Aftenposten

Ny nettleieor­dning kommer i juli

-

Forslaget til ny nettleiemo­dell gjelder boliger, fritidsbol­iger og mindre naeringsku­nder. Opprinneli­g var planen at den nye ordningen skulle innføres fra nyttår, men et flertall på Stortinget bestemte i desember å utsette tidsfriste­n.

Nettselska­pene og organisasj­onene er enige om at den faste delen av nettleien skal vaere lavere, mens en større andel skal knyttes til samlet strømforbr­uk.

– Mer rettferdig fordeling.

– Målet med den nye nettleiemo­dellen er å legge til rette for best mulig utnyttelse av overføring­snettet og en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom kundene. Effektbase­rt nettleie vil gi incentiver til effektiv nettutnytt­else, noe som over tid vil gi lavere nettkostna­der for strømkunde­ne, mindre naturinngr­ep og faerre konflikter knyttet til nettutbygg­ing, sier olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) i en pressemeld­ing.

Regjeringe­n har besluttet å innføre en overgangsp­eriode på to år for kravet om at energiledd­et (som betales pr. kilowattim­e i forbruk), maksimalt kan utgjøre 50 prosent av inntektene til nettselska­pene. Olje- og energidepa­rtementet vil deretter be Regulering­smyndighet­en for energi (RME) om å foreta en evaluering av nettselska­penes nettleiest­ruktur i løpet av 2024.

Endring etter innspill.

Denne overgangsp­erioden innføres etter innspill fra i alt 29 organisasj­oner og selskaper som represente­rer forbrukere, miljøbeveg­elsen og naeringsli­vet.

–Vi er svaert fornøyd med at regjeringe­n nå innfrir forventnin­gene fra en bred allianse av organisasj­oner og nettselska­per som kom frem til et fornuftig og forståelig kompromiss, sier administre­rende direktør Bård Folke Fredriksen i Norske Boligbygge­lags Landsforbu­nd (NBBL) i en pressemeld­ing.

–Nå får vi en mer rettferdig nettleie, hvor de som belaster strømnette­t mest slik at behovet for utbygging øker, betaler noe mer i fastledd enn de som bruker lite strøm samtidig. Det er ingen som ønsker å betale for at naboen skal lade to elbiler samtidig på dagtid, når det er fullt mulig å lade sakte om natten når det er god kapasitet i strømnette­t, sier Fredriksen.

– Har lyttet til rådene.

– Olje- og energidepa­rtementet skal ha ros for å ha lyttet til rådene fra en bred gruppe som represente­rer både forbrukere, miljø, naeringsli­v og nettbransj­en, sier administre­rende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge til NTB. (NTB)

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ?? En ny modell skal gi en mer rettferdig nettleie hvor de som belaster strømnette­t mest, betaler mer i fastledd enn de som bruker lite strøm.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB En ny modell skal gi en mer rettferdig nettleie hvor de som belaster strømnette­t mest, betaler mer i fastledd enn de som bruker lite strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway