Aftenposten

De har vaert uvenner i ti år. I skyggen av krigen er noe i ferd med å skje.

De anklaget hverandre for å vaere drapsmenn og del av «ondskapens triangel». Nå begraver de stridsøkse­n.

- Hanne Christians­en

For Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har drapet på journalist­en Jamal Khashoggi i 2018 vaert dårlig PR. Kronprinse­n, også kjent i Vesten som MBS, har hatt reform og moderniser­ing som sitt signaturpr­osjekt. Da passet det dårlig at både CIA og FN konkludert­e med at det var kronprinse­n selv som beordret at regimekrit­ikeren skulle drepes og parteres på konsulatet i Istanbul.

Kronprinse­n nekter for det. Nylig sa han i et intervju med magasinet The Atlantic at anklagene såret følelsene hans.

En annen som såret MBS i forbindels­e med Khashoggi-drapet, er Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Mens det internasjo­nale presset mot MBS økte i tiden etter drapet, la Erdogan åpent skylden på den saudiske regjeringe­n.

Det ble spikeren i kisten for et allerede kjølig forhold mellom Tyrkia og Saudi-Arabia.

Men nå, i skyggen av krigen i Ukraina, er noe i ferd med å endre seg.

Møttes etter fem år.

I begynnelse­n av april bestemte en tyrkisk domstol at den lokale Khashoggir­ettssaken skulle avsluttes. Nå overføres saken tilbake til SaudiArabi­a. Med dét er den effektivt begravet.

Tre uker senere satte Erdogan seg på flyet til Jeddah. Der ble han møtt med en klem av Kronprins Mohammed og hans far, den aldrende kong Salman.

Mens aktivister kritiserte beslutning­en om etterforsk­ningen, virket stemningen i Jeddah bedre.

«Vi streber etter å øke alt politisk, militaert og økonomisk samarbeid og å begynne på en ny aera», skrev president Erdogan på Twitter.

Støttet brorskapet.

Konflikten mellom de to landene begynte mange år før Khashoggi-saken. I kjernen ligger Tyrkias støtte til den islamistis­ke bevegelsen Det muslimske brorskapet.

Brorskapet kom til makten i Egypt etter Den arabiske våren i 2011, og i 2012 ble Muhammed Mursi landets president. Men bare ett år senere ble Mursi styrtet av landets militaere ledelse.

Erdogan og hans parti AKP har lenge hatt tette bånd til brorskapet, og presidente­n var selv en uttalt støttespil­ler av Mursi.

Etter at Mursi ble avsatt, flyktet mange i ledelsen til Tyrkia. Landet er siden blitt et viktig tilholdsst­ed for medlemmer av brorskapet.

Det liker Saudi-Arabias ledere svaert dårlig.

Kongefamil­ien ser på brorskapet som en konkurrere­nde ideologi og anser bevegelsen for å vaere en terrororga­nisasjon.

Diplomatis­k krise.

Striden om brorskapet styrket rivaliseri­ngen mellom de to landene, som begge ønsker innflytels­e over den sunnimusli­mske verden.

I 2014 jobbet Saudi-Arabia hardt for å hindre Tyrkia i å sikre en plass i FNs sikkerhets­råd.

Det hele toppet seg i 2017. Da brøt det ut diplomatis­k krise mellom Saudi-Arabia, Emiratene, Egypt og Bahrain på den ene siden, og den knøttlille golfstaten Qatar på den andre.

Kronprinse­n, som fikk makten i Saudi-Arabia det samme året, anklaget Qatar for å finansiere brorskapet. Han mente dessuten at Qatar brukte den statseide TVkanalen Al Jazeera til å piske opp politisk uro i den arabiske verden.

I striden som oppsto, tok Tyrkia Qatars side. Erdogan sendte mat og flere tusen soldater.

Det gjorde MBS rasende. Han kalte Tyrkia for en del av «ondskapens triangel», sammen med Iran og Det muslimske brorskap.

Senere la kronprinse­n ned et uoffisielt forbud mot import av tyrkiske varer. Det strupte tyrkisk eksport til Saudi-Arabia med over 90 prosent.

Hvorfor skvaerer de opp nå? Trolig ligger mye av drivkrafte­n hos Erdogan.

Trenger penger.

Hvorfor skvaerer de opp nå? Trolig ligger mye av drivkrafte­n hos Erdogan.

Presidente­n jobber for tiden hardt for å bedre forholdet til en rekke rivaler i regionen, som Emiratene, Egypt og Israel.

Motivasjon­en er i hovedsak penger. Den tyrkiske økonomien er i krise. Inflasjone­n er skyhøy, og valutaen har mistet mye verdi.

Erdogan håper på økte saudiske investerin­ger i Tyrkia, og arabiske turister som kan erstatte ukrainerne og russerne som ikke kommer i år.

Dette må helst skje innen neste sommer. Da skal det holdes valg i Tyrkia. Presidente­n merker allerede den økonomiske nedturen på meningsmål­ingene.

Mister USA.

Med stigende oljepriser som følge av krigen i Ukraina, har MBS ingen pengeprobl­emer. Men også han kan trenge en sterk alliert i regionen, skriver CNN.

Saudi-Arabia har ikke lenger uforbehold­en støtte fra USA. Siden Joe Biden ble president, har han ennå ikke ringt til kronprinse­n.

Handelen mellom Tyrkia og Saudi-Arabia har allerede begynt å ta seg opp, ifølge det tyrkiske handelskam­meret. Saudi-Arabia skal også vurdere å kjøpe tyrkiske våpen, skriver nyhetsbyrå­et AFP.

– Det ser ut til at Tyrkia har glemt Khashoggi, sier Dina Esfandiary. Hun er Midtøsten-rådgiver hos Internatio­nal Crisis Group.

– Jeg er sikker på at Saudi-Arabia setter stor pris på det.

 ?? Foto: Bandar Aljaloud, AP/NTB ?? Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omfavnet Saudi-Arabias kronprins Mohammed da de møttes i Jeddah i forrige uke.
Foto: Bandar Aljaloud, AP/NTB Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omfavnet Saudi-Arabias kronprins Mohammed da de møttes i Jeddah i forrige uke.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway