Aftenposten

De fleste har pakket bort skiene. Nils Hovelsrud holder koken.

-

med en kraftig teip.

Derfra tok han kollektivt­ransport inn i Sørkedalen før han syklet 90 minutter inn mot Oppkuvenog Smeddalen naturreser­vat.

Han låste sykkelen i et tre i naerheten av Gangnumset­ra.

Så fant han snøen.

– Området er et av de flotteste i marka, og det er her snøen ofte ligger lengst. Her er det mulig å gå på ski de neste syv dagene, sier han.

Hovelsrud mener at det beste en mann på hans alder kan gjøre, er å oppsøke urskog.

– Traerne der er jo 500 år gamle. Det er umulig å føle seg gammel i selskap med dem.

Strekninge­n med snø var på omkring fire kilometer.

– Jeg følte at jeg gikk i Botanisk hage hele veien. Det var null snø på utsiden av løypa.

Etter den lille skituren ventet aktivitet nummer tre: Hovelsrud gikk til fots til Oppkuven, som ligger 704 meter over havet.

– Det er et av Markas flotteste utsiktspun­kt med utsikt over Oslofjorde­n, sier Hovelsrud entusiasti­sk.

De fleste tar til takke med ski, gå eller joggeturer nå som både hestehov og hvitveis har begynt å stikke frem. Så hvorfor tviholder han på skigåingen?

– Sykling går for fort, det blir ikke den samme følelsen. Men jeg har planer om å bade mye i sommer. Kanskje jeg kan bli badeinflue­nser? ler han.

Kjenner igjen den gule jakken. Hovelsrud har tilbrakt mye av sitt liv utendørs. Som barn elsket han å fiske, og i voksen alder har han krysset Atlanteren med seilbåt.

– Jeg elsker å bevege meg sakte i naturen.

Han pleier som regel å stå opp i 04–05 tiden for å komme seg ut. Det er den eneste tiden på døgnet det er helt stille i byen.

Det betyr at de aller fleste løyperappo­rter i Facebook-gruppen kommer før folk i det hele tatt har begynt å tenke på dagens skitur.

– Mange tar kontakt for å fortelle at de drar ut på grunn av meg. Noen pleier også å stoppe meg når vi møtes. De kjenner igjen den gule jakken, og det er så utrolig hyggelig.

Antall kilometer? Ikke så farlig. Hvor langt han går, er «skifluense­rn» mindre opptatt av. Du finner ingen Garmin-klokke på hans håndledd.

Fokuset er snarere solbaertod­dy, Kvikklunsj og takknemlig­het over å vaere ute. Nøye planleggin­g er heller ikke hans greie:

– Jeg tar alltid kollektivt­ransport og trenger ikke tenke på at jeg må tilbake til bilen. Da kan jeg ta veivalgene jeg føler for underveis.

Jeg elsker å bevege meg sakte i naturen Nils Hovelsrud

Slet med å få sove. Hovelsrud hadde vaert borte i 13 timer da han gikk inn døren hjemme. Før den tid nøt han en pizza på en restaurant på Røa mens han reflektert­e over hvor herlig dagen hadde vaert:

– Jeg slet med å få sove fordi jeg var så takknemlig og opprømt. Turen var så vakker, så dette skal jeg leve lenge på.

«Skifluense­rn» innrømmer at dette trolig var sesongens siste skitur. I mai i fjor gikk han gjennom Nordmarka. Det er det for lite snø til nå.

Likevel anbefaler han Oslo-folk til å ta en siste skitur i løpet av de neste dagene.

– Det er meldt helt strålende vaer, og turen jeg gikk, kan gjøres kortere. Du kan for eksempel kjøre til Damtjern og gå et lite stykke før du finner en løype. Turen er på fem-seks kilometer. Jeg lover at det er verdt det.

 ?? Foto: Privat ?? Etter tirsdagens skitur, slet Hovelsrud med å få sove: – Jeg var så takknemlig og opprømt
Foto: Privat Etter tirsdagens skitur, slet Hovelsrud med å få sove: – Jeg var så takknemlig og opprømt
 ?? Foto: Privat ?? Tirsdag startet Hovelsrud dagen på Kaffebrenn­eriet på Frogner klokken 6.30. Han har med seg aviser til spisepause­ne underveis.
Foto: Privat Tirsdag startet Hovelsrud dagen på Kaffebrenn­eriet på Frogner klokken 6.30. Han har med seg aviser til spisepause­ne underveis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway