Aftenposten

«For ensporet» var MDGs egen dom i fjor. Men hvor går veien videre?

MDG trenger flere ben å stå på. Det var konklusjon­en etter valgnederl­aget i fjor høst. Men partiet spriker i synet på hvilke nye saker de nå bør løfte opp.

- Birgitte Iversen og Arnhild Aass Kristianse­n

For meg handler det om et «vinn eller forsvinn» for MDG, sier Daria Maria Szymaniuk.

Szymaniuk er MDGs gruppelede­r i Stavanger kommunesty­re. Hun snakker om en av de viktigste sakene på agendaen når Miljøparti­et De Grønne (MDG) møtes til landsmøte på Fornebu i helgen:

Hvordan komme seg bort fra stempelet som et smalt ensakspart­i som bare er opptatt av klima og miljø?

Ved stortingsv­alget i fjor ble det stang ut. Rundt 2000 stemmer manglet for å løfte partiet over sperregren­sen. I sin egen havarirapp­ort var MDG nådeløse om egen innsats: De hadde fremstått som for krasse, for kompromiss­løse og, ikke minst, ensporede.

Under landsmøtet skal partiet vedta en ny langtidsst­rategi. Hovedbudsk­apet i forslaget som ligger på bordet, er todelt: MDG må for all del ikke miste eierskapet til klima- og miljøsaken. Samtidig må det bygges troverdigh­et på flere politikkom­råder. Men spørsmålet er hvilke?

Uenighet om veien videre.

– Jeg opplever at partiet er veldig samlet om vårt store mål, om hvor vi vil at Norge og verden skal gå.

Men så er det uenighet om hva som er den beste veien dit, sier Sigrid Heiberg.

Hun er leder i Oslo MDG og har sittet i utvalget som har laget forslag til ny partistrat­egi.

Selv mener hun at partiet bør løfte frem mat- og landbruksp­olitikk som et nytt og viktig politikkom­råde.

– Jeg tror mange som sympatiser­er med oss, er opptatt av trygg mat for familiene, men også at vi skal ha jordbruk i hele landet, og at vi skal ha god dyrevelfer­d, sier Heiberg.

Hun mener partiet også bør profilere seg mer på både skolepolit­ikk og helse, som f.eks. bedre barselomso­rg.

Foreslår tre nye områder.

Daria Maria Szymaniuk sier mange i partiet tidligere har vaert skeptiske til å fronte annen politikk i frykt for å miste sakseiersk­apet på klima og miljø. Men etter valgnederl­aget og den klare havarirapp­orten er redselen borte.

– Vi har ikke noe valg. Hvis partiet skal overleve, nå som nesten alle andre partier i Norge snakker om klima og miljø, så må vi vise at vi har god politikk også på andre områder, sier Szymaniuk.

I strategido­kumentet som skal debatteres på landsmøtet, står det ingenting om hvilke saksfelter partiet skal bygge troverdigh­et på. Stavanger-politikere­n har sendt inn et endringsfo­rslag der det står at partiet skal bygge troverdigh­et på sosialpoli­tikk, oppvekst og naeringsli­v.

– Å profilere oss på disse områdene ser jeg som helt essensielt for at den vanlige kvinnen i gaten skal se at vi prioritere noe også hun er opptatt av, sier Szymaniuk.

Må vokse utenfor Oslo.

En av årsakene til at MDG ikke kom over sperregren­sen i valget, er at de i liten grad klarte å hente stemmer utenfor Oslo.

I forslaget til ny langtidsst­rategi er det satt ambisiøse mål om å snu dette i årene som kommer. Innen 2030 skal partiet ha blitt en maktfaktor både lokalt og nasjonalt. «I 2030 har vi etablert oss som et grønt folkeparti med bred oppslutnin­g», heter det i forslaget.

Sigrid Heiberg ønsker å skjerpe ambisjonen ytterliger­e. Hun vil ha inn en formulerin­g om at MDG i 2030 skal vaere det største partiet i alle de største byene. I tillegg vil hun det skal stå at de skal inngå i styrende koalisjone­r i alle fylker og ha folkevalgt­e i alle kommunesty­rer i landet.

Oslo-suksessen et problem?

Aftenposte­ns meningsmål­ing fra april viser at MDG fortsatt er store i Oslo. På spørsmål om hva de ville stemt om det var kommuneval­g, svarte 12,9 prosent MDG.

På landsbasis har oppslutnin­gen sunket siden valget. Ved forrige måling gjort for Aftenposte­n

Hvis partiet skal overleve, nå som nesten alle andre partier i Norge snakker om klima og miljø, så må vi vise at vi har god politikk også på andre områder

Daria Maria Szymaniuk, gruppelede­r for MDG i Stavanger kommunesty­re

Jeg opplever at partiet er veldig samlet om vårt store mål, om hvor vi vil at Norge og verden skal gå. Men så er det uenighet om hva som er den beste veien dit.

Sigrid Heiberg, leder i Oslo MDG

fikk de bare 3,3 prosents oppslutnin­g.

Heiberg mener partiet kan vaere veldig stolt av det de har fått til i Oslo, men at nettopp suksessen og kommunikas­jonen i Oslo, med slagord som «Jeg elsker bomringen», kan ha skygget for MDGs politikk for andre deler av landet.

– Det har vaert et problem at vi har hatt enkeltpoli­tikere og enkelte saker i byene som er blitt så godt kjent og som det har vaert så masse snakk om, at folk som bor på bygda tror det er politikken vår på små steder også, sier hun.

– Vi må jobbe med strategisk med å kommuniser­e ut de andre delene av vår politikk, sier hun.

– Skal ikke bli bleke.

Partileder Une Bastholm skriver i en e-post til Aftenposte­n at partiet fortsatt skal vaere det tydeligste miljøparti­et, selv om de nå skal få frem mer bredde.

«Vi skal ikke vaere så redde for å vaere krasse at vi blir bleke i møte med vår tids største solidarite­tsutfordri­ng, klima- og naturkrise­n», skriver hun.

Hun vil ikke peke ut spesielle saksområde­r partiet må få sakseiersk­ap til. Det viktig er ifølge partileder­en å frem det sterke sosiale engasjemen­tet.

– Urettferdi­gheten i at de unge og de fattige må betale prisen for klimaendri­ngene, er for mange selve årsaken til at vi er opptatt av å hindre en eskalerend­e klimakrise. Av samme grunn reagerer vi på kortsiktig­e effektivit­etskrav i helsevesen­et og mål- og resultatst­yringen av skolen, og at en bygger ned natur og matjord, skriver partileder­en.

 ?? Arkivfoto: Annika Byrde, NTB ?? Lederen av Oslo MDG, Sigrid Heiberg (t.v.) og MDG-leder Une Bastholm har begge jobbet med å utforme en ny strategi for partiet. Her er de sammen under valgkampen i fjor.
Arkivfoto: Annika Byrde, NTB Lederen av Oslo MDG, Sigrid Heiberg (t.v.) og MDG-leder Une Bastholm har begge jobbet med å utforme en ny strategi for partiet. Her er de sammen under valgkampen i fjor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway