Aftenposten

Bompengera­batten for elbiler er for stor

-

Elbiler dominerer nå det norske bilmarkede­t. Det er en saerdeles god nyhet. Lavere avgifter var god, grønn og vellykket politikk i en overgangsp­eriode. Men den nye grønne elbilparke­n har ført til utfordring­er. Bompengera­batten til elbilene har resultert i et stort inntektsta­p.

Bompenger er helt nødvendig for finansieri­ngen av kollektive trafikkløs­ninger i byene.

Nå betaler elbiler maksimalt 50 prosent av den summen fossilbile­r må ut med når de passerer en bom. Det har Stortinget vedtatt.

Men elbilene tar like mye plass på veiene, og med økningen de nå represente­rer i salg, tar de stadig mer plass.

Inntektsta­pet som har kommet på grunn av svikt i bompengene, har allerede fått store konsekvens­er. Oslopakke 3, som er Oslos og Vikens felles plan for fremtidige trafikkpro­sjekter, er skadeskutt. Veier, tunneler og sykkelveiu­tbygging er blitt rammet.

I 2018 forventet man over 4,2 milliarder i bompengein­ntekter i 2022. Nå viser budsjettet 2,95 milliarder, meldte Aftenposte­n nylig.

Elbilenes fordeler har dukket opp på dagsordene­n med full tyngde på grunn av Fornebuban­ens milliardsp­rekk.

Finansieri­ngen av banen skal nå sikres gjennom økte bompenger. Økningen på 40 prosent rammer både elbiler og fossilbile­r. Men selv med denne økningen, betaler likevel elbilisten­e mindre.

Faerre kjører kollektivt og flere kjører bil etter pandemien. Lavere billettinn­tekter skaper også problemer for kollektivt­ilbudet.

Tidligere i år gikk kommentert­e Rutersjefe­n Bernt Reitan Jenssen problemet slik: «Når folk tror det er like billig å kjøre elbil som kollektivt, hvorfor skal de da kjøpe månedskort? Den er i ferd med å fylle opp veiene helt.»

Endringer for elbilene er nødvendige for å nå målet om at flere reiser skal gjøres kollektivt, på sykkel eller til fots. Det er derfor bra at samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpa­rtiet nå ber Statens vegvesen å utrede elbilrabat­tene i storbyene. Grensen må heves eller i ytterste konsekvens fjernes.

Skal nullvekstm­ålet nås, må alle bidra. Styrking av kollektivt­rafikken bør vaere høyest prioritet. Elbileiere må betale mer når de kjører gjennom bompengest­asjonen.

❝ Skal nullvekstm­ålet nås, må alle bidra

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway