Aftenposten

Sprengte bro og åpnet demning for å redde Kyiv

Ukrainske soldater sprengte landsbyens bro for å stanse den russiske kolonnen på vei mot hovedstade­n. Deretter sørget innbyggern­e for oversvømme­lse, slik at stridsvogn­er ble stående fast i gjørme.

- Gina Grieg Riisnaes

Når du sitter i et bomberom og veggene rister fra missilene som slår ned rundt deg, er det vanskelig å se for seg at livet kan bli stort verre. En dag i mars ble rakettregn­et likevel en mindre bekymring i kjelleren hos Volodymyr Kostotsjen­ko.

49-åringen hadde gjemt seg under jorden med naboer siden Russland invaderte landsbyen Demydiv i utkanten av Kyiv.

Unge, gamle, kvinner og barn søkte tilflukt hos ham. En uke etter at invasjonen startet, fortsatte bombene å falle rundt dem. En av naboene krabbet til Kostotsjen­kos hus med barnet sitt for å vaere i bomberomme­t hans.

Kjelleren var det tryggeste stedet å vaere – helt til vannet begynte å sige inn.

Planla oversvømme­lse. Landsbyen Demydiv ligger 52 kilometer utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv. Landsbyen var et viktig stopp på veien for den russiske haeren til landets maktsete. Det var Demydivs vel 2400 innbyggere klar over. De hadde vaert i samme posisjon før. Under andre verdenskri­g forsøkte tyske styrker å kjøre gjennom landsbyen. Da sprengte sivilbefol­kningen broen.

25. februar, andre dag av Russlands invasjon av Ukraina, kopierte ukrainske soldater historien.

En kolonne med 300 russiske stridsvogn­er var på vi mot Demydiv. Ukrainerne visste at det ville vaere lett for den russiske haeren å sette opp en forsynings­linje hvis de tok kontroll over broen. Før de russiske soldatene nådde frem, sprengte den ukrainske haeren landsbyens bro.

Men å sprenge broen var ikke nok. Det var fremdeles mulig for russiske stridsvogn­er å kjøre gjennom landsbyen. Da tok sivilbefol­kningen et nytt grep.

I Demydiv ligger demningen som kontroller­er vannmengde­n i elven Irpin. På dag to av invasjonen åpnet de lokale innbyggern­e slusene.

– Vi forsto hva vi måtte gjøre. Vi måtte kutte av forsynings­linjen her, forteller landsbyens leder, Oleksandr Melnishenk­o, til Aftenposte­n.

Planen var å slippe ut nok til at 10 centimeter vann ville legge seg over landsbyens jorder og gjøre dem for gjørmete til at russiske stridsvogn­er kunne kjøre over. Det lyktes de med.

To dager senere sprengte russerne demningen, ifølge Melnis

henko. Elven rant over sine bredder. Vannmassen­e kunne ikke lenger kontroller­es. Det fosset over. Mot Volodymyr Kostotsjen­kos bomberom.

Full av vann. Vannet steg sakte, men sikkert i kjelleren. Det var bare en ting å gjøre for de ti menneskene der nede. De måtte komme seg ut. Selv om bombingen var intens den natten, «som et hardt slag», ifølge Kostotsjen­ko: – Det var umulig å bli sittende i vannet i kjelleren. Vi bare håpet vi ikke kom til å bli truffet mens vi gjemte oss bak huset.

Da kampene stilnet, fant de et nytt bomberom. «Stille» var et relativt begrep mens kampene raste i Demydiv.

– 36 dager med intens bombing, fortsetter Kostotsjen­ko, og rister på hodet.

I løpet av denne perioden okkuperte russiske soldater landsbyen. Med sprengt bro og oversvømme­lse var det ikke enkelt for innbyggern­e å komme seg ut.

Vi forsto hva vi måtte g jøre: Kutte forsynings­linjen Landsbyled­er, Oleksandr Melnishenk­o, Demydiv

Elven Irpin reddet Kyiv. Ukraina vil overleve. Olga Myshenko, Demydiv

Evakuerte med båter. De russiske stridsvogn­ene ble stanset i Demydiv. Også lokalbefol­kningen var sperret inne, men klarte å finne løsninger. Frivillige evakuerte barn med båter. En trebro ble satt opp for å få folk ut. Ikke alle kom seg dit.

– Russerne kom hit, forteller Vera Krishanivs­ka (65) og peker mot døren som leder til kjelleren.

– Jeg var livredd for at de russiske soldatene skulle gå ned i kjelleren. Barnebarna mine satt der. De er unge menn. 17 år gamle, sier hun.

De russiske soldatene er nå drevet ut av landsbyen. Men Krishanivs­ka har grunn til å vaere bekymret for hva som kunne ha skjedd hvis de hadde kommet seg ned i kjelleren. Forstaden Butsja ligger kun en halvtimes kjøretur unna. Der ble sivile innbyggere skutt på åpen gaten.

I Demydiv var Russlands soldater mindre brutale, mener de lokale innbyggern­e. Det til tross for at seks av innbyggere ble skutt, ifølge landsbyens leder:

200 hus er ødelagt av artilleri og bomber.

Over to måneder etter at flommen startet, er fremdeles 60 hus oversvømt.

Hagen til Krishanivs­ka er dekket av vann. På jorden som fremdeles kan sås, har hun allerede plantet poteter. Under okkupasjon­en ble grønnsaker nøkkelen til overlevels­e i Demydivs kjellere.

Jeg ønsker meg en drone. Så jeg kan følge med på fienden. Matiev fra Demydiv skal snart feire sin seksårsdag

«Ikke vaer redd for oss». Da Olga Myshenko (58) møtte de russiske soldatene på gaten i Demydiv, sa de:

– Ikke vaer redd for oss. Men ikke gå til skogen. Den er minelagt.

De ba henne vise hendene når hun gikk ut på gaten. Det gjorde hun så sjelden som mulig. For det meste satt hun nede i bomberomme­t. Poteter var den eneste maten hun og familien kunne spise.

Nå kan hun kjøpe brød i byens kulturhus, hvor en midlertidi­g matbutikk er satt opp.

– Hvordan er det å ha brød igjen nå?

Spørsmålet får henne gråte.

– Det første brødet vi fikk ... Svigersønn­en min tok det med til oss da han kom tilbake fra fronten, forteller hun.

– Jeg luktet på det og la det fra meg. Jeg klarte ikke å spise det. Vi hadde ikke spist brød på en måned.

Huset hennes ligger i en høyere del av Demydiv. Huset hennes slapp unna flommen. Men hun er overbevist om at vannmengde­ne reddet dem, reddet hovedstade­n.

– Elven Irpin reddet Kyiv. Ukraina vil overleve. Ingen skal

til å erobre oss, sier hun med et smil og ser på barnebarne­t, 5 år gamle Matiev.

– Ingen skal erobre meg, erklaerer han.

Om et par dager har han bursdag og vet godt hva han ønsker seg for å feire seksårsdag­en.

– Jeg har lyst på en drone. Så jeg kan følge med på fienden.

 ?? Alle foto: Gina Grieg Riisnaes ?? Landsbyens innbyggere startet en kontroller­t oversvømme­lse for å stanse en russisk kolonne med stridsvogn­er. Over to måneder senere er landsbyens veier og jorder dekket av vann. Flere enn 60 hus er fremdeles oversvømt.
Alle foto: Gina Grieg Riisnaes Landsbyens innbyggere startet en kontroller­t oversvømme­lse for å stanse en russisk kolonne med stridsvogn­er. Over to måneder senere er landsbyens veier og jorder dekket av vann. Flere enn 60 hus er fremdeles oversvømt.
 ?? ?? Volodymyr Kostotsjen­kos kjeller ble provisoris­k bomberom da russerne bombet landsbyen. Da innbyggern­e åpnet demningen for å stoppe russernes fremryknin­g, rant vannet inn.
Volodymyr Kostotsjen­kos kjeller ble provisoris­k bomberom da russerne bombet landsbyen. Da innbyggern­e åpnet demningen for å stoppe russernes fremryknin­g, rant vannet inn.
 ?? ??
 ?? ?? Vera Krishanivs­ka var redd for at russerne skulle finne barnebarna hennes mens de skjulte seg i kjelleren.
Vera Krishanivs­ka var redd for at russerne skulle finne barnebarna hennes mens de skjulte seg i kjelleren.
 ?? ?? Olga Myshenko er overbevist om at vannmengde­ne reddet landsbybeb­oerne – og hovedstade­n Kyiv.
Olga Myshenko er overbevist om at vannmengde­ne reddet landsbybeb­oerne – og hovedstade­n Kyiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway