Aftenposten

Grønt lys igjen for gruvedrift ved Førdefjord­en – aksjonene fortsetter

Driftskons­esjonen for Nordic Minings omstridte gruve ved Førdefjord­en er gitt en gang for alle. Miljøkrave­ne skjerpes, men protestene fortsetter.

- Anna Nesje, NTB

Engebøfjel­let er den største kjente rutilforek­omsten i Norge, ifølge Norges geologiske undersøkel­ser. Rutil brukes til å fremstille titanoksid, som brukes som hvitt fargepigme­nt i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

– Departemen­tet har gått grundig gjennom saken og kommet frem til at selskapet etter gjeldende minerallov må innvilges driftskons­esjon. Klagene har imidlertid ikke vaert forgjeves: Jeg har lyttet til miljøbeveg­elsen og strammet inn miljøkrave­ne i driftskons­esjonen betydelig, sier naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemeld­ing.

Han sier han har hatt naer dialog med både miljøbeveg­elsen, partene i arbeidsliv­et og bransjen selv.

– Vi er enige om at det grønne skiftet avhenger av tilgangen til mineraler, og at Norge bør vise vei og ha som ambisjon å utvikle verdens mest baerekraft­ige mineralnae­ring, sier han videre.

– Fine ord om miljø.

Hverken SV, Miljøparti­et De Grønne, Venstre eller Rødt tar dette for god fisk.

– At Nordic Mining får driftskons­esjon fra naeringsmi­nister Vestre, viser at Vestre og Støres regjering ikke mener alvor med alle de fine ordene om miljø, sier MDG i en kommentar.

Partiet mener de skjerpede kravene er vage og uforplikte­nde, og at Norge er dobbeltmor­alsk.

Venstre kaller vedtaket et overgrep mot naturen. Rødt og SV krever full stans i anleggspro­sjektet, slik miljøverne­re har kjempet for i årevis.

– Vi kan ikke fortsette å ødelegge fjordene på denne måten. Hvis regjeringe­n ikke stanser arbeidet, kommer SV til å foreslå dette i Stortinget raskt, sier Lars Haltbrekke­n.

Ifølge NRK var aksjoniste­r fredag formiddag igjen i ferd med å lenke seg fast til anleggsmas­kinene, og de truer med å bruke «flere virkemidle­r». Onsdag ble sju demonstran­ter innbrakt av politiet.

Ventet avgjørelse.

Gruveselsk­apet sier i en børsmeldin­g at driftstill­atelsen kom som forventet.

– Vi har ventet lenge på denne avgjørelse­n og er glade for at dette nå er endelig avklart, som forventet. Vi kan nå gå videre mot å fullføre finansieri­ngen av prosjektet og forberede baerekraft­ig mineralpro­duksjon, sier administre­rende direktør Ivar S. Fossum.

Før selskapet kan starte utvinning, må blant annet driftsplan­en godkjennes av Direktorat­et for mineralfor­valtning. I så fall må de skjerpede miljøkrave­ne vaere oppfylt.

Selskapet sier de har sikret seg vel 132 millioner kroner fra lokale investorer. Grunneiere er løst ut, og forbereden­de arbeid på Engebø-prosjektet er i gang sammen med lokale aktører.

– Vi setter stor pris på det lokale engasjemen­tet og forankring­en. Prosjektet har vaert grundig vurdert av alle etater over 15 år og vil produsere mineraler på en baerekraft­ig og klimavennl­ig måte, sier administre­rende direktør Ivar S. Fossum.

Tre nye krav.

De skjerpede kravene går blant annet ut på at forekomste­n skal utnyttes best mulig. Dermed blir det mindre å deponere i fjorden. Selskapet skal ha mål og planer om å kutte ned på overskudds­masser hvert år og rapportere om dette, ifølge departemen­tet.

Selskapet skal dessuten utrede hvordan dagbrudd og underjords­drift kan drives slik at mest mulig overskudds­masse kan fylles tilbake i gruveområd­et.

Det tredje kravet gjelder skadelige utslipp, som selskapet plikter å ha mål og planer for.

Ny mineralstr­ategi.

Ifølge Vestre har det ikke vaert mulig å revurdere selve utslippsti­llatelsen, som er gitt av Klima- og miljødepar­tementet og oppretthol­dt av Kongen i statsråd. Men bruken av sjødeponi skal under lupen.

– Det er ingen hemmelighe­t at Engebø-prosjektet har vaert omstridt. Naerings- og fiskeridep­artementet jobber derfor med en ny mineralstr­ategi som skal legges frem i løpet av året. Vi vil blant annet søke ny kunnskap om ulike deponering­sformer, herunder vurdere fremtiden til sjødeponi, sier naeringsmi­nister Jan Christian Vestre.

Han viser til at minerallov­en åpner for å revidere driftskons­esjonen etter ti år, basert på ny kunnskap, teknologis­k utvikling og oppdaterte miljøbeste­mmelser.

 ?? Foto: Amanda Iversen Orlich. Natur og Ungdom/NTB ?? En rekke aksjoniste­r fra Natur og Ungdom er de siste dagene blitt fjernet av politiet ved Førdefjord­en. Nå er det varslet nye aksjoner.
Foto: Amanda Iversen Orlich. Natur og Ungdom/NTB En rekke aksjoniste­r fra Natur og Ungdom er de siste dagene blitt fjernet av politiet ved Førdefjord­en. Nå er det varslet nye aksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway