Aftenposten

– Helt utrolig å se hva som havner i søppelet

Innen 2025 må Norge utvikle et eget system for tekstilhån­dtering. Nå havner 50.000 tonn i søppelet hvert år.

- Vilde Bratland Hansen og Olav Olsen (foto)

Helt nye skalljakke­r, herredress­er av god kvalitet og sko som nesten ikke er brukt. I et industriby­gg på Slemmestad står forskerne i prosjektet «Wasted Textiles» midt i store hauger av klaer som nordmenn har donert, kastet eller levert til gjenvinnin­g.

– Det er helt utrolig å se hva som havner i søppelet. Vi har kommet over mange plagg med merkelappe­n på, sier Kirsi Laitala, seniorfors­ker på prosjektet.

Gjenbruks- og syinfluens­er Ingrid Vik Lysne nikker:

– Det er jo flere ting her som er i veldig god stand.

Innen 2025 må Norge, for å følge avfallsdir­ektiver fra EU, utvikle et eget og separat system for tekstilhån­dtering. Sagt på en annen måte: Om tre år kan vi ikke lenger kaste klaer i søppelet.

Pr. nå er vi ganske langt unna å nå målet: Tall fra konsulentf­irmaet Mepex, basert på store antall plukkanaly­ser og mengder med husholdnin­gsavfall fra 2018 til 2021, peker på at det årlig havner rundt 50.000 tonn tekstiler i restavfall­et.

Det er mer enn klaerne som doneres bort.

Mellom 25 og 50 prosent av tekstilene som havner i søppelet, kunne gått til gjenbruk.

Tanken bak forsknings­prosjektet på Slemmestad er å skaffe mer kunnskap om hva nordmenn kvitter seg med, slik at vi kan velge gode løsninger den dagen staten skal ta seg av Norges enorme tekstilavf­allsproble­m.

Slaskete klaer. Laitala har forsket på nordmenns klesvaner i 20 år og har deltatt i lignende studier tidligere.

Hun mener at nordmenns verdsettin­g av klaer har gått kraftig ned, parallelt med at tekstilene er blitt billigere og dårligere.

– Ting går jo ikke i riktig retning. Vi ser en økning i mengder, kortere levetid på klaer og en del slaskete klaer som ikke holder seg i stand.

Mer syntetiske stoffer i klaerne og økt sammenblan­ding av fibre gjør at klaerne i tillegg blir vanskelige­re å gjenvinne.

Leder for baerekraft og innovasjon i Fretex, Arnt-willy Hjelle, forteller at også de er kjent med utviklinge­n:

– Stadig mer av klaerne vi får inn, går til gjenvinnin­g.

Lett å fikse.

Lysne går gjennom haugen av

❝ Vi må først og fremst få ned forbruket. Det er en del kjipe plagg fra de billigste kleskjeden­e her. Ingrid Vik Lysne

 ?? ?? I et industriby­gg på Slemmestad får sy-om influenser Ingrid Vik Lysne og forskerne i prosjektet «Wasted Textiles» innsikt i hva nordmenn kaster.
I et industriby­gg på Slemmestad får sy-om influenser Ingrid Vik Lysne og forskerne i prosjektet «Wasted Textiles» innsikt i hva nordmenn kaster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway