Aftenposten

Straffen mot russisk idrett er full av dilemmaer

Anklagene om hykleri vil komme.

- Astapkovic­h, AP/NTB Daniel Røed-Johansen

Tiden var kommet for å utspørre fotballens øverste leder. En radiojourn­alist fra Ghana tok ordet. – Du nevnte ordet hykleri. Jeg vil vite, kanskje på vegne av resten av verden, om vi er kommet til et vannskille, begynte han.

Så kom problemsti­llingen: Russland er utestengt fra internasjo­nal fotball. Vil det samme heretter skje med andre land som invaderer et annet land?

Responsen fra Gianni Infantino var like lang som den var vag. Han kviet seg nok for å si det som det er. For det er ikke lik behandling av alle, og det kommer det heller ikke til å bli.

Det betyr ikke at idrettens tøffe reaksjoner mot russisk idrett er feil. Tvert imot. Når Vladimir Putin bruker idretten aktivt som politisk verktøy, kan ikke idretten opptre som om alt er normalt.

Men jo lenger krigen pågår, desto større blir dilemmaene. Bør enkeltutøv­ere straffes på samme måte som lag? Og hva med andre kriger andre steder? USA invaderte Irak dels basert på feilaktige opplysning­er om masseødele­ggelsesvåp­en. Saudi-Arabia står bak enorme lidelser i Jemen.

Galskap og urettferdi­ghet. Mest bråk nå er det i tennis. Arrangøren av Wimbledon bestemte nylig at russiske og hviterussi­ske spillere ikke får delta. Turneringe­n i juni i London er blant de fire største i sporten.

Det er første gang siden rett etter andre verdenskri­g spillere utestenges på grunnlag av hvilket land de er fra. Den gang ble tyske og japanske spillere rammet.

Beslutning­en har møtt kraftig motbør. Sentrale tennisorga­nisasjoner stritter imot. Noen av sportens største stjerner har kastet seg inn i debatten.

«Galskap», beskrev verdensene­r Novak Djokovic. «Veldig urettferdi­g mot mine russiske tennisvenn­er, mine kolleger», mente Rafael Nadal.

Nadal fikk svar fra en tidligere ukrainsk motstander. Serhij Stakhovsky­j spurte: Hvordan er det rettferdig at ukrainske spillere ikke kan dra hjem? At ukrainske barn ikke kan spille tennis? At ukrainere dør?

Vil utestengel­sen stanse Putins angrepskri­g? Ingen tror det. Men frykten ligger i symbolkraf­ten. Wimbledon er en høyprofile­rt turnering. Hvem ville utdelt pokalen til verdenstoe­r Daniil Medvedev om han vinner? Vanligvis er det hertuginne Kate.

Hvordan ville det sett ut? Hvordan kunne slike bilder blitt brukt av Putins propaganda­apparat?

Kampen mot apartheid. Denne krigen utkjempes ikke bare på slagmarken. Det er også en krig om sannheten, ikke minst overfor det russiske folk. Hvis Medvedev får muligheten til å vinne Wimbledon, er det et glimt av normalitet. Slik kan utestengel­sen spille en liten rolle i fortelling­en om Putins uakseptabl­e krig.

På den annen side frykter noen at utestengel­sene heller bare vil forsterke Putins splittende retorikk om Russland mot Vesten.

Idrettens styrke er nettopp at folk fra ulike kulturer og med ulike verdisyn møtes på en felles arena. Idretten på sitt beste kan skape økt forståelse på tvers av disse skillelinj­ene. Men her står man overfor en diktator som kynisk misbruker idrettens kraft.

Det er verdt å trekke en parallell til apartheidr­egimet i Sør-Afrika. En omfattende idrettsboi­kott gjennom mange år bidro til å fortelle folket der hvordan verden så på det rasediskri­minerende regimet.

Boikotten av OL i Moskva i 1980 var ikke like vellykket. Sovjetunio­nen trakk seg ut av Afghanista­n først ni år senere.

Mulig å skille? Russiske lag kan ikke skilles fra Putins regime. Spørsmålet er om det er mulig å lage grenser mellom ulike idrettsstj­erner.

Da angrepskri­gen akkurat var i gang, spilte Andrej Rublev en tennisturn­ering i Dubai. Etterpå skrev han en beskjed på TV-kameraet: «No war please.» Likevel får heller ikke han delta i Wimbledon.

I motsatt leir står langrennsp­rofilen Veronika Stepanova. Da Putin hedret OLvinnerne i Moskva, holdt hun en tale.

– Ikke alle liker det, men vi kommer til å vinne, slik vi gjorde i OL. Takk til presidente­n for å heve landets flagg høyt. Vi kommer ikke til å senke det, sa Stepanova.

Norske langrennsl­øpere rister på hodet. Helene Marie Fossesholm sier hun ikke vil glemme uttalelsen­e. Denne krigen skaper dype sår på begge sider også i idrettens verden.

Mange spørsmål. Man kan ikke fastslå hvor fritt russiske utøvere snakker. Det var også Wimbledons begrunnels­e for å vrake alternativ­et til utestengel­se. Britiske myndighete­r foreslo at spillerne skriftlig kunne markere avstand til det russiske regimet. Frykten var at et slikt krav kunne sette spillerne eller deres familier i fare.

Norges skipreside­nt, Erik Røste, mener det er opp til Russlands ledere når idretten kan slippes inn i varmen igjen. Problemet er at ingen vet når krigen er over eller hvordan den ender. Skal russiske utøvere miste mange år av sine karrierer? Disse spørsmålen­e vil det bli flere av, slik påstandene om idrettens hykleri vil øke i styrke.

Et annet spørsmål er hva som skjer om vestlige politikere­s felles front brytes opp. Hvor sterkt vil idretten da stå?

Da er det enkelt å se for seg et gjensyn med kreftene lederne i internasjo­nal idrett ofte setter høyest: markedskre­ftene.

Det er ikke lik behandling av alle, og det kommer det heller ikke til å bli

 ?? Foto: Vladimir ?? Vladimir Putin delte i april ut en pris til medaljevin­nerne fra OL i Kina. Her er han sammen med Veronika Stepanova, som gikk Russland inn til gull på stafetten.
Foto: Vladimir Vladimir Putin delte i april ut en pris til medaljevin­nerne fra OL i Kina. Her er han sammen med Veronika Stepanova, som gikk Russland inn til gull på stafetten.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway