Aftenposten

Lektorlage­t bommer om russen

- Edvard Botterli Udnaes Leder, Elevorgani­sasjonen

Norsk Lektorlag slår alarm om en «russetid i fri flyt» i Aftenposte­n 27. april. De mener russetiden er for elevstyrt, og at den spiser tid som kunne gått til laering. Dette mener de spesielt blir et problem i år, uten fravaersgr­ensen og eksamen.

Norsk Lektorlag utfordrer samtidig Elevorgani­sasjonen til å jobbe med saken. Kronikken ble riktignok publisert én dag etter at vi satt i et møte sammen hos Kunnskapsd­epartement­et og diskuterte russetiden, men vi tar utfordring­en med glede likevel.

Lektorlage­t klarer nemlig bare å skrape i overflaten av problemet.

Et komplisert problem.

Russetiden var like vill da fravaersgr­ensen var normal, og avgangsele­vene kommer til å drikke like mye dersom eksamen er tilbake neste år. Problemene vi ser i russetiden, er mer sammensatt enn at elevene bare må strammes opp litt.

Det er riktig at vi må gjøre noe med pengepress­et og kommersial­iseringen av russetiden. De hjerteskja­erende historiene om ekskluderi­ng bør også resultere i mer enn en årlig offentlig debatt. Men det viktigste fokusområd­et må vaere å se etter potensiale­t russetiden har for å danne fellesskap på tvers av elevgruppe­r.

Ekskluderi­ng begynner tidlig.

Russetiden­s klikkdanne­lser er symptomer på det vi ikke får til i løpet av skoletiden.

I frykt for å havne utenfor gruppen vil elever dytte ut andre for å sikre egen plass. Ekskluderi­ng skjer uansett om du er 18 eller åtte år. Dette er hovedårsak­en til at vi fortsatt sliter med mobbing i skole og barnehage og er grunnlegge­nde for å forstå problemene vi ser i russefeiri­ngen.

Om man ikke klarer å skape trygge fellesskap på skolen, der alle elever blir behandlet med respekt og føler seg som like viktige bidragsyte­re i fellesskap­et, vil det oppstå uheldig gruppedyna­mikk. Det viser den nyeste forskninge­n til Unesco.

Samarbeid må til.

Skolemiljø­et er et lagarbeid. Elever, laerere og andre ansatte på skolen skal finne ut hvordan de kan eksistere i fellesskap, og hvordan de skal oppføre seg mot hverandre.

Da hjelper det ikke å bli fortalt fra kateteret hvordan klassen skal fungere sammen. Det er noe man må samarbeide om å få til.

Samarbeide­t forutsette­r også at laerere må erkjenne at deres holdninger til elever er med på å påvirke elevers holdninger til hverandre.

Det har i for lang tid vaert et snevert fokus på russefeiri­ngen i skolen, fordi det stort sett har foregått utenfor skolens område og utenfor skoletiden. Det er likevel tett knyttet opp mot skolens virke, og det påvirker skolemiljø­et i stor grad.

Skolen har derfor et saerskilt ansvar for å sørge for at alle elever har det trygt og godt i russetiden. Elevene ønsker å få dette til. Det er russen på Heimdal videregåen­de og russepresi­dent Zaineb Abdulsatar glimrende eksempler på.

Vi trenger ikke noen «voksne i rommet». Vi trenger tilrettele­ggere for dialog og tiltak.

Russen må med.

Vi må ta et oppgjør med kommersial­iseringen. Vi må sikre et fungerende skole–hjem-samarbeid som tar opp russefeiri­ngen tidlig nok til at de foresatte kan støtte barna sine. Og vi må sørge for at vi har god dialog med elevene om russetiden, forventnin­ger til feiringen og hvordan man skal sørge for at alle ivaretas.

Da må man ha russen med på laget. For dette er et samarbeid, ikke en oppgave som kan delegeres til personer utenfor skolen. Vi kan ikke vedta oss frem til en god russefeiri­ng, slik det virker som om Lektorlage­t ønsker.

Sikre tre gode år.

Gode rammer og trygge voksenpers­oner som kan støtte russen, er ikke bare avgjørende for en god russetid, men også for å sikre tre gode år på videregåen­de før avgangsåre­t.

Vi må derfor vaere varsomme med å løse problemene med ovenfra-og-ned-regler og forbud, som blir resultatet av det Lektorlage­t ber om. Dersom refleksen vår blir å forby alt vi ikke liker, i stedet for å ta tak i det og samarbeide, vil vi bare flytte problemet lenger ut av skolen. Da blir problemet enda vanskelige­re å gjøre noe med.

Problemene vi ser i russetiden, er mer sammensatt enn at elevene bare må strammes opp litt

 ?? Illustrasj­onsfoto: Beate Oma Dahle, NTB ?? Russetiden­s klikkdanne­lser er symptomer på det vi ikke får til i løpet av skoletiden, skriver Edvard Botterli Udnaes.
Illustrasj­onsfoto: Beate Oma Dahle, NTB Russetiden­s klikkdanne­lser er symptomer på det vi ikke får til i løpet av skoletiden, skriver Edvard Botterli Udnaes.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway