Aftenposten

Priscilla Presley roser Butlers tolkning av Elvis

-

Baz Luhrmanns film om Elvis Presley har premiere i Cannes om noen uker, men allerede nå har rockekonge­ns tidligere kone, Priscilla Presley, fått en privat visning. I et Facebook-innlegg, som siteres av Hollywood Reporter, øser hun lovord over filmen – og både skuespille­r Austin Butler og regissør Baz Luhrmann får tommelen opp. «Elvis» får kinopremie­re 24. juni. (NTB) stunt på Preikestol­en.

Denne ordningen bør bli automatisk, slik at alle som søker innenfor reglene får støtte, mener Hvaring. I dag får noen få filmer gjerne mesteparte­n av pengene etter en søknadspro­sess. Med det stiller han seg bak en felles uttalelse fra Bransjeråd­et for film.

Kulturdepa­rtementet mener at ordningen har forbedring­spotensial. De opplyser til Aftenposte­n at en evaluering av støtteordn­ingen nå er i gang.

Samtidig har fasilitete­r, kostnader og støtteordn­inger i utlandet gjort at en rekke kjente norske filmer har gjort filminnspi­llinger der. Land som Tsjekkia, Belgia og Romania trekkes frem.

Selv «Snekker Andersen og julenissen», ble spilt inn i sommerhete i Bucuresti for noen år siden. Dette gjør at norske filmproduk­sjoner med flere titalls millioner i budsjett og millioner i offentlig støtte, legger igjen store deler av pengene i utlandet og kobler på utenlandsk arbeidskra­ft.

Hvaring syns det blir feil for norsk filmbransj­e at norske filmproduk­sjoner er med på å utvikle ekspertise og kapasitet i andre land. Men han ser også hvorfor det er blitt slik.

– Vi har mulighet for mer produksjon i Norge. Vi kan flagge hjem flere norske produksjon­er fra utlandet og vi kan tiltrekke oss flere utenlandsk­e filmproduk­sjoner til Norge. Men flere ting begrenser dette, sier Hvaring.

Økonomisk utfordring. Skal produksjon­er flagge hjem igjen til Norge, trengs en kombinasjo­n av private initiativ og offentlige virkemidle­r, tror filmprodus­ent Jan Erik Langøen.

– Det er utrolig gøy dersom de får det til å fungere, sier han.

Langøen har vaert produsent for filmer som «Skjelvet», «Bøl

Oslo

❝ Vi vil bygge studio opp mot 4000 kvadratmet­er med takhøyde på 20 meter Dag Hvaring, leder av Studio City Norway

For fjorten år siden rullet siste episode av «The wire» over skjermene våre. Siden da har serieskape­r David Simon skildret New Orleans i «Treme» og New York i «The deuce». Han forstår amerikansk­e byer.

Med «We Own This City» er han tilbake i Baltimore, åstedet for «The Wire». Er det like overvelden­de? Like grensespre­ngende? Ikke på første øyekast, men når man dykker ned i fortelling­en er den dypt engasjeren­de. Serien viser baksiden av den allerede tilsmussed­e medaljen. «We Own This City» er seks vellagede episoder om at the war on drugs er tapt. Ofrene ligger strødd i amerikansk­e bygater. Ingenting er blitt bedre. Vi trenger å se det.

Når politiet blir de kriminelle. Serien handler om Baltimore-politiet. Den er basert på en dokumentar­bok av Justin Fenton. Wayne Jenkins er hovedperso­n. Han var en av byens mest anerkjente politifolk. Jenkins ledet Gun Trace Task Force. Deres jobb var å få våpen og narkotika vekk fra gatene. På veien til beslagsrom­met forsvant mye av det ulovlige godset. Jenkins ledet en korrupt gjeng politifolk som «oppførte seg som gangstere på 30-tallet». De ble en mafia.

Historien om Jenkins fortelles snirklete og snedig. Vi får først hans motivasjon­stale til sine undersåtte­r. Så hoppes det bak i tid til hans egen start i politistyr­ken. Innimellom er han i aksjon på gatene, i arresten, på ulovlige raid. Det er liten tvil om at Jenkins er skitten. Puslespill­et blir tydeligere for hver scene.

Jon Bernthal spiller den kriminelle politimann­en på imponerend­e usympatisk vis. Breial gange. Hånende blikk. Smatting på fingertupp­ene etter hver burger og lunken pils. Lite impulskont­roll. Intimidere­nde kroppssprå­k.

Som bakteppe får vi historier fra Jenkins kolleger så vel som fiender. Borgerrett­ighetsakti­visten som kommer til byen. Eks

Med: Jon Bernthal, Wunmi Mosaku, Jamie Hector, Mckinley Belcher III, Darrell Britt-gibson, Josh Charles, Dagmara Domińczyk, Rob Brown kollegaen Sean Suiter som har fått karriere som drapsetter­forsker. Den enda mer brutale politimann­en Danny Hersl.

Fortsetter sitt livsverk. Serien er skrevet av David Simon selv og krimlegend­en George Pelecanos. Sistnevnte bidro også mye på nettopp «The wire». Seriens behov for å gi kontekst gir seg utslag i dialoger som blir stokkete, og kanskje for lite innøvet. Dette bedrer seg utover i serien. Fra episode fire hamrer den inn poenger, og historien samler seg om politivold, tapt tillit og politisk krise.

«We Own This City» blir en essensiell fortsettel­se på Simons filmatiske livsverk. Fra «Homicide: Life on the streets» og «The corner» via «The wire» til «We Own This City». Få skribenter sier så sterke ting om det amerikansk­e jussysteme­t som Simon.

Sjangermes­sig går «We Own This City» i fotsporene til de nevnte seriene. Minimalt med pålagt musikk. Lange, dialogbase­rte tagninger. Sobre bilder av blodige gater. Politiarbe­idets evinnelige repetisjon. Lyden av telefoner som ringer og tastatur som knatrer side om side med rapmusikke­n som dundrer basstungt ut av passerende biler. Samtidig holdes spenningse­lementet oppe av at seriens kriminelle politifolk minner om Vic Mackeys Strike Team i klassikere­n «The Shield»

Bedre samfunnskr­itikk. Man kan gjerne kalle Simon aktivist, men prosjektet hans er konstrukti­vt. Han bruker journalist­isk teft til å grave i institusjo­nelle problemer. Rasisme i politiet. Korrupsjon på alle nivåer. Den feilslåtte kampen mot narkotika. Et av seriens store øyeblikk er når en pensjonert politimann erklaerer krigen mot narkotika for tapt, og at problemene i politiet og på gatene aldri kan fikses før man innser det.

I motsetning til Hollywoods kjedelige, indignerte aktivisme – Oscar-nominerte «Don’t look up» er siste, grelle eksempel – leverer «We Own This City» spisset, hard kritikk.

Serien er kanskje «The wires» desillusjo­nerte søster, men den fremstår minst like viktig. Ikke tro at dette bare er en attpåklatt.

 ?? ??
 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? l Slik ser det ut på Brennemoen i dag. Men allerede har noen lokale spøkefullt kalt planene her for «Foldywood».
Foto: Øyvind Tveter l Slik ser det ut på Brennemoen i dag. Men allerede har noen lokale spøkefullt kalt planene her for «Foldywood».
 ?? Foto: Øyvind Tveter ??
Foto: Øyvind Tveter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway