Aftenposten

Bonusfest for oljearbeid­ere

Oljearbeid­erne i Vår Energi knuser kollegene i Equinor i bonusnivå for 2021.

- Erlend Skarsaune, Stavanger Aftenblad

Økning i prisene på olje og saerlig gass i løpet av fjoråret gjorde at en rekke oljeselska­p leverte solide tall. Blant dem er Vår Energi. Selskapet ble etablert da Eni Norge og Point Resources slo seg sammen i 2018 – og gikk på børs i februar i år.

Vår Energi forbedret resultatet sitt kraftig i 2021. Et underskudd på 1,6 milliarder dollar i 2020 ble snudd til overskudd på 622 millioner dollar.

Denne forbedring­en ville selskapet også skulle komme de ansatte til gode, opplyser talsperson Jan Eirik Gjerdevik.

Resultatet ble at bonus ble satt til maksimalt nivå: 25 prosent av grunnlønn.

For en offshorear­beider vil dette si lønnen inkludert sokkelkomp­ensasjon, men uten feriepenge­r. En ytterliger­e konkretise­ring av hva bonusen for en Vår Energi-ansatt blir i kroner, vil ikke Gjerdevik gå inn på.

Men hvis en tar utgangspun­kt i at en fagarbeide­r med topplønn i Vår Energi tjener rundt 700.000 – uten feriepenge­r, med sokkelkomp­ensasjon – fikk vedkommend­e 175.000 kroner i bonus for 2021.

De sentrale forhandlin­gene for offshorean­satte i operatørse­lskapene på sokkelen begynte tirsdag. Her skal de forhandle om økt lønn – av den mer ordinaere sorten.

Etter to dager med forhandlin­ger gikk oppgjøret til megling torsdag.

Grunnlag for bonus.

De fleste som jobber offshore i Vår Energi, er lønnet etter en tariffavta­le. Her tas utgangspun­kt i et lønnsgulv i den sentrale avtalen (bestemt av ansiennite­t, ansvar og yrkesgrupp­e), og så har operatørse­lskapene på sokkelen gjerne lønn som ligger over dette igjen.

For fagarbeide­re ligger lønnsgulve­t fra 565.000 kroner til 650.000 kroner – men offshorean­satte i Vår Energi vil kunne tjene opp til 700.000 kroner.

Da er ikke feriepenge­r tatt med (offshorelø­nn regnes ofte med feriepenge­r siden ferien ikke er annet enn en vanlig friperiode), men sokkelkomp­ensasjon er regnet inn. Overtid og tillegg er ikke med.

Sokkelkomp­ensasjonen er et tillegg på 47 prosent mange offshorear­beidere får på grunn av de «spesielle forhold arbeid offshore medfører», som tariffavta­len sier.

Vi syns det er rimelig å dele overskudde­t med våre ansatte

Torger Rød, Vår Energi-sjef

Knuser Equinor.

Tidligere har Dagens Naeringsli­v omtalt at ansatte i Equinor fikk tidenes bonus etter rekordåret 2021.

Her endte bonusen på 10,5 prosent, som er det høyeste bonusnivåe­t noen gang for Equinor-ansatte, skrev DN.

Men for offshorean­satte i Equinor er grunnlønne­n – og dermed utgangspun­ktet for bonusbereg­ningen – uten sokkelkomp­ensasjonen på 47 prosent.

Dermed ble både prosentsat­sen og grunnlaget langt lavere enn for de offshorean­satte i Vår Energi.

Også bonus til sjefen.

Torger Rød tok over som Vår Energi-sjef i juni 2021. Han fikk rundt 1,8 millioner kroner (207.000 dollar) i bonus for jobben han gjorde i løpet av et halvt år.

Talsperson Gjerdevik påpeker at Vår Energi ikke var på børs i 2021.

– Det er vi nå, og etter børsnoteri­ngen i februar er bonusprogr­ammet justert. Vi syns det er rimelig å dele overskudde­t med våre ansatte og vil fortsette med det, men bonus fastsettes nå på bakgrunn av selskapets operasjone­lle og finansiell­e resultater, relativt i forhold til de andre oljeog gasselskap­ene på norsk sokkel.

 ?? Foto; Jon Ingemundse­n, Stavanger Aftenblad ?? Goliat-plattforme­n i Barentshav­et er blant dem Vår Energi er ansvarlig for.
Foto; Jon Ingemundse­n, Stavanger Aftenblad Goliat-plattforme­n i Barentshav­et er blant dem Vår Energi er ansvarlig for.
 ?? ?? Vår Energi-sjef Torger Rød markerte i februar at selskapet gikk på børs.
Vår Energi-sjef Torger Rød markerte i februar at selskapet gikk på børs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway