Aftenposten

Krigen i Ukraina sår tvil om Norges kjøp av stridsvogn­er

Norge er i ferd med å kjøpe nye stridsvogn­er for 19 milliarder kroner. Kaptein Sebastian Langvad frykter at vi investerer i teknologi som har feilet i Ukraina.

- Magnus Lysberg og Paal Audestad (foto)

Kaptein Sebastian Langvad beveger seg raskt og effektivt i lyngen og over snøen. I bratte skråninger bykser han frem på alle fire.

Landskapet rundt Kirkenes ser åpent ut på avstand, men på naert hold åpenbarer det seg bekker, små søkk, kløfter, myrer og krattskog. Soldatene løper krumbøyd gjennom terrenget.

For Langvad minner det om Afghanista­n.

– Plutselig hviner kulene. Noen minutters intens ildgivning. Så er det over, sier han.

Det ser ut som han er i sitt rette element, men egentlig er han en teoretiker. Langvad har engasjert seg i den temmelig smale, norske militaere debatten siden han gikk på Krigsskole­n. Inspirasjo­nen tok han meg seg hjem fra Afghanista­n. Nå har en annen krig brått gjort debatten viktig.

Kan krigen i Ukraina gi nye svar også for den norske haeren?

Langvad mener det. Han vil legge mer vekt på lette styrker med moderne våpen, akkurat som det jegerkompa­niet han nå leder i Øst-Finnmark.

Den norske haeren kan laere av krigen i Ukraina, mener han. Der har små ukrainske avdelinger stanset store kolonner av tunge russiske krigsmaski­ner.

Men da må det norske forsvaret tenke nytt.

Et beist fra en annen tid? Den norske haeren har et identitets­problem. Luftforsva­ret har jagerflyen­e. Sjøforsvar­et har fregattene. Men i flere år har det vaert tvil om Haerens viktigste våpen, stridsvogn­ene.

Forsvarsde­partemente­t var usikre. Skulle virkelig Norge kjøpe nye? Spørsmålet ble utredet i 2017, og svaret var ja. Argumentet var at det eneste som egentlig duger mot andre stridsvogn­er, det er å ha sine egne.

Det var grunnen til at Stortinget i fjor høst bestemte at Norge skal kjøpe nye stridsvogn­er. Forsvaret skal bruke 19 milliarder på vognene. Det er ikke klart hvor

Tidligere forsvarssj­ef Sverre Diesen mener derimot at stridsvogn­er er utdaterte og uegnede.

Russland har mistet minst 600 stridsvogn­er. Stridsvogn­en er en pansret beltevogn med kanon på toppen. Den ble oppfunnet for å løse problemene som maskingeva­eret skapte under første verdenskri­g. Det lot seg ikke gjøre å angripe uten egne stridsvogn­er. Sånn har det vaert i over hundre år.

Men sånn er det kanskje ikke lenger.

Det ukrainske forsvaret har gjort noe få trodde var mulig. Tungt pansrede russiske haertog er slått tilbake av soldater til fots, noen av dem utstyrt med de aller beste panserbryt­ende våpnene som finnes på markedet.

Russland har mistet minst 600 stridsvogn­er i Ukraina. Det er godt dokumenter­t med bilder, blant annet fra sosiale medier.

I tillegg har den russiske haeren mistet minst 1300 andre pansrede kjøretøyer.

Det viser at den tradisjone­lle måten å føre krig på ikke virker like godt lenger, mener Sebastian Langvad.

Stridsvogn­ene blir stadig mer utsatt for moderne og presise missiler. I Ukraina har droner gjort det mulig å treffe mye bedre på lang avstand. Panseret beskytter ikke like godt mot fulltreffe­re.

De nye våpnene har gjort soldater til fots og på små lette kjøretøyer viktigere enn de var før, mener Langvad.

– Tidligere har man ment at bare stridsvogn­er kan stanse andre stridsvogn­er. Men det vi ser i Ukraina er at infanterie­t evner å stanse de russiske stridsvogn­ene, uten egne stridsvogn­er. Jeg mener det burde lede til en annen konklusjon også i Norge, sier han.

Går tom for diesel. Landskapet i Finnmark gir Norge en stor fordel, mener Langvad. Det er vanskelig å kjøre stridsvogn­er utenfor veiene. Og stridsvogn­ene er nesten ubrukelige uten ganske mye forsyninge­r. Det er her terrenget gir Norge en stor fordel, mener kapteinen. Andre store kjøretøyer kommer rett og slett ikke frem.

For å rykke frem i Finnmark må en angriper derfor kjøre på veien. Det gir gode muligheter til den som skal forsvare fylket. Dersom russiske stridsvogn­er skal rulle inn i Finnmark, trenger de forsyninge­r av alt fra diesel til mat og ammunisjon. Det må skje med lastebiler eller andre, dårlig beskyttede kjøretøyer.

Det er her en lett styrke med moderne våpen kan gjøre størst skade, mener Langvad. Også det er en laerdom fra krigen i Ukraina.

– Ukraina har angrepet bak de fremste russiske linjene. De har ødelagt mange av tankbilene som frakter drivstoff. Det er nok grunnen til at omtrent 200 russiske stridsvogn­er er forlatt på slag

Artikkelen fortsetter

Artikkelen fortsetter

marken. De har gått tomme for drivstoff, sier Langvad.

Da blir våpnene mer eller mindre ubrukelige. Kanonen kan fremdeles snus, selv om stridsvogn­en er tom for diesel. Men det må skje for hånd. Og det går sakte.

– Det ukrainske forsvaret har nektet Russland og bruke stridsvogn­ene effektivt, sier han.

Det er det jegerkompa­niet i ØstFinnmar­k øver på.

Forsvant bak bjørketrae­rne. Garnisonen i Sør-Varanger har hovedkvart­er på Høybuktmoe­n utenfor Kirkenes. Det er mai og fortsatt vinter i vinden.

Soldatene trener på strid på langt hold. Det handler om å finne og bekjempe motstander­en, uten selv å bli sett. Det er vanskelige­re enn det ser ut som. De må oppdage det andre laget, komme i stilling og få overtaket, før de blir slått ut selv.

Hans Herman Lund løper bakerst. Han baerer en rekylfri kanon og to granater. Det er tungt, han svetter, og han har bare Tskjorte under jakken.

– Det er varmt nå, men når vi stopper opp blir det raskt veldig kaldt, sier han.

Lund finner dekning bak noen steiner, oppe på en liten høyde. Der forsøker han å finne noe å skyte på. Landskapet er nakent. Det er vanskelig å se noen ting.

Motstander­ne ligger i en klynge med bjerketrae­r, noen hundre meter unna, men Lund finner dem ikke. Laget hans skyter løspatrone­r, men det er ikke helt klart hva de skyter på. De roper beskjeder, men ordene blåser bort i vinden.

Laget finner ikke målet. Men motstander­en finner dem. Denne gangen gikk det ikke.

Krig er blitt farligere. Tross de store mengdene ødelagte panservogn­er i Ukraina, sverger fortsatt mange til den tradisjone­lle måten å tenke på. Tomas Beck er en av dem.

Han er oberst i Haeren og sjef for Finnmark landforsva­r. Meldingene om stridsvogn­ens død er forhastede, mener Beck. Han går med på at vognene ikke lenger gir den beskyttels­en de en gang ga. Men krig mellom stater er farligere enn før. Det gjelder alle som deltar.

Eller som Beck sier det: – Stridsfelt­et blir mer og mer dødelig.

Beck advarer mot å trekke slutninger fra Ukraina-krigen ennå. Krigen har ikke vart lenge. I begynnelse­n valgte Russland en for dem helt ny strategi. Den fungerte ikke. Landskapet utenfor Kyiv var vanskelig å trenge igjennom, og de russiske kolonnene kom ikke frem. Vestlige analytiker­e ble forbløffet over den russiske haerens valg. Stridsvogn­ene ble knapt beskyttet.

Den krigen som nå pågår i ØstUkraina er radikalt annerledes.

– Det er først og fremst en artillerid­uell, sier Beck.

Artilleri er kanoner som kan skyte langt, opp til fire mil. Granatene er som regel ganske upresise, men artillerik­anonene kan skyte mange av dem, på kort tid. Granatene sprer splinter over et stort område. Det er splintene som dreper. Artillerie­t er det våpenet som dreper flest soldater i en krig mellom to moderne haerer.

– Når russerne bruker artilleri, så er betingelse­ne for lette styrker helt annerledes. Da må man grave seg ned for å overleve. Lette styrker uten panservogn­er får ikke beveget seg, sier Beck.

Det er også oberstens viktigste argument for stridsvogn­er. Haeren må ha dem for å kunne forsvare Finnmark, mener han.

– Ja, de lette styrkene kan stanse en stridsvogn. Men de kan ikke stanse en russisk haer.

Tomas Beck, oberst i Haeren og sjef for Finnmark landforsva­r

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Forsvaret skal velge en av disse. Til venstre en tysk, til høyre en sørkoreans­k stridsvogn.
Foto: Jan Tomas Espedal Forsvaret skal velge en av disse. Til venstre en tysk, til høyre en sørkoreans­k stridsvogn.
 ?? Forsvaret, Reuters / NTB Foto: Det ukrainske ?? En fullstendi­g utbrent russisk stridsvogn. Bildet er tatt 25. mars. Det er tatt hundrevis av bilder som dette i Ukraina.
Forsvaret, Reuters / NTB Foto: Det ukrainske En fullstendi­g utbrent russisk stridsvogn. Bildet er tatt 25. mars. Det er tatt hundrevis av bilder som dette i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway