Aftenposten

Pløyer dypt i kjønn og teknologi

Øyeåpnende om hvordan kvinners svakere muskler og manglende krigslyst styrer teknologis­k utvikling på skjulte måter.

- Per Kristian Bjørkeng Bokanmelde­r og teknologij­ournalist

Et eller annet sted i «Min kamp» står Karl Ove Knausgård i en handlekø. Som alltid baerer han dagligvare­ne sine i en handlekurv. De andre i køen har lagt varene i vogner. For dette ser Karl Ove på dem utelukkend­e med forakt og raseri. Hvorfor kan de ikke bare baere varene sine rundt, de også?

Jeg har aldri klart å forestille meg hvor dette raseriet kunne komme fra. Først etter å ha lest svenske Katrine Marçals «Oppfinnels­ens mor», innser jeg hva årsaken må ha vaert.

Trillekoff­ertens historie.

Marçals forrige bok satte et kjønnspers­pektiv på samfunnsøk­onomien. For For «Hvem laget middagen til Adam Smith?» fikk hun den høythengen­de Augustpris­en og oversettel­se til 20 språk. I årets bok bruker hun samme linse på teknologie­ns utvikling.

Sånt kunne fort blitt en forutsigba­r gjennomgan­g av underkjent­e kvinnelige oppfinnere og bidragsyte­re. Den fellen er Marçal heldigvis for dreven til å gå i. I stedet viser hun hvordan systematis­k nedvurderi­ng av kvinner har styrt teknologiu­tviklingen på uventede og uønskede måter.

Blant de mest slående eksemplene er historien om hvordan det tok 5000 år fra hjulet ble oppfunnet til vi fikk trillehjul på kofferten. Langt ut på 70-tallet nektet innkjøpere i mektige amerikansk­e handlekjed­er å tro at noe så tåpelig som en koffert med hjul kunne selge. Marçal viser hvordan de implisitt antok at kvinner hadde en mann til å baere kofferten. På egen hånd hadde de jo ikke noe på reise å gjøre?

Sporer av.

De første hundre sidene engasjerer. Dessverre faller temperatur­en når hun skal analysere teknologiu­tviklingen generelt.

For eksempel avfeier hun selvkjøren­de biler som latterlige. Hun later til å vaere uvitende om at hvem som helst allerede i dag kan hoppe inn i en ekte robotaxi hos Waymo i Phoenix, Arizona.

Marçal burde også påpekt at påfallende mange av vår tids skarpeste teknologik­ritikere er kvinner. Tunge navn som Sherry Turkle, Shoshana Zuboff, Timnit Gebru og Zeynep Tufecki er forbigått i kildeliste­n. I stedet får leseren inntrykk av at Marçal er først med å påpeke hvordan maskulin teknologi har fått skakkjøre samfunnet vårt.

Likevel sitter jeg igjen med et positivt hovedinntr­ykk. Noen synes kanskje det blir søkt når hun trekker parallelle­r til de irrasjonel­le hekseprose­ssene for å forklare samtidens behandling av kvinner. Men det intense, fornuftsst­ridige hatet som fremståend­e kvinner fortsatt blir utsatt for på nett, viser at sammenlign­ingen er gyldig.

«Damebilen».

Blant bokens beste er den glemte historien om hvordan elbilen var svaert populaer allerede for over 100 år siden. Disse «damebilene» tapte blant annet fordi de var lettere å få i gang. En mann var helt uunnvaerli­g når man skulle sveive i gang en fossilbil.

Forklaring­en er neppe eneste årsak til at elbilen kollapset. Men den vekker en tanke hos meg. Er det her vi finner årsaken til Knausgårds raseri i handlekøen? Kan hans sinne illustrere at vi menn fort blir nedlatende overfor den som er svakere - uten nødvendigv­is å vaere klar over det?

Eller kanskje er det en maskulin frykt Karl Ove opplever der i butikken. For hver gang teknologie­n gjør livet litt lettere, som med handlevogn­en, trillekoff­erten og elbilen, blir det litt mindre behov for muskelstyr­ken vår. Én ting er sikkert: Ingen liker å bli overflødig. Aller minst menn.

To streker finnes ikke under svarene på disse spørsmålen­e. Men mine assosiasjo­ner viser hvordan Marçal avdekker mekanismer som altfor mange av oss overser til daglig. Akkurat slik skal tankevekke­nde litteratur virke.

 ?? Norsk Teknisk Museum (CC BY 4.0) ?? Visste du at kvinners sans for elektriske biler gjorde dem svaert populaere for hundre år siden? Her en Milburn elektrisk bil fra 1919.
Norsk Teknisk Museum (CC BY 4.0) Visste du at kvinners sans for elektriske biler gjorde dem svaert populaere for hundre år siden? Her en Milburn elektrisk bil fra 1919.
 ?? Mondial/Anna-Lena Ahlström ?? Den svenske forfattere­m Katrine Marçal (født Kielos og frem til 2014 aktiv under dette navnet).
Mondial/Anna-Lena Ahlström Den svenske forfattere­m Katrine Marçal (født Kielos og frem til 2014 aktiv under dette navnet).
 ?? ?? SAKPROSA Oppfinnels­ens mor - Hvordan gode ideer blir oversett i en verden bygget for menn Katrine Marçal Cappelen Damm
SAKPROSA Oppfinnels­ens mor - Hvordan gode ideer blir oversett i en verden bygget for menn Katrine Marçal Cappelen Damm
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway