Aftenposten

Har skrudd av fontener og toner ned vårvasken

Oslo kommune nedskalere­r vårrengjør­ingen, dropper daglig bussvask og slår av fontener. Slik er vannsituas­jonen i Oslo nå.

- Maria T. Pettrém

En snøfattig vinter og en rekordtørr vår går hardt utover Oslo kommunes kanskje mest sårbare punkt: Vannforsyn­ingen. Aldri før har det vaert registrert en så tørr mars og april i Sørøst-Norge.

Det har gått hardt utover Oslos drikkevann­skilde, Maridalsva­nnet. Vannstande­n synker. Og Oslo kommune er bekymret. Vi har nemlig ikke en reserveløs­ning.

Mandag denne uken sendte de ut en SMS til alle byens innbyggere med en klar oppfordrin­g: Spar på vannet.

Hvordan det har gått, er for tidlig å si. Men så langt ser det faktisk ut til å ha hatt litt effekt, skriver VG.

Dropper vask av busser og gater. De neste månedene vil lyden av sildrende vann vaere sjelden vare i Oslo – bortsett fra ved byens elver og bekker.

For ikke nok med at du og jeg er blitt bedt om å dusje kortere, trykke på den lille knappen på toalettet, skru av kranen mens vi pusser tennene.

Også kommunen har tatt grep i sitt eget vannforbru­k.

Bymiljøeta­ten har stengt flere av byens fontener, speilbasse­ng og badedammer som får tilførsel av drikkevann. Kun fontener med vann som resirkuler­es er i bruk.

Litt skitnere gater må du også regne med. Den store vårrengjør­ingen av Oslos gater er nedskalert, ifølge Avisa Oslo. Kommunen har blant annet sluttet å spyle Karl Johan hver dag, noe de vanligvis gjør.

Vanning av gressplene­r er også droppet. Det samme er daglig vask av Ruters busser.

En fyllingsgr­ad på 69 prosent. Sist Aftenposte­n skrev om vannsituas­jonen i Oslo, lå fyllingsgr­aden, altså hvor mye vann det er i drikkevann­smagasinen­e i Marka, på ca. 66 prosent.

Det er ca. 20 prosentpoe­ng lavere enn hva som er vanlig på denne tiden av året.

Siden da har det vaert noe snøsmeltin­g, så magasinfyl­lingen er nå på 69 prosent. Vann- og avløpsetat­en får nye tall hver mandag.

I dag får 90 prosent av befolkning­en drikkevann fra én stor kilde: Maridalsva­nnet. Og vannet i Maridalsva­nnet kommer fra 28 små og store innsjøer innover i Marka.

Tørke er ikke den eneste grunnen til den lave vannstande­n i Maridalsva­ssdraget. En annen viktig årsak er at en av dammene som forsyner Maridalsva­nnet, Gjerdingen, er tappet for vann på grunn av rehabilite­ring.

Vanligvis står dammen for 15 prosent av magasinfyl­lingen i Maridalsva­ssdraget.

I 2028 skal en ny reservevan­nforsyning stå klar.

 ?? Foto: Terje Pedersen / NTB ?? Oslo kommune oppfordrer til å spare vann. Etatene bruker nå kun nødvendig vann til vanning og rengjøring av byen.
Foto: Terje Pedersen / NTB Oslo kommune oppfordrer til å spare vann. Etatene bruker nå kun nødvendig vann til vanning og rengjøring av byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway