Aftenposten

Et tilbud bøndene ikke kan si nei til

-

Det har vaert en oppfatning i bondestand­en at årets jordbrukso­ppgjør ville bli et «vaere eller ikke vaere» for norsk landbruk. I så fall var svaret fra staten torsdag definitivt «vaere».

Et tilbud i størrelses­orden 10 milliarder ligner knapt noe man har sett i norsk landbruk tidligere. I hvert fall ikke siden 1976. Også da var målet å løfte bøndenes inntekter på nivå med industriar­beiderens. Flere gode oppgjør i de etterfølge­nde årene økte lønnsomhet­en for bøndene. Så fulgte store investerin­ger i teknologi og produksjon­sapparat. Det ga overproduk­sjon og lavere priser. Dermed sank lønnsomhet­en igjen.

Historisk sett er altså lønnsomhet­en til naeringsdr­ivende bønder vanskelig å styre. Selv i det planøkonom­iske systemet som norsk landbruksp­olitikk holder seg med.

Med statens tilbud ligger det an til en inntektsve­kst på rundt 30.000 kroner mer enn det andre grupper får i 2023. I den økonomiske situasjone­n landet er i, er det ekstremt raust.

Staten bør ikke strekke seg saerlig mye lenger på dette punktet i forhandlin­gene. Det vil bety at det vil ta lengre tid å trappe opp bøndenes inntekter enn det Bondelaget forventer.

Mange grupper har fått økte utgifter i det siste. Bøndene står i en politisk svaert privileger­t saerstilli­ng gjennom sin direkte forhandlin­gsrett med staten. De har fått fullt gjennomsla­g for at staten skal ta regningen for økte kostnader. En opptrappin­gsplan for inntektene til bøndene kan ikke skride frem upåvirket av at jordbrukso­ppgjøret blir mange ganger dyrere enn forutsatt. Det er ikke ansvarlig økonomisk styring.

Med et jordbrukso­ppgjør som sprenger alle økonomiske rekorder og tre ekstraordi­naere krisepakke­r på til sammen 60 milliarder, kan man spørre seg hvor økonomisk ansvarlig denne regjeringe­n er.

Litt av svaret kommer til uken. Da legger finansmini­ster og gårdbruker Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem revidert nasjonalbu­dsjett. For hvordan har han funnet plass til disse ekstra milliarden­e i en tid der pengebruke­n må holdes igjen? Svaret kan ikke vaere Oljefondet. Det øker faren for overopphet­ing av økonomien og enda flere renteøknin­ger.

Vedum har denne uken terpet på hvordan «rentespøke­lset» er den store trusselen for folks lommebøker mer enn økte bensin- eller matpriser.

Det har han rett i. Neste uke må han vise at han selv tar budskapet alvorlig.

❝ Man kan spørre seg hvor økonomisk ansvarlig denne regjeringe­n er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway