Aftenposten

Ekstreme strømprise­r kan svekke godt år for gresk reiseliv

Turistene har alltid vann i dusjen, men bonden Stavros har ikke råd til å vanne åkeren sin.

-

kommer til å både dusje og bruke airconditi­on, akkurat som før.

Fergen fra Pireus til Egina legger til land en halvtime etter skjemaet, og vogntogene velter i land. Det samme gjør årets første turistpulj­e.

– Nå som drivstoffp­risene er så høye, kjører fergene sakte for å spare penger, forklarer Isabelle Zigliara.

Hun står på kaia og venter på å ta imot gjester som er tidlig ute. Zigliara tror det ligger an til en bra sesong. De første sommerbook­ingene tikket inn hos henne allerede i januar. Så langt ligner 2022 mer på et vanlig år enn de to forrige. Det er hun glad for.

Øyas eneste økobonde. Mild vind blåser inn over strendene og potetåkere­n til bonden Stavros Foskolos. 1 kilometer sørover langs kysten fra Egina by ligger den selvbetjen­te grønnsakbo­den hans. I den tørre jorden bak skuret spirer årets poteter.

Han er den eneste økobonden på øya, én av fem som fortsatt dyrker grønnsaker. En av grunnene til at det er blitt så vanskelig å produsere mat her, er mangelen på vann – vann som ikke tar livet av avlingene. Grunnvanne­t er nemlig så salt at grønnsaken­e dør av det.

Det første turistene møter når de kommer i land på Egina, er salgsboden­e med pistasjpro­dukter. Nøttene herfra er de stolte av, og det har de vaert i mange år. Da de første pistasjtra­erne ble podet en gang på 1860-tallet, så ingen for seg hva det kom til å bety hverken for økonomien eller vannproble­mene de skulle skape på sikt.

Traerne klarte seg fint uten ekstra vanning. Det var først da noen oppdaget at de fikk en mye større avling om de vannet i juni, juli og august, at det tok av. Øyfolket gravde nye brønner, hundrevis av brønner, stadig dypere på jakt etter livgivende dråper til pistasjtra­erne sine. Som et varsel om hva som var i ferd med å skje, så de først på grønnsakav­lingene sine. Siden kjente de saltsmaken selv. Men da var det for sent. De hadde fått sjøvann inn i grunnvanne­t.

– Turismen prioritere­s. I mange år er derfor det kommunale vannet i springen blitt fraktet fra fastlandet med tankbåt. I løpet av det siste året er det endelig lagt en vannkabel fra land, men for en bonde som Foskolos hjelper det lite. Det kommunale vannet er så dyrt at han kun har råd til å dyrke på en fjerdedel av jorden sin.

– Myndighete­ne prioritere­r alltid turismen. Det har de gjort helt siden Hellas bestemte seg for å bli en turistnasj­on. Å dyrke mat til både egen befolkning og gjestene som kommer hit, burde vaere en selvfølge. Det er fortvilend­e korttenkt og lite fremtidsre­ttet å basere seg på at all maten skal importeres, sier Foskolos.

Ulovlig å ta vann fra sjøen. De siste ti årene har Foskolos prøvd det meste. Først lette han seg frem til de få brønnene lengst oppe i fjellet som fortsatt hadde vann av god nok kvalitet til å dyrke gulrøtter, rødbeter, salater, løk og poteter. Han gjorde avtaler med grunneiern­e, dyrket jorden deres økologisk. Noen ganger også i tett samarbeid med dem. Men etter som tiden gikk, ble hver eneste brønn ubrukelig.

Så økobonden la en plan for å destillere sjøvann. Siden meste

parten av jorden hans ligger et steinkast fra strendene, tenkte han dette var en god løsning.

– Det var da jeg fant ut at det i Hellas er ulovlig å ta vann fra sjøen. Det regnes som tyveri om en privatpers­on – en bonde som meg – destillere­r sjøvann. Var jeg et stort firma, kunne jeg gjort det lovlig. Det er ikke lett å forstå, sier han oppgitt.

Stavros har siden vurdert å destillere brønnvanne­t sitt, men til syvende og sist er det prisene som stopper ham. Anlegget koster 30.000 euro. I tillegg måtte han ha investert 50.000 euro i vind- og solenergi for å drive det. Det er penger han ikke har.

– Ekspertene sier vi kan regne med at jorden etter hvert blir så full av salt at vi ikke kan dyrke noen ting lenger. Den blir en ørken. Men fordi det skjer så sakte og er så usynlig, er det veldig lett å overse effekten av hva vi holder på med. Turismen er her og nå, konkrete penger inn hvert eneste år. Men jeg kan ikke gi opp. Vi kan ikke drive verden videre på denne måten. Uten mat overlever ingen av oss, heller ikke turistbran­sjen.

 ?? ??
 ?? Manolis Fotiou Foto: ?? I 2012 byttet Stavros Foskolos ut jobben i matvarebra­nsjen med å dyrke grønnsaker. Han likte ikke utviklinge­n i industrila­ndbruket og heller ikke at stadig mer av maten i butikkhyll­ene var importvare­r. Her er han utenfor den selvbetjen­te grønnsakbo­den sin.
Manolis Fotiou Foto: I 2012 byttet Stavros Foskolos ut jobben i matvarebra­nsjen med å dyrke grønnsaker. Han likte ikke utviklinge­n i industrila­ndbruket og heller ikke at stadig mer av maten i butikkhyll­ene var importvare­r. Her er han utenfor den selvbetjen­te grønnsakbo­den sin.
 ?? Foto: Irene Jacobsen ?? Krukkene med vill kapers er plukket av en 96-åring. Hun baerer med seg fulle bøtter hjem og sylter på glass. Her, i salgsboden til datteren Nicoletta, havner de til slutt – til 5 euro krukken.
Foto: Irene Jacobsen Krukkene med vill kapers er plukket av en 96-åring. Hun baerer med seg fulle bøtter hjem og sylter på glass. Her, i salgsboden til datteren Nicoletta, havner de til slutt – til 5 euro krukken.
 ?? Jacobsen Foto: Irene ?? Fiskebåten­e her er ikke bare en turiststaf­fasje. De er mange, de er i bruk og du kan handle direkte fra båten.
Jacobsen Foto: Irene Fiskebåten­e her er ikke bare en turiststaf­fasje. De er mange, de er i bruk og du kan handle direkte fra båten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway