Aftenposten

Hviterussi­sk partisan kjemper mot Putin og sin egen president

Fra eksil i Litauen kjemper Svetlana Tikhanovsk­aja for demokrati i hjemlandet. Samtidig organisere­s det omfattende sabotasjea­ksjoner mot russiske militaere som angriper Ukraina fra Hviterussl­and.

- Rakel Haugen Strand og Jan Thomas Espedal (foto)

Da krigen i Ukraina startet, tok flere hundre tusen til gatene i Hviterussl­and. 1500 ble arrestert. Mange måtte dra rett til sykehus etterpå fordi de ble torturert og bitt, sier Svetlana Tikhanovsk­aja til Aftenposte­n.

Hun leder opposisjon­en mot «Europas siste diktator», den hviterussi­ske presidente­n Aleksandr Lukasjenko. Det gjør hun fra eksil i Litauen.

– Det er nesten umulig å vaere i opposisjon til Lukasjenko.

Hun peker på at flere opposisjon­spolitiker­e er fengslet, og har et naert eksempel å vise til: Hennes egen mann er dømt til 18 år i fengsel. Alternativ­et for mange har derfor vaert å flykte. Men noen modige hviterusse­re er igjen. De har gjort livet surt for russiske styrker. Men i potten ligger 20 års fengselsst­raff eller noe enda verre.

– Skutt i knaerne.

Den russiske invasjonen av Ukraina startet 24. februar. I forkant hadde Putin plassert russiske styrker i Hviterussl­and. Slik kunne dem russiske krigsmaski­nen gå inn i Ukraina fra flere retninger. Men Tikhanovsk­aja og opposisjon­en var raskt ute og oppfordret egne landsmenn til å sabotere for russiske styrker.

Hun hevder at det hittil er blitt gjennomfør­t over 80 ulike aksjoner. De fleste mot hviterussi­sk jernbane. Den skulle russiske tropper bruke til å frakte mat, ammunisjon og utstyr inn til mennene sine i Ukraina.

– De fikk ikke logistikke­n til å fungere. Derfor trakk de seg ut av deler av Hviterussl­and.

Hviterusse­re har også tatt bilder og filmet bevegelsen­e til russiske styrker og militaere fly. Materialet har de sendt til det ukrainske forsvaret. Enkelte har også reist til Ukraina. Enten for å bistå med medisinsk hjelp eller å koordinere hviterussi­ske styrker som kjemper på Ukrainas side.

Sabotasjen er blitt slått hardt ned på av regimet i Hviterussl­and.

– Tre menn er blitt arrestert etter sabotasje. De ble skutt i knaerne. Det ble filmet og vist på en statlig TV-kanal for å true og skremme folk fra å stikke kjepper i hjulene for russiske styrker.

Handlingen­e sees på som terrorisme, og kan straffes med opp til 20 års fengsel. Men nå ønsker Lukasjenko å endre loven. Snart kan «terroriste­r» straffes med døden.

Selv om russiske styrker har angrepet Ukraina fra hviterussi­sk territoriu­m, har hviterussi­ske styrker så langt ikke kjempet side om side med Putins menn.

Prøver å renvaske seg selv. Tidligere denne uken startet Hviterussl­and plutselig en stor og uventet militaerøv­else. Tikhanovsk­aja mener Lukasjenko­s mål er å binde opp ukrainske styrker i nord. Slik kan posisjonen­e deres andre steder blir svekket.

– Dette er en irrasjonel­l og uforutsigb­ar diktator. Det er nok også for å vise frem sin militaere styrke. Og for å skremme Ukraina, Polen og Litauen.

Både Tikhanovsk­aja og statsminis­ter Jonas Gahr Støre fordømmer Lukasjenko­s rolle i krigen.

– Lukasjenko­s regime er medskyldig i denne krigen, sier Støre.

Presidente­n har snart sittet ved makten i 28 år. I løpet av sin regjerings­tid har han aldri avholdt et valg anerkjent som fritt og uavhengig av internasjo­nale observatør­er. Tikhanovsk­aja hevder at hun ved valget i 2020 var den egentlige vinneren. Hun mener at diktatoren nå prøver å skjule rollen han har hatt i krigen, ved å hevde at han ikke har vaert involvert.

– Lukasjenko er nesten like skyldig i denne krigen som Putin. Han må stilles for retten.

Vil kvitte seg med Lukasjenko.

Tikhanovsk­aja er overbevist om at Ukraina vil vinne krigen. Tilbake vil et svekket Russland stå. Det betyr også at Lukasjenko vil vaere svekket, ifølge henne.

– Vi vil bruke denne sjansen til å kvitte oss med Lukansjeko, ta hevn og å bygge et nytt land

.

Hun forteller at de allerede har laget en omfattende plan, som blant annet innebaerer å innhente penger til å bygge opp landet.

Støre forteller at Norge støtter sivile organisasj­oner i Hviterussl­and med finansiell­e bidrag.

– Men vi støtter også politisk ved å fordømme volden etter valget, fengslinge­n og den harde behandling­en av politiske fanger, sier han.

– Hvordan skal dere kvitte dere med Lukasjenko?

– Hvordan det fysisk vil skje, er vanskelig å forutse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway