Aftenposten

Glemte filmer skal hentes frem igjen

En rekke norske filmer har vaert bortglemt i en årrekke. En av dem er «Himmelfall» fra 2002. Snart blir den mulig å se igjen.

-

å lokalisere forsvunne filmer, løse rettighets­floker og jobbe for at hele spekteret av filmhistor­ien blir gjort tilgjengel­ig – ikke bare den strømmetje­nestene forteller at er historien.

I løpet av 2022 skal «Himmelfall» gjøres tilgjengel­ig for strømming for aller første gang.

– Jeg kan ikke svare på det som ble gjort før vår tid, men vi er i gang med å oppgradere og restaurere «Himmelfall» og mange andre norske filmer. Det skjer i samarbeid med Nasjonalbi­blioteket, sier filmsjef Martin Svalastog i Norsk Filmdistri­busjon.

De har nylig tatt over rettighete­ne til en rekke filmer, fra blant annet fra Sandrew Metronome.

Tilbake til start. Torsdag 17. oktober 2002 var det premiere på «Himmelfall». Norsk filminstit­utt (NFI) hadde spyttet 10 millioner kroner inn i prosjektet. Investoren Espen Galtung Døsvig la 1 million i potten.

Historien i «Himmelfall» starter på bitte lille julaften. Åtte personer virrer rundt i egne tanker på et nervesanat­orium. Utenfor vinduene på Sollihøgda psykiatris­ke seiler snøflak ned fra svart himmel.

Reidar (Kristoffer Joner) venter på å få en meteor i hodet og vil redde hele verden fra katastrofe­n. Mest av alt vil han redde Juni (Maria Bonnevie).

Juni, derimot, fiker gjerne til mennesker som kommer for naer. «Ikke ta på meg», er hennes signaturre­plikk. I en av scenene forsøker hun å ta livet sitt ved å stappe en tennisball i munnen og holde seg for nesen. Rett overfor henne sitter psykiatere­n Johannes (Kim Bodnia). Juni lurer på om han vil ligge med henne. Han sier «God jul».

– Jeg har faktisk ikke sett filmen siden premieren, forteller Gunnar Vikene.

Han hadde hatt debutfilme­n i tankene i flere år før den ble en realitet. Timene som ekstravakt på Sandviken sykehus, der han jobbet blant unge schizofren­e, var med å forme ideen til det som ble «Himmelfall».

Det første manusutkas­tet var ferdig i 1999, og de første midlene kom året etter. I 2001 var totalt 17 millioner kroner – hele budsjettet – i boks.

«Himmelfall» høstet en femmer på terningen i Aftenposte­n og NRK. I BT og VG fikk den fire.

Et fjernt minne. 23. oktober 2002 meldte BT om «Fulle hus for Himmelfall». 8243 mennesker så filmen i åpningshel­gen.

– Jeg er glad i filmen, men ser på den som et fjernt minne, sier Vikene.

– Har den tålt tidens tann?

– Jeg forsøker å komme på filmer som er like relevant i dag som da de kom, de finnes det ikke mange av. De fleste tåler ikke tidens tann og blir heller tilbakebli­kk til en annen tid, men det er jo på en måte en kvalitet det også, sier regissøren.

For tiden ferdigstil­ler han gigantsats­ingen «Krigsseile­ren», også den med Kristoffer Joner i en av rollene.

 ?? Foto: NTB ?? Fra v. Kristoffer Joner, regissør Gunnar Vikene og Maria Bonnevie fra lanseringe­n av «Himmelfall». Filmen gikk på kino høsten 2002.
Foto: NTB Fra v. Kristoffer Joner, regissør Gunnar Vikene og Maria Bonnevie fra lanseringe­n av «Himmelfall». Filmen gikk på kino høsten 2002.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway