Aftenposten

Gode kjøp under 150 kroner

Selv vinanmelde­re med forkjaerli­ghet for moden Bordeaux og dyre sko, må få hverdagen til å gå opp.

-

Det er rart hvordan grensene forskyves, er det ikke? Her om dagen vrengte jeg bilen litt for kjapt inn på bensinstas­jonen, som hadde hva jeg oppfattet som «lave priser». Samme sum utløste måpende kjever for et halvår siden. Alt blir dyrere nå, kjennes det som. Drivstoff og mat, byggevarer og transport. Men det er ikke bare stigende priser som har endret bevissthet­en din rundt vin de siste årene. Noe markant skjedde for mange av dere allerede for to år siden.

Husker du da Bent Høie sa at du maksimalt kunne invitere fem personer i bursdagen din, og at den måtte feires utendørs? Det gjør jeg. Bålpanne og boblejakke­r. Bursdagssa­ng og blåfrosne fingertupp­er. Nettopp følelsen av å vaere frarøvet noe vi tidligere så på som en selvfølge, endret prissensit­iviteten hos mange nordmenn. Det skal litt til.

Men du skal ikke dra lenger enn over grensen til Sverige, før du møter et folk som leser langt nøyere på prislappen enn vi gjør. Faktisk er forskjelle­ne påfallende store mellom våre to ellers så like land. Utvalget i Norge er mer klassisk orientert. Svenskene har større utvalg av vin fra den såkalt «nye verden», som Australia, Sør-Afrika og Chile. Lenge hadde svenskene organisert hyllene sine etter pris. Her hjemme har region alltid stått sterkt. Det gjør også følelsen av kos og feiring. Ble bryllupsda­gen avlyst? Da skal vi søren meg feire med en flaske som er skikkelig bra, er holdningen til mange av dere.

Pandemien endret oss. Så hva skjedde da vi hadde periodisk husarrest, mens covid herjet utenfor? Salget av billige bobler sank mar

Ingvild Tennfjord er journalist og utdannet vinkelner med diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har skrevet syv vinbøker og er en ettertrakt­et foredragsh­older.

ingvild@ ingvildten­nfjord.com kant. De store festene var avlyst, det kan vi tydelig lese av statistikk­en. Samtidig var flere av dere villige til å betale mer enn tidligere. Pengene man tidligere brukte på restaurant, ble ledet inn i hjemmet. God smak til få personer. Interessen for digitale vinkurs skjøt i vaeret. Folk laget vinklubber med venner på zoom eller teams. Min teori er, at når folk først har fått sansen for velbehagsf­ølelsen litt dyrere vin gir, så kan det vaere vanskelig å gå tilbake. Men nå begynner prispresse­t virkelig å kjennes. Vi slukker lys og skrur ned varmekable­ne, mange utgiftspos­ter trekker ubehagelig mye. Du vet hva jeg tenker: Vi må finne de gode vinene som koster under 150 kroner.

Hva ser vi etter? Som alltid forventer jeg at vinen skal dufte av sunn og gjenkjenne­lig frukt. Solbaer, ikke solbaersaf­t. Sitron, ikke dusjforhen­g. Faktisk er det ofte i ettersmake­n, at vi skiller de gode kjøpene fra de mindre vellykkede. Etter å ha svelget: Åpne opp munnen og pust forsiktig ut. Kjenner du den stigende følelsen? Friskhet. Vi vil at den skal vaere pakket inn i smaken av frukt, den skal ikke stikke eller lugge. Merk deg den lille smaken av grapefrukt idet vinen passerer drøvelen. Ettersmake­n som ligger på tungen mens sekundene går.

Mens prisene forskyves, blir det vanskelige­re å finne de gode kjøpene. Jeg har samlet et knippe. Noen er gamle kjenninger, andre er nye bekjentska­per. Fellesnevn­eren er at jeg ville kjøpt dem selv. Selv vinanmelde­re med en forkjaerli­ghet til moden Bordeaux og dyre sko, skal ha råd til hverdagene. Her har du listen! Den er laget like mye til meg som til deg.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway