Aftenposten

Norges Bank varsler rentehevin­g i juni

Sjeføkonom­er tror ikke Norges Bank vil følge i amerikaner­nes fotspor med en dobbel rentehevin­g.

- Martin Hagh Høgseth og Camilla Knudsen

Norges Banks komité for pengepolit­ikk og finansiell stabilitet har som ventet besluttet å holde styringsre­nten uendret på 0,75 prosent.

Det skjer etter at sentralban­ken hevet renten med 0,25 prosentpoe­ng fra 0,5 prosent i mars.

Torsdagens møte i sentralban­ken er et såkalt mellommøte, der det ikke holdes pressekonf­eranse og normalt ikke gjøres endringer i pengepolit­ikken.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache i en kommentar til rentebeslu­tningen.

Venter syv rentehevin­ger før 2024. Da Norges Bank kom med pengepolit­isk rapport, la den opp til at renten vil heves ytterliger­e tre ganger til i år og fire neste år. I tillegg til hevingen i juni er det ventet at årets rentehevin­ger vil skje på rentemøten­e i september og desember.

Komiteen skriver torsdag at de har vaert opptatt av at det er stor usikkerhet om konsekvens­ene for økonomien av krigen i Ukraina.

«Det er en risiko for at prisvekste­n internasjo­nalt tiltar ytterliger­e samtidig som veksten svekkes».

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, mener dagens rentebeslu­tning gir noe blandede signaler, men at budskapet stort sett var som ventet.

– Usikkerhet­en rundt Ukraina, med risiko for høyere inflasjon og svakere vekst, forsterker sentralban­kens dilemma, sier han til E24.

Økt prisvekst taler for høyere rente, mens svakere økonomisk vekst peker i motsatt retning.

– Siden mars har risikoen økt på begge sider.

Sentralban­ken lufter i meldingen usikkerhet­en rundt hvordan finansmark­edene og aktivitete­n hos Norges handelspar­tnere vil påvirkes av en rask renteoppga­ng.

«Komiteen var også opptatt av risikoen for at lønns- og prisvekste­n skyter fart her hjemme», skriver sentralban­ken.

Det understrek­es i meldingen at dersom det «blir utsikter til mer varig høy prisvekst», kan renten komme til å settes opp raskere enn renteprogn­osen fra pengepolit­isk rapport i mars la opp til.

– Norges Bank og Fed er to forskjelli­ge verdener. Den amerikansk­e sentralban­ken slo onsdag til med en dobbel rentehevin­g (0,5 prosentpoe­ng). Det er lite aktuelt for Norges Bank, tror Jullum.

– Norges Bank er ikke så på haelene som andre sentralban­ker, men hvis det skulle vise seg at den globale prisvekste­n slår mer gjennom til norske priser, kan det også ligge an til raskere renteoppga­ng her hjemme.

– Risikerer vi en dobbel rentehevin­g i juni?

– Det er mer sannsynlig at de i så fall vil heve på mellommøte­ne, for de er opptatt av at rentehevin­gen skal vaere gradvis på grunn av det høye gjeldsnivå­et i Norge.

Jullum regner da med at dette vil signaliser­es både retorisk og i rentebanen før det eventuelt blir aktuelt.

– Vi er ikke der ennå. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser heller ikke de store endringene i kursen i dagens beskjed.

– Hensynet til usikkerhet­en rundt den økonomiske utviklinge­n og hvordan husholdnin­gene vil tilpasse seg høyere rente fører til at de vil gå gradvis frem, sier hun.

Haugland trekker også frem risikoen for raskere rentehevin­g hvis inflasjone­n blir høyere, men tror ikke det blir aktuelt med en dobbel rentehevin­g.

– Norges Bank og Fed er to forskjelli­ge verdener. Powell (den amerikansk­e sentralban­ksjefen) har et mye større problem enn Wolden Bache.

Venter høyere prisvekst. Sentralban­ken forventer at kjerneinfl­asjonen fremover vil løftes på grunn av stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varer som importeres.

«Økte renter vil dempe presset i norsk økonomi, men sysselsett­ingen ventes å holde seg høy», skriver Norges Bank som også understrek­er at arbeidsled­igheten er lavere enn anslått.

Den totale konsumpris­indeksen steg 4,5 prosent i mars, sammenlign­et med samme måned året før. Kjerneinfl­asjonen var i samme periode 2,1 prosent.

Statistisk sentralbyr­å skal etter planen legge frem ferske inflasjons­tall for april tirsdag 10. mai.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? – Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.
Foto: Vidar Ruud, NTB – Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.
 ?? ?? Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway