Aftenposten

Russland har overtatt internett i Øst-Ukraina

I helgen forsvant internett i det østlige Ukraina. Da det kom tilbake, var noe forandret.

- Foto: Reuters/NTB Vilde Skorpen Wikan

Russland erobrer ikke bare ukrainsk land. På lørdag mistet innbyggern­e i Kherson brått tilgang til internett. Regionen sørøst i Ukraina er blant områdene Russland har klart å sikre seg kontroll over siden invasjonen 24. februar.

Etter bare noen timer var imidlertid internetti­lgangen tilbake. Men noe var nytt:

– Nettilgang­en går via Russlands internett i stedet for Ukrainas

telekom infrastruk­tur, skrev den britiske internett-overvåking­stjenesten NetBlocks på sine nettsider.

– Det er nå mye mer sannsynlig at det blir underlagt russiske internettr­eguleringe­r, overvåking og sensur.

Niels Nagelhus Schia ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (Nupi) mener dette kan vaere tegn på at krigen i Ukraina vil gå inn i en ny fase.

UPutin vil ha full kontroll. Internett gir fri flyt av informasjo­n. Det liker imidlertid Russlands president Vladimir Putin dårlig, forteller Schia. Han leder forsknings­senteret for digitalise­ring og cybersikke­rhet ved Nupi.

I likhet med sin motpart Xi Jinping i Kina, vil Putin styre hva befolkning­en vet og tror. Da er kontroll over internett innenfor landegrens­ene avgjørende.

– Det er dette man kaller «cybersuver­enitet», ifølge Schia.

Nasjonal kontroll over internett gjør tre ting: Det blokkerer tilgang til uønsket informasjo­n

Det kan spre ønsket informasjo­n

Det gir mulighet til å overvåke hva innbyggern­e gjør på nett

Det er rett og slett et godt verktøy for autoritaer­e regimer, mener Schia.

Det er lenge siden Putin startet arbeidet i Russland. Russernes tilgang til internett er blitt sterkt redusert det siste tiåret. Mange nettsteder er blokkert. Facebook og Instagram er erstattet med russiske VK og Rossgram.

Kampen om fortelling­er. De første meldingene om at Russland ville invadere Ukraina kom i november. Omtrent samtidig strammet Putin inn internett i hjemlandet enda mer.

«De siste månedene har Russland innført robuste teknologis­ke metoder for sensur». Det skrev forskerne Alena Epifanova og Philipp Dietrich ved Det tyske rådet for internasjo­nal politikk (DGAP) i en analyse i februar.

– I stor skala har Russland vist overrasken­de god kontroll på informasjo­n.

At det skjedde like før invasjonen av Ukraina, tror Niels Nagelhus Schia ikke var tilfeldig.

– Det gir en mulighet til å kontroller­e historien om hva som skjer i Ukraina, overfor den russiske befolkning­en, sier han.

Putins kontroll utvides nå til befolkning­en i Øst-Ukraina.

Det gir en mulighet til å kontroller­e historien om hva som skjer i Ukraina Niels Nagelhus Schia, Nupi

En digital slagmark. Schia påpeker likevel at restriksjo­nene fortsatt kan omgås gjennom blant annet å bruke en VPN. Bruken av dette har eksplodert i Russland siden 24 februar.

Internett-begrensnin­gene kan også vaere tegn på noe annet, tror Nupi-forskeren. Krigen kan vaere i starten av en ny fase. Der kan den «digitale slagmarken» ha en viktigere rolle.

– I starten av krigen var det faerre cyberangre­p enn det mange hadde ventet. Mange tenkte at det viste at det faktisk er bomber og granater som gjelder når det først blir krig, sier Schia.

– Men nå er vi lenger ut i krigen. Den har på en måte stabiliser­t seg, og det går dårlig for russerne. Da blir de kanskje mer interesser­t i å ta i bruk andre verktøy.

 ?? ?? Russiske styrker ble møtt av sinte demonstran­ter i byen Kherson 20. mars. Russland kontroller­er regionen med samme navn. Nå innføres ny kontroll over informasjo­nen.
Russiske styrker ble møtt av sinte demonstran­ter i byen Kherson 20. mars. Russland kontroller­er regionen med samme navn. Nå innføres ny kontroll over informasjo­nen.
 ?? Foto: Privat ?? Niels Nagelhus Schia leder forsknings­senteret for digitalise­ring og cybersikke­rhet ved Nupi
Foto: Privat Niels Nagelhus Schia leder forsknings­senteret for digitalise­ring og cybersikke­rhet ved Nupi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway