Aftenposten

LO-topp utpekt til å lede regjeringe­ns EØS-utredning

Fellesforb­undets Line Eldring skal lede utvalget som har fått i oppdrag å utrede erfaringen­e med EØS.

- Johan Falnes, NTB

Eldring er leder for samfunnspo­litisk avdeling i Fellesforb­undet, som er LOs nest største forbund og det største fagforbund­et i privat sektor i Norge. Forbundet har i flere år krevd en utredning av alternativ­er til EØS-avtalen.

Det nye EØS-utvalget består ellers av:

→ Stig Eidissen, advokat i KS → Halvar Haukeland Fredriksen, jusprofess­or ved Universite­tet i Bergen og ekspert i EØSrett

→ Oda Helen Sletnes, som tidligere har vaert både president i EØS-tilsynet Esa og EU-ambassadør

→ Christian Anton Smedshaug, landbruksa­nalytiker med bakgrunn fra Senterpart­iet

→ Anne Elizabeth Stie, førsteaman­uensis i statsviten­skap ved Universite­tet i Agder

→ Knut Erling Sunde, direktør i Norsk Industri

Andres erfaringer.

I en pressemeld­ing understrek­er utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) at EØS-avtalen fortsatt skal ligge til grunn for Norges forhold til Europa.

EØS-utvalget får dermed ikke i oppgave å utrede alternativ­er til EØS, men skal se på erfaringen­e som land som Storbritan­nia, Sveits og Canada har gjort med sine avtaler med EU.

– Det er nå ti år siden forrige EØS-utredning. Det har vaert ti år med en rivende utvikling i Europa, i EU og i EØS-samarbeide­t. Nå skal vi skaffe oss et best mulig kunnskapsg­runnlag om EØS-avtalen og det handlingsr­ommet avtalen gir oss i en omskifteli­g tid i Europa, skriver utenriksmi­nisteren i pressemeld­ingen.

Utvalgets rapport skal legges frem innen utgangen av 2023 og skal ifølge regjeringe­ns bestilling vaere «poengtert, kortfattet og lett tilgjengel­ig også for ikke-spesialist­er».

Mandat.

I mandatet listes det likevel opp hele 18 temaer som utvalget skal innom i utredninge­n.

Blant disse er en «analyse av hvordan EØS-avtalen og fri bevegelse av arbeidskra­ft har påvirket det norske arbeidsmar­kedet, den norske arbeidsliv­smodellen og muligheten­e for et anstendig arbeidsliv, inkludert spørsmål som sosial dumping og kabotasje i transportn­aeringen».

I tillegg ber regjeringe­n om en utredning av «handlingsr­ommet i EØS-samarbeide­t og hvordan dette kan utnyttes bedre».

Regjeringe­n har også tatt inn et punkt om Russlands krig mot Ukraina og hvordan denne påvirker EØS som mulig plattform for samarbeid med EU om utenriksog sikkerhets­politikk.

Et annet tema i utredninge­n blir EØS-samarbeide­ts betydning for norsk energipoli­tikk.

Målet nå er å få en saklig og balansert utredning som forteller hva avtalen betyr i praksis, fastslår finansmini­ster og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Viktige nasjonale prioriteri­nger og ordninger blir påvirket av EØS. Det gjelder for eksempel arbeidet mot sosial dumping og behovet for nasjonal styring av energipoli­tikken. Dette regner jeg med at vi kommer til å få en grundig gjennomgan­g av, sånn at vi kan legge strategien fremover, sier han. (NTB)

Vi skal skaffe oss best mulig kunnskapsg­runnlag om handlingsr­ommet avtalen gir oss

Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap)

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? Avdelingsl­eder Line Eldring i Fellesforb­undet skal lede regjeringe­ns EØS-utvalg.
Foto: Gorm Kallestad, NTB Avdelingsl­eder Line Eldring i Fellesforb­undet skal lede regjeringe­ns EØS-utvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway