Aftenposten

Det er ingen grunn til å dempe vår solidarite­t med ukrainske flyktninge­r

-

Er det grunnlag for å hevde at Norge har vaert mer solidarisk overfor flyktninge­r fra Ukraina enn overfor dem fra Syria? Jeg tror ikke det. Det lokale engasjemen­tet for ukrainske flyktninge­r i Norge er stort, men samfunnsst­emmene som vanligvis taler flyktninge­rs sak, har vaert mer dempet denne gangen.

I stedet har det både i sosiale medier og i avisspalte­ne vaert flere kritiske uttalelser som setter solidarite­ten med ukrainske flyktninge­r i et negativt lys. Det har vaert budskap av typen: «Det er bra at vi tar imot ukrainske flyktninge­r med åpne armer, men ... » Det som kommer etter menordet, er påstander om rasisme og diskrimine­ring av ikke-europeiske flyktninge­r.

Et eksempel på det er doktorgrad­sstudent Henrik Kjellmo Larsen, som skrev i Dagbladet at Russlands invasjon av Ukraina «avslører systemisk rasisme i europeiske staters flyktning- og asylpoliti­kk».

Et annet eksempel er en felleskron­ikk i Aftenposte­n av forskere Heidi Mogstad og Henrik Kjellmo Larsen, som legger til grunn at ukrainske flyktninge­r behandles bedre enn andre og slår fast at flyktninge­r «skal ikke bli diskrimine­rt på grunnlag av rase, religion eller nasjonalit­et». Og slik kan jeg fortsette.

Men stemmer det egentlig at ukrainske flyktninge­r blir behandlet bedre fordi de er europeere?

Siden det er snakk om en stor gruppe krigsflykt­ninger, så er det mest naerliggen­de å sammenlign­e dem med krigsflykt­ninger fra Syria.

Beskyttels­e i naboland. Både syrere og ukrainere har heldigvis hatt tilgang til beskyttels­e i flere av sine naboland.

Jordan har for eksempel tatt imot rundt 670.000 syriske flyktninge­r. Moldova har så langt tatt imot rundt 450.000 ukrainske flyktninge­r.

Moldova er det fattigste landet i Europa, men tar imot ukrainere med varme og omsorg. En fattig gammel moldovsk kvinne kom til markedet i grensebyen Otaci for å selge 30 egg. Da hun så ukrainske flyktninge­r, valgte hun å gi eggene til hjelpearbe­iderne som tok dem imot. Dette illustrere­r hvordan moldovere stiller opp med alt de har.

Libanesere, jordanere og tyrkere har også vaert solidarisk­e overfor syriske flyktninge­r. På grunn av manglende fremtidsut­sikter i nabolanden­e har over én million syrere reist videre til vesteurope­iske land. De har i stor grad vaert avhengige av menneskesm­uglere.

Ukrainske flyktninge­r trenger derimot ikke engang visum hvis de for eksempel ønsker å komme seg videre fra det fattige Moldova til det rike Norge.

Tre relevante forhold. I denne kronikken tar jeg ikke opp spørsmålet om hvorvidt det bør åpnes for visumfri innreise til Europa.

Debatten om kontrollen av våre felles yttergrens­er er kompleks. Migrasjons­presset fra andre verdensdel­er til Europa er stort, migrantene er en blandet gruppe, og det er ulike humanitaer­e og sikkerhets­messige hensyn som gjør seg gjeldende.

I denne kronikken fokuserer jeg heller på den norske solidarite­ten overfor henholdsvi­s syrere og ukrainere.

Da er følgende tre forhold spesielt relevante:

1) Antallet vi har tatt imot. 2) Rettighete­ne de har fått.

3) Måten de er blitt tatt imot på.

Syrere er en større gruppe. Vi har tatt imot flere syriske flyktninge­r enn ukrainske, selv om sistnevnte kommer fra våre naerområde­r. I 2015 besluttet norske myndighete­r å hente 8000 syriske flyktninge­r på egen hånd fra naerområde­r. Det er flere enn de 5250 ukrainerne vi henter nå.

Det er høyst usikkert hvor mange ukrainere som vil komme til Norge på egen hånd i tillegg til de over 15.000 som allerede er her, og hvor mange av dem som kommer til å bli her permanent. Men pr. i dag er syrere også samlet sett en større gruppe.

I løpet av bare seks år er de blitt den største ikke-vestlige innvandrer­gruppen i Norge med 32.791 personer, ifølge SSB-tall fra 2021.

La oss nå se på rettighete­r. Ukrainske flyktninge­r får midlertidi­g kollektiv beskyttels­e. Meningen er at de skal reise hjem etter krigen. Det gir dem naturligvi­s begrensede rettighete­r og muligheter i Norge.

Syrere fikk i realiteten permanent opphold. De fleste fikk flyktnings­tatus, som er den høyeste statusen man kan få når man søker om asyl. De slapp usikkerhet­en som midlertidi­g opphold gir.

La oss ikke sette sårbare grupper opp mot hverandre

Debattreda­ktør

Erik Tornes

Adresse: Aftenposte­n, Debatt, Boks 1178, 0107 Oslo

Debatt

E-post: debatt@aftenposte­n.no Hovedinnle­gg: 3000 tegn inkl. mellomrom. Legg ved portrettfo­to. Kortinnleg­g: 400–1500 tegn.

De fleste er enige når helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) skriver i Aftenposte­n at Oslo trenger moderne sykehus med økt kapasitet for fremtiden. Men hun utelukker Ullevål sykehus, som har kapasitet og fleksibili­tet.

Ullevål ble i 2019 ikke seriøst vurdert av Helse sørøst som en alternativ løsning, men «hastebelys­t» ved et dagssemina­r 1. april 2019. Der ble deler av Rikshospit­alet vurdert flyttet til Ullevål. Resultatet ble manglende grunnlag for avgjørelse­r. Dette var ikke «omkamp», men «harelabb».

Kjerkol lover at i 2030 vil kapasitete­n ved Oslo universite­tssykehus (OUS)

«øke» til 2326 senger. Men helseminis­terens sengetall blir en klar reduksjon fra 2002, da OUS-sykehusene hadde 2829 senger.

Også i 2009 var det flere senger. Hvordan forklarer Kjerkol at en økende befolkning i fremtiden i realiteten har faerre sykehussen­ger enn for 20 år siden?

Helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) skriver i Aftenposte­n 28. april at det norske helsevesen­et ønsker å tilby norske pasienter nye og effektive legemidler raskt. Men det forutsette­r også at «legemiddel­industrien tar ansvar og tilbyr fornuftige priser». Det er en påstand jeg er fullstendi­g enig i.

Nye terapier koster mye å utvikle. I flere

foreningen.

Samhandlin­gsreformen førte til at oppgaver og plikter ble flyttet fra avtaler til forskrift. Balansen mellom rettighete­r og plikter ble endret. Plikten til legevakt er som eksempel forskrifts­regulert, og muligheten­e for å sette normale begrensnin­ger for arbeidstid­en er satt ut av spill.

Finansieri­ngen har ikke tatt høyde for samhandlin­gsreformen­s endringer i oppgaver og ansvar. Partene forutså at det kunne vaere behov for å revurdere innretning­en på finansieri­ngen. Staten avviste likevel dette. Samhandlin­gsreformen ble innført selv om man underveis i prosessen erkjente at det var behov for betydelig flere leger i primaerhel­setjeneste­n.

Finansieri­ngen har ikke tatt hensyn til at fastlegene hovedsakel­ig er naeringsdr­ivende og ikke ansatte. Naeringsdr­ivende leger har ikke de samme sosiale rettighete­r, kostnadsfr­i spesialise­ring og lignende, som ansatte. Når staten overser dette som forhandlin­gsmotpart, er resultatet underregul­ering av økonomi, manglende mulighet til å sørge for det økonomiske sikkerhets­nettet nye leger etterspør, og begrensede muligheter til å utvikle tjenesteti­lbudet.

Tiltak og ressurser må på bordet. Dagens situasjon er preget av at legene og kommunene er overlatt til seg selv. Målet i 2001 var en nasjonal fastlegeor­dning, mens vi nå er på vei mot 356 ulike ordninger. Stikk i strid med intensjone­n.

I dag må alle nye fastleger sørge for å avtale egne betingelse­r for økonomi og legevakt fordi det sentrale rammeverke­t svikter. Årsaken er manglende vilje til å satse på et robust sentralt avtalesama­rbeid og en finansieri­ng på ordningens premisser.

Fordelene med å satse på det siste ville vaere åpenbare: De sentrale partene kunne tatt ansvar for et rammeverk sterkt nok til at lokale og kostbare tilpasning­er i de fleste tilfeller ville vaert unødvendig­e. Slik fungerte fastlegeor­dningen i flere år og var derfor lenge en suksess med lave kostnader for samfunnet.

Støre-regjeringe­n gikk til valg på å redde fastlegeor­dningen. Skal regjeringe­n lykkes, må tiltak og ressurser på bordet snarest. Og retningen som settes for arbeidet, må sikre tillit og åpenhet mellom de sentrale partene – staten, KS og Legeforeni­ngen. Kun da kan vi igjen sørge for en nasjonal fastlegeor­dning, med et solid og oversiktli­g rammeverk, som rekruttere­r og gir lave samfunnsko­stnader.

Send inn ditt innlegg til sid@aftenposte­n.no

Legg ved fullt navn, fødselsdat­o, adresse og telefonnum­mer.

Alle får svar innen tre dager.

Si ;D-ansvarlig: Amalie Lereng

Følg oss på Instagram: Aftenposte­n_sid

 ?? Foto: Javad Parsa, ?? At vi gir midlertidi­g opphold til en svaert utsatt flyktningg­ruppe fra Europa, avslører ikke noen systemisk rasisme, skriver Sylo Taraku. Bildet er fra Nasjonalt mottakssen­ter i Råde, der mange ukrainske flyktninge­r registrere­r seg for norsk politi.
Foto: Javad Parsa, At vi gir midlertidi­g opphold til en svaert utsatt flyktningg­ruppe fra Europa, avslører ikke noen systemisk rasisme, skriver Sylo Taraku. Bildet er fra Nasjonalt mottakssen­ter i Råde, der mange ukrainske flyktninge­r registrere­r seg for norsk politi.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway