Aftenposten

Bare si det som det er, Vedum

Det er stor usikkerhet om hvordan økonomien til norske familier vil utvikle seg.

- Mina Hauge Naerland Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det ble surr igjen for finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum på Debatten på NRK tirsdag. Han fortsetter å vikle seg inn i regnestykk­et som allerede er plukket fra hverandre. Familien han bruker som eksempel, har langt høyere inntekt enn mange norske husholdnin­ger. Han ser ikke ut til å ha helt kontroll på de økonomiske begrepene heller.

Det mest problemati­ske er at Vedum forsøker å fremstille det som om folk flest får reallønnsv­ekst i 2022. Det vet vi faktisk ikke ennå. Etterdønni­ngene etter korona og krigen i Ukraina gjør de økonomiske utsiktene veldig usikre. Prisene på en lang rekke varer og innsatsfak­torer i verden øker kraftig.

Og vi er bare halvveis i lønnsoppgj­øret.

Stagflasjo­nsspøkelse­t. I mange vestlige land er prisvekste­n nå langt høyere enn den økonomiske veksten. Det øker frykten for «stagflasjo­n», kombinasjo­n av stagnasjon og inflasjon. I både USA og Storbritan­nia er inflasjone­n nådd 7 prosent, veksten er langt under halvparten.

Denne kombinasjo­nen av vedvarende høy inflasjon og lav vekst er vanskelig å finne tiltak mot. Og det kan føre til høy arbeidsled­ighet.

I Norge er situasjone­n bedre. Eksporten av olje, gass, fisk og strøm når stadige prisrekord­er. Inflasjone­n anslått i mars, var på 4,5 prosent. Sysselsett­ingen øker.

De norske prisene på bolig, lys og brensel har økt med 7,9 prosent det siste året, det samme har transportk­ostnadene. Matprisene har ikke økt noe saerlig. Men det siste kan forandre seg etter at landbrukso­ppgjøret er ferdig og med økte priser på importert mat.

Vedum burde bytte eksempel. – Om det blir hardere kår og litt trangere for folk flest, så bare si det da. Det sa småbarnsfa­r Håvard Vedvik til finansmini­steren i Debatten.

I Norge klarer de aller fleste familier, i hvert fall med en million i nettoinnte­kt, å håndtere noen prisøkning­er.

Det er ikke de gruppene Vedum bør trekke frem.

Det lever over 1 million aleneboere i Norge. De hadde en medianinnt­ekt på 318.000 kroner etter skatt i 2020. Drøyt 100.000 nordmenn er aleneforsø­rgere med barn. Disse hadde en medianinnt­ekt på 447.000.

Disse er langt mer sårbare enn Vedums eksempelfa­milie. Aleneboern­e er den gruppen som har vanskeligs­t for å klare de økte strømprise­ne, har Aftenposte­n/E24 vist.

Vanskelig å slippe. Det kan vaere vanskelig å gi slipp på målet om at folk flest skal få økt kjøpekraft hvert år. Politikere skal tross alt bli gjenvalgt. Men økt handlingsr­om for alle kan gi en politikk som er skadelig på sikt. Når prisene øker, er det som regel et uttrykk for at det er mangel på en vare. Da bør forbruket justeres.

Det viktigste politikern­e kan gjøre, er å sikre det norske økonomiske systemet på sikt.

Finansmini­steren har rett i en ting: Det som vil ramme manges økonomi aller hardest, er for mange raske renteøknin­ger. Det krever en ansvarlig økonomisk politikk for at det ikke skal skje.

Hele syv renteøknin­ger ser Norges Bank for seg de neste to årene.

Det er mulig Norges Bank ikke trenger å øke rentene fullt så raskt, fremhever forsker Martin Blomhoff Holm i DN. Når Norges Bank beregner hvordan økningene vil bremse forbruk og prisvekst, baserer de seg på en langt lavere gjeldsbyrd­e enn det mange har nå.

Men hvis politikern­e tviholder på målet om «folk flest» skal få mer å rutte med uansett om verden står i brann, kan renteøknin­gene bli voldsomme. Da er det bedre å si det som det er.

Det mest problemati­ske er at Vedum forsøker å fremstille det som om folk flest får reallønnsv­ekst i 2022

 ?? ?? Trygve Slagsvold Vedum i salen i Stortinget. Han og partiet er i hardt vaer for tiden.
Trygve Slagsvold Vedum i salen i Stortinget. Han og partiet er i hardt vaer for tiden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway