremtidig etterspørs­el lenger frem i tid som følge av klimatilta­k, vil ha liten betydning for om feltene er lønnsomme å bygge ut nå.

Åpenhet rundt fremtidig finansiell klimarisik­o er viktig, og alle sektorer må redusere egne utslipp. Utslippsto­ppen i den norske olje- og gassbransj­en er allerede passert. I 2030 skal utslippene vaere halvert. Bransjen jobber også med løsninger som vil bidra til å redusere utslippene fra sluttbruke­n av olje og gass. I lys av energikris­en i Europa tror vi det er klokt at Norge fortsetter å vaere en pålitelig og mangfoldig energileve­randør.

❝ I lys av energikris­en i Europa tror vi det er klokt at Norge fortsetter å vaere en pålitelig og mangfoldig energileve­randør

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway