Aftenposten

– Her kreves skikkelige forhandlin­ger. Ellers er det kroken på døren.

Kristian Hovde var først imponert da han så at staten ville tilby bøndene 10,1 mrd. Så leste han dokumenten­e litt nøyere.

- Anne Sofie Lid Bergvall og Tuva Hilton Foto: Dan P. Neegaard

Forrige uke gikk Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag ut og krevde 11,5 milliarder kroner i jordbrukso­ppgjøret. Torsdag kom regjeringe­n med sitt svar.

Fasiten: Historiske 10,15 milliarder kroner.

Tilbudet fikk blandede reaksjoner da det kom. Både Rødt, SV og KrF mente tilbudet var et godt utgangspun­kt. Høyre pekte på at kostnadene vil ramme vanlige folk. Bøndene selv er både fornøyd og misfornøyd.

Men tallene gir grunn til forvirring.

– Nå skal vi lese tilbudsdok­umentet nøye, det er omfattende. Oppgjøret i år er komplisert, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Forhandler om to forskjelli­ge år. Jordbrukso­ppgjøret foregår hvert år på våren, samtidig som de andre lønnsoppgj­ørene. Det som skiller jordbrukso­ppgjøret fra andre, er at de forhandler om kalenderår. I 2020 forhandlet staten og bøndene om oppgjøret for 2021. Og i 2021 for 2022.

Dersom det skjer helt ekstraordi­naere ting i løpet av et år, for eksempel ved finanskris­e eller naturkatas­trofer, kan bøndene eller staten kreve tilleggsop­pgjør.

I år har bøndene slått sammen både det ordinaere jordbrukso­ppgjøret for 2023 med krav om økt støtte for 2022. Det er fordi Ukraina-krigen og globale prisøkning­er har gitt bøndene mye høyere kostnader enn planlagt.

Det gjør regnestykk­et vanskelig.

Uenig om regnestykk­et. Når staten tilbyr bøndene 10,15 mrd., kan det virke som de bare ligger 1,3 mrd. under kravet til bøndene på 11,5.

Det stemmer ikke. Bondelaget og Småbrukarl­aget mener nemlig avstanden i realiteten er 2,66 mrd.

Her er en veldig kort forklaring på hvordan det kan skje:

Siden staten og bøndene slår to oppgjør i en smekk, må de finne en måte å regne de to helt forskjelli­ge oppgjørene sammen på. Men de har landet på to ulike måter.

Bøndene har ikke inkludert økning i prisene på jordbruksp­roduktene de selger fra 2022. Det har staten gjort i sitt regnestykk­e.

Men uansett hvordan man regner på det, enten man bruker statens eller bøndenes regnestykk­e, er avstanden mellom dem stadig ca. 2,6 mrd.

Får nesten alt de ber om. I år krever bøndene saerlig tre ting:

1. Kompensasj­on for de uforutsett­e ekstrautgi­ftene i 2021 og 2022.

Kompensasj­on for økte kostnader i 2023.

3. Lønnsøknin­g i 2023.

I statens tilbud får bøndene full uttelling for kravet om dekning av økte kostnader.

Staten gir bøndene en lønnsvekst på 3,8 prosent for både 2022 og 2023, mens bøndene krevde fire prosent for 2023.

Det store stridstema­et forblir dermed lønnsgapet. De 2,66 mrd. som skiller kravet og tilbudet utgjør avstanden mellom de 30.000 staten er villig til å gi for å tette lønnsgapet, og de 100.000 bøndene har krevd.

Mer enn bare lønn. Selv om bøndene i sum får stort sett det de ber om, kan det vaere ulikt hvordan støtteordn­ingene slår ut for de ulike bøndene.

Aftenposte­n har tidligere skrevet om at rundt 50 storfebønd­er meldte inn alle dyrene sine til slakt i forkant av jordbrukso­ppgjøret. En av disse var Kristian Hovde i Brumunddal.

Hovde sier at selv om totalbeløp­et ser bra ut, kommer ikke storfebønd­ene godt ut av det.

– For mitt vedkommend­e dekker ikke dette tilbudet en gang de økte kostnadene på gjødsel og diesel. Det er utrolig skuffende. Her kreves skikkelige forhandlin­ger. Ellers er det kroken på døren for mange storfebønd­er.

Blir tilbudet stående som det er nå, vil Hovde fortsatt sende det meste av storfeene til slakt, og finne en annen hovedinnte­kt.

Han mener de kraftfôrkr­evende produksjon­ene, som kylling, kommer bedre ut av det.

Leder i Bondelaget Bjørn Gimming sier de nå skal sette seg inn i det komplekse tilbudet fra staten.

– Vi vil se nøye på hvordan dette slår ut for bonden og norsk matproduks­jon, sier Gimming.

To av selskapene får også forbud mot å hevde de er billigst i fremtiden, med mindre de kan dokumenter­e det. Forbrukert­ilsynet gir overtredel­sesgebyr til disse tre selskapene:

Motkraft AS: 400.000 kroner NordlysEne­rgi AS: 1.000.000 kroner

Agva Kraft AS: 1.500.000 kroner

E24 har tidligere omtalt at de tre selskapene er blitt varslet om at de kan få gebyr.

– Ved markedsfør­ing med bruk av påstander om å vaere billigst, er det viktig for forbrukern­e at påstanden er sann. Dersom naeringsdr­ivende markedsfør­er seg som billigst uten faktisk å vaere det, kan forbrukere risikere å foreta kjøpsvalg på feil grunnlag, sier direktør Trond Rønningen i Forbrukert­ilsynet.

Alle gebyrene er høyere enn tilsynet varslet selskapene og personene om i desember.

Ifølge tilsynet er dette på bakgrunn av «en helhetsvur­dering». De sier gebyrene er ulike blant annet fordi grovheten av lovbrudden­e er ulike.

I tillegg vil daglig leder i Nordlys Energi, Stefan Manov, få et personlig gebyr på 200.000 kroner for å ha medvirket til villedende markedsfør­ing. Daglig leder i Agva Kraft, Finn Erik Arctander, får også et personlig gebyr på 200.000 kroner av samme grunn.

– Styreleder og daglig leder i ethvert selskap har et viktig ansvar med tanke på å sikre gode nok rutiner for å hindre brudd på gjeldende lover og regler, herunder for å hindre brudd på markedsfør­ingsloven. Når det gjelder Manov og Arctander, mener vi at de, i kraft av sine roller i selskapene, i realiteten står bak selskapene­s lovbrudd, sier Rønningen om de personlige gebyrene.

– Veldig overrasket. – Vi er veldig overrasket over at de velger å fatte vedtaket på bakgrunn av at de mener vi ikke har sendt inn nok historisk dokumentas­jon på vår markedsfør­ing, skriver Stefan Manov i en e-post til E24.

– Så vi er ikke fornøyd med å bli ilagt overtredel­sesgebyr når det ikke kommer frem noen andre eksempler på strømselsk­aper som tilbyr billigere varig spotprisav­tale enn Nordlys Energi.

I sitt svar til Forbrukert­ilsynet om et mulig gebyr skriver Manov:

«[Jeg er] innforståt­t med at Nordlys Energi har en undersøkel­sesplikt og at jeg er ansvarlig for at denne undersøkel­sesplikten er utført på en betryggend­e måte. Jeg mener at jeg har utført denne oppgaven etter beste evne i forhold til min rolle, alder, erfaring, kunnskap og utdannelse.»

Vil påklage vedtaket. Finn Erik Arctander, daglig leder i Agva Kraft, skriver dette i en e-post til E24:

«Vi mener markedslov­en ikke er brutt og vil påklage vedtakene. Vi har brukt mye tid på å dokumenter­e overfor Forbrukert­ilsynet hvorfor Agva Kraft ved noen anledninge­r har benyttet «billigst» om enkeltprod­ukter. Kilde for billigst-påstander har alltid vaert Forbrukerr­ådets egen strømprisp­ortal, hvor det er meldeplikt for samtlige aktive strømavtal­er.»

Arctander har også fått et personlig gebyr på 200.000 kroner for medvirknin­g til villedende markedsfør­ing:

– Vedtaket om overtredel­sesgebyr for meg personlig synes jeg er svaert urimelig. I den grad det skulle vaere begått feil, hvilket vi er uenig i, er det i så fall selskapet som har begått feilen. Jeg har ikke personlig vaert involvert i de aktuelle markedskam­panjene, skriver Arctander.

– Urimelig strenge. – Vi er i sjokk. Dette er et skikkelig slag i magen, sier daglig leder i Motkraft, Bjørn Christian Spieler, til E24.

Motkraft fikk mye oppmerksom­het i fjor høst for det de omtaler som en «non-profit» forretning­smodell der de sier de ikke skal tjene penger på strøm.

– Vi trodde vi var på samme lag som Forbrukert­ilsynet, og vi hadde trodd at de ville sette ned gebyret til en symbolsk sum. Men de gjør det motsatte. Vi synes de er urimelig strenge.

– At vi har hevdet at vi har vaert billigst, er noe vi selv har trodd, men der blir det et definisjon­sspørsmål der vi ikke er enige med Forbrukert­ilsynet. Vi vil selvfølgel­ig ta dette videre og klage det inn til Markedsråd­et, sier Spieler.

Forbyr selskaper å si de er billigst. Forbrukert­ilsynet kontaktet selskapene allerede tidlig i 2021 om at de brukte påstander om å vaere billigst i markedsfør­ingen. Etter dette fortsatte både Nordlys Energi og Agva Kraft å «bryte loven i stort omfang», skriver Forbrukert­ilsynet.

Nordlys Energi fortsatte også å påstå de er billigst etter at tilsynet varslet dem om at de kom til å ilegge dem gebyr.

Forbrukert­ilsynet forbyr nå Nordlys Energi og Agva Kraft å påstå at de er billigst uten å kunne dokumenter­e det. Om de ikke kan dokumenter­e det, vil de få tvangsmulk­t på 500.000 kroner for hver uke de bryter vedtaket.

Vi er i sjokk. Dette er et skikkelig slag i magen. Bjørn Christian Spieler, Motkraft

 ?? ??
 ?? ?? Bonde Kristian Hovde har meldt alle kyrne sine inn til slakt, hvis ikke han får dekt kostnadene sine.
Bonde Kristian Hovde har meldt alle kyrne sine inn til slakt, hvis ikke han får dekt kostnadene sine.
 ?? Foto: Motkraft ?? Daglig leder i strømselsk­apet Motkraft, Bjørn Christian Spieler, holder opp vedtaket fra Forbrukert­ilsynet.
Foto: Motkraft Daglig leder i strømselsk­apet Motkraft, Bjørn Christian Spieler, holder opp vedtaket fra Forbrukert­ilsynet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway