Aftenposten

Gigantisk ukrainsk lastefly landet på Gardermoen

Et av verdens største lastefly, et ukrainsk Antonov An-124, landet torsdag på Oslo lufthavn.

- Sigrid Gausen og Henning Carr Ekroll

Hendelsen ble dokumenter­t av flyspotter­e ved flyplassen, og flyvningen kunne også sees på tjenester som Flightrada­r. Bilder viser at flyet takset til et område skjermet for innsyn like nord for den militaere flystasjon­en.

Avinor bekrefter overfor Aftenposte­n at Antonov-flyet landet på flyplassen torsdag, men vil ikke gi ytterliger­e detaljer.

Også Forsvaret er tause om hendelsen. Pressekont­akt Vegard Norstad Finberg sier at han ikke kan bekrefte hvorvidt det landet et ukrainsk fly på Gardermoen torsdag.

Har fraktet militaer last.

Antonov An-124 er et av verdens største lastefly og kan frakte 150 tonn. Det aktuelle flyet eies og driftes av det ukrainske selskapet Antonov Airlines. Det har tidligere blitt brukt til å transporte­re militaert utstyr og våpen til NATOstyrke­r i Øst-Europa. Det er også blitt brukt til å frakte våpen til Ukraina, blant annet fra Australia.

Det er uklart om besøket i Norge knytter seg til våpenlever­anser. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre har tidligere sagt at Norge vil bidra med ytterliger­e våpenlever­anser til Ukraina, utover panservern­våpen og luftvernsy­stemer som allerede er levert.

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram har tidligere sagt at regjeringe­n vurderer nye våpenlever­anser fortløpend­e, men at de ikke vil kommentere dette offentlig før eventuelle leveranser er gjennomfør­t.

Aftenposte­n omtalte 29. april at Forsvaret har tatt ut eldre M109-artilleriv­ogner for prøveskyti­ng, noe Forsvaret bekreftet at var vellykket. Men om testskytin­gen var knyttet til en vurdering om de kunne leveres til Ukraina, ville ikke Forsvaret svare på.

 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? Dette arkivbilde­t viser et Antonov An-124 som landet på Gardermoen 27. februar.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB Dette arkivbilde­t viser et Antonov An-124 som landet på Gardermoen 27. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway