Aftenposten

MDG-lederen velsigner norsk gass til Europa

Vi skal selge det vi kan nå, sier MDGs partileder, Une Bastholm, om den norske gassekspor­ten til EU.

- Johan Falnes, NTB

Iåpningsta­len til MDGs landsmøte i går kom partileder­en med toner om gassproduk­sjonen fra norsk sokkel som det nok var uvant for delegatene å høre fra hennes munn.

– På kort sikt så er målet selvfølgel­ig for Europa å gjøre seg uavhengig av fossil energi fra Russlands raskest mulig. Og også vi i Miljøparti­et De Grønne mener at det er riktig at vi i Norge skal selge gassen nå til Europa, sa hun.

På landsmøtet skal delegatene også ta stilling til et resolusjon­sforslag der det heter at MDG vil jobbe for:

→ at Europa når målet sitt om å redusere forbruket av russisk gass med to tredjedele­r i løpet av 2022

→ at Norge skal vaere en stabil og pålitelig leverandør av gass til Europa de naermeste årene

Vil fortsatt fase ut.

Bastholm mener gassekspor­ten er nødvendig i den situasjone­n Europa står i etter at Russlands president, Vladimir Putin, invaderte Ukraina.

Hun er likevel tydelig på at MDG fortsatt står for en full utfasing av norsk olje- og gassproduk­sjon innen 2035. Gassen som Norge selger til EU, må derfor komme fra felter som allerede er i produksjon, fastslår hun.

– Det er et annet spørsmål hva vi gjør med de olje- og gassreserv­ene som ennå ikke er utbygd, sier Bastholm.

– Så dette betyr ikke at vi skal lete etter mer olje og gass og investere i nye felter som skal komme i drift om 10–15 år. Vi er fortsatt veldig tydelige på at leting etter ny olje og gass er noe Norge må slutte med.

Stort behov.

Men EUs gassbehov er stort. Før krigen i Ukraina kom godt over 40 prosent av gassen som EU importerte, fra Russland. Norsk gass dekket til sammenlign­ing en andel på 23,6 prosent i 2021.

– Europa har et varig behov for energi. Men de driver også med en rask omstilling til fornybar.

Den har akselerert nå med Putins krig. Det er utrolig viktig at Norge følger med i timen her og ikke tenker at det er gass vi skal love til Europa i årene fremover. Det er fornybar kraft, sier hun.

Står ved oljeultima­tum.

I valgkampen gjorde MDG letestans til et absolutt krav for å støtte en regjering. Da partiet evaluerte valgkampen i etterkant, var konklusjon­en at oljeultima­tumet skygget for resten av miljøpolit­ikken og svekket MDGs troverdigh­et i andre saker. MDG endte på 3,9 prosent i valget og var bare 1700 stemmer fra sperregren­sen.

Bastholm mener likevel ikke at oljeultima­tumet var et feiltrinn.

– Nei, det var det ikke. Men vi ser at det ultimatume­t gjorde at vi snakket veldig mye om olje, og det ble veldig sentralt i spørsmålet om samarbeid med andre partier. Det betyr at vi var med på å bidra til at olje- og klimadebat­ten ble viktig i valgkampen i Norge. Det er jeg veldig stolt av. Men det gjorde også at vi fikk forsterket et inntrykk av at vi var smale, sier Bastholm.

– Det kan godt hende vi kommer til å ha det som hovedkrav neste gang også. Men vi må ta inn over oss hva det krever av valgkampen vår ellers.

– Kommer vi til å se et MDG som toner ned oljesaken fremover?

– Nei. Vi kommer til å fortsette å vaere like tydelige.

Se også kommentar på neste side

Vi er fortsatt veldig tydelige på at leting etter ny olje og gass er noe Norge må slutte med

Une Bastholm, partileder, MDG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway