Aftenposten

MDG har ikke gitt opp distrikten­e

Miljøparti­et De Grønne skal fenge velgere over hele landet. Det spørs om kjernekraf­t og EU er riktig medisin.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

For ensporede. For krasse. For radikale.

Det var en tabbe å stille ultimatum om stans i oljeleting. I det hele tatt snakket partiet for mye om olje og for lite om alt annet.

Slik lød evaluering­en av Miljøparti­et De Grønnes valgkamp i fjor. Det gikk jo ikke helt som det skulle. Bare 1700 bitre stemmer unna sperregren­sen. Men likevel langt unna målet på syv prosents oppslutnin­g.

Nå svømmer partiet i et slags politisk ingenmanns­land, trygt plassert på 3-tallet på meningsmål­ingene. Momentumet fra valgkampen er borte. Klima er ikke lenger øverst på den politiske dagsordene­n.

MDG er et litt irrelevant støttehjul for Støre-regjeringe­n, som hverken trenger eller vil samarbeide med dem. Det er ikke sikkert forholdene vil ligge like godt til rette for partiet om fire år heller.

Bredde ut partiet, men hvor? Men man

må jo forsøke.

Løsningen ligger i å «bredde ut partiet», ifølge partiets egenmeldin­g. MDG skal vaere et grønt folkeparti i 2030, heter det i langtidsst­rategien. Den skal vedtas på helgens landsmøte på Fornebu.

Diagnosen er at partiet har sterkt sakseiersk­ap på klima, men svakt på det meste annet. Det stemmer godt med målingene som gjøres om slikt.

Nå er det lettere sagt enn gjort å vise mer av bredden i politikken. Ett problem er at ikke all politikken til partiet er like attraktiv.

De to største stridstema­ene på landsmøtet blir om partiet skal løfte debatten om norsk EU-medlemskap. Og om partiet nå skal si ja til kjernekraf­t i Norge.

EU-debatten fredag ettermidda­g synliggjor­de at det fortsatt er stort spenn i partiet. (Og at landsmøted­elegater elsker å diskutere prosess, for øvrig).

Men noe av det mest interessan­te var hvor mange som erkjente at de hadde tvilt seg frem til et ja-standpunkt. Det er betegnende for hvordan den tradisjone­lt så EUskeptisk­e miljøbeveg­elsen gradvis har skiftet syn.

Eventuelle ja til både kjernekraf­t og EU legger ikke akkurat til rette for noen populistis­k parademars­j. Det er standpunkt­er som nok kan begeistre en del kjernevelg­ere. De som bor bilfritt i indre Oslo by, kjører ungene rundt på lastesykke­l og bytter surdeigsst­artere med hverandre.

Og partiet setter pris på dem, for all del. Men er det én ting de er ganske enige om her på Fornebu, er det at MDG ikke må bli et rent, urbant parti.

Landbruksp­artiet. Fremtidens grønne folkeparti skal ha «innflytels­e over hele landet», som det står i strategien.

Flere i MDG snakker om mat- og landbruksp­olitikk som et område de må markere seg på.

Det illustrere­r godt partiets kommunikas­jonsproble­m. I fjor ble det voldsomt rabalder rundt partiets mål om reduksjon i kjøttforbr­uket.

Det skygget for en ellers sjenerøs og ambisiøs landbruksp­olitikk.

I det pågående jordbrukso­ppgjøret har MDG sågar overbydd Senterpart­iets tilbud til bøndene.

Problemet er bare at også SV og Rødt har gjort det samme. Og slik er det på mange politikkom­råder.

Ruspolitik­ken er viktig for MDG. Men der konkurrere­r de med Venstre, som satte rusreforme­n på agendaen.

Kampen for bedre barselomso­rg eller mindre stoppeklok­ke i eldreomsor­gen er de heller ikke alene om å kjempe.

Kan utvanne seg selv. Det ligger en fare for at MDG utvanner seg selv med å skulle bredde seg ut og vinne distrikten­e.

Når man i tillegg skal vaere mindre kompromiss­løse, kan partiets synlighet og evne til å sette dagsorden forsvinne.

Dessuten spriker meningene om hvilke andre politikkom­råder partiet skal profilere seg på.

En av nestlederk­andidatene på landsmøtet trekker frem vekstkriti­kk og motstand mot arbeidslin­jen som noe MDG bør gjenreise. Da henvender man seg til en annen velgergrup­pe enn dem som brenner for norsk EU-medlemskap.

Man kan også lure på om det er så viktig med «innflytels­e over hele landet». Tross alt må man innrømme Venstre en viss suksess med å konsentrer­e seg om de urbane velgerne. MDG hadde seilt langt over sperregren­sen i fjor om partiet hadde fått samme oppslutnin­g i Oslo som Venstre.

Man skal nok ikke bli altfor ensporet. Men fordelen er at man i hvert fall vet hvor man er på vei.

Det ligger en fare for at MDG utvanner seg selv med å skulle bredde seg ut og vinne distrikten­e

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway