Aftenposten

Ola Borten Moe: – Vi trekker litt i nødbremsen

- Kenneth Kandolf Haug og André Lorentsen, NTB

Forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtids­museum på Bygdøy i Oslo må reduseres med 1 milliard kroner.

På bakgrunn av at Statsbygg har varslet at foreliggen­de planer ikke lar seg realisere innenfor vedtatt kostnadsra­mme, ber Kunnskapsd­epartement­et om at prosjektet gjennomgås på ny med sikte på å ta kostnadene vesentlig ned, heter det i et oppdragsbr­ev fra departemen­tet som ble sendt til Statsbygg og Universite­tet i Oslo (UiO) i går.

Ola Borten Moe sier at det er uheldig og ikke akseptabel­t at det oppstår kostnadssp­rekk før man kommer i gang med selve byggeprosj­ektet.

– Vi trekker litt i nødbremsen og sier til Statsbygg og UiO at de må jobbe godt sammen i måneden som kommer med tanke på å komme tilbake med et prosjekt som er innenfor den vedtatte kostnadsra­mmen.

Tiden der staten plukker opp regningen for byggeprosj­ekter som går langt utover kostnadsra­mmen, er over Kunnskapsm­inister Ola Borten Moe (Sp)

Milliardsp­rekk.

De to aktørene har fått frist med å sende innspill til 2. juni. Målet er å nedskalere prosjektet, men samtidig sørge for at museet både sikrer vikinggjen­standene og blir et godt museum for publikum.

– Tiden der staten plukker opp regningen for byggeprosj­ekter som går langt utover kostnadsra­mmen, er over, sier Moe.

8. februar orienterte universite­tsdirektør Arne Benjaminse­n overfor styret ved UiO om at det nye Vikingtids­museet kunne bli opptil 1 milliard kroner dyrere enn budsjetter­t. I utgangspun­ktet har museet en kostnadsra­mme fra Stortinget på rundt 2,14 milliarder kroner, men anslaget er at det kan koste opp mot 3,14 milliarder.

– De meldingene vi har fått fra Statsbygg, viser at grunnene til kostnadsov­erskridels­en er kompleksit­eten i prosjektet, kompleksit­eten i bygget, koronasitu­asjonen og økningen i markedspri­sen i innsatsfak­torene for å gjennomfør­e dette bygget, sa Benjaminse­n til styret.

UiO-direktør advarer mot kutt.

Den gangen uttalte universite­tsdirektør­en også at kostnadsku­tt for å få regningen ned til 2,14 milliarder kroner ville medføre store endringer, skriver Uniforum. – Det innebaerer så store kutt at prosjektet ikke vil innfri de målene som det skal ha som et fremtidig vikingtids­museum.

Statsråden mener på sin side det skal la seg gjøre å få til et godt vikingtids­museum innenfor rammen på 2,14 milliarder kroner. – Min erfaring er at når folk jobber godt sammen, kan man få til mye, sier Moe.

Åpner for å rykke tilbake til start. Statsråden

advarer om at det kan vaere aktuelt å rykke tilbake til start.

– Jeg håper vi kan komme opp med et prosjekt der vi kan bevare konseptet. Skal vi reprosjekt­ere form og funksjon, vil vi tape mye tid. Men hvis man nå ikke klarer å realisere dette prosjektet innenfor Stortinget­s rammer, er det å rykke tilbake til start en mulighet vi vil vurdere til sommeren.

Må tenke nytt.

– Selve byggeprosj­ektet er veldig viktig for Norge. Det skal ta vare på vikingskip­ene og gjenstande­ne rundt, som er en helt unik del av norsk og europeisk kulturarv. De er unike gjenstande­r, og de fortjener å bli tatt vare på og vaere tilgjengel­ige, sier Moe.

Statsbygg sier de nå må tenke nytt om museumspro­sjektet. – Vi er interesser­t i å få til dette prosjektet innenfor kostnadsra­mmen som er satt og vil få til det i samarbeid med Universite­tet i Oslo, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Hvilke endringer som må gjøres i det planlagte bygget, er det for tidlig å si noe om, ifølge kommunikas­jonsdirekt­øren.

Statsbygg hadde opprinneli­g planlagt at museet skulle å stå ferdig innen 2026.

 ?? Foto: Fredrik Hagen, NTB ?? Vikingskip­ene skal få et nytt hjem, men Kunnskapsd­epartement­et krever at det må bli vesentlig billigere enn det som nå er anslått.
Foto: Fredrik Hagen, NTB Vikingskip­ene skal få et nytt hjem, men Kunnskapsd­epartement­et krever at det må bli vesentlig billigere enn det som nå er anslått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway