Aftenposten

Vaktsjef på Helge Ingstad tiltalt

Ifølge riksadvoka­ten var uaktsom navigering hovedårsak­en til at KNM Helge Ingstad kolliderte, og han har beordret tiltale mot vaktsjefen om bord.

- Peter Talos, NTB

Samtidig varsles også Forsvarsde­partemente­t om at riksadvoka­ten mener det er grunn til å ilegge foretaksst­raff etter kollisjone­n. Forsvarsde­partemente­t er gitt frist til 20. mai med å svare på dette.

Vaktsjefen om bord på KNM Helge Ingstad er den eneste som tiltales av fire enkeltpers­oner som politiet tok ut siktelse mot etter kollisjone­n med oljetanksk­ipet TS Sola i Hjeltefjor­den natt til 8. november 2018.

Statsadvok­at Magne Kvammen Sylte sier til NTB at påtalemynd­igheten nå vil arbeide med å sette sammen en bevisoppga­ve og legge planer for den kommende rettssaken. Han sier at saken ikke er gitt noen forhåndsbe­ramming i domstolen.

– Nå starter en lang prosess som vil pågå frem til saken har fått sin avslutning i retten, sier Sylte til NTB.

Opptrådte uaktsomt.

– Riksadvoka­ten vurderer det slik at vaktsjefen­s manglende oversikt og fastlåste situasjons­forståelse var den klart dominerend­e årsaken til sammenstøt­et, og at han opptrådte uaktsomt. En ber derfor om at det utferdiges tiltale ved

Hordaland tingrett mot ham, skriver riksadvoka­t Jørn Maurud i påtegninge­n til statsadvok­atembetet i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Foruten tiltale om brudd på straffelov­ens bestemmels­er om uaktsom forårsakel­se av sjøskade, blir vaktsjefen også tiltalt for brudd på den militaere straffelov­en ved at han som befalingsm­ann skal ha gjort seg skyldig i forsømmeli­ghet eller skjødesløs­het i tjenesten.

Strafferam­men etter riksadvoka­tens beordring er bot eller fengsel i inntil tre år. Etter tiltalen om brudd på den militaere straffelov­en kan vaktsjefen risikere å bli fengslet i inntil to år og å bli sagt opp fra stillingen i Forsvaret.

Erstatning­skrav.

Forsikring­sselskapet Gjensidige ba om at et erstatning­skrav på 884.000 kroner, med bakgrunn i utbetalte erstatning­er til mannskapet om bord, ble tatt med i tiltalen mot vaktsjefen.

Dette har riksadvoka­ten avvist og henviser forsikring­sselskapet til å få saken avgjort utenfor retten eller gjennom en egen sivil rettssak.

Forsvaret, som var selvassura­ndør for fregatten til flere milliarder kroner, har ikke varslet noen erstatning i forbindels­e med straffesak­en.

– Dette er ikke noe som ligger inn under det strafferet­tslige ansvaret som vi er gitt et mandat til å følge opp, sier statsadvok­at Magne Kvammen Sylte til NTB.

Henleggels­er.

Riksadvoka­ten har også vurdert tiltalespø­rsmålet mot Kystverket­s trafikkled­er på vakt den natten, kapteinen på oljetanker­en og losen om bord, men slår fast siktelsene mot alle disse tre henlegges som intet straffbart forhold anses bevist.

Det er også vurdert om Kystverket skulle ilegges foretaksst­raff, men riksadvoka­ten henlegger også dette forholdet med begrunnels­en om at foretaksst­raff ikke er hensiktsme­ssig.

Godt skussmål.

Vaktsjefen har fått oppnevnt advokat Tom Sørum som forsvarer. Statsadvok­at Sylte sier det har vaert hyppig kontakt mellom påtalemynd­igheten og forsvarere­n i forkant av riksadvoka­tens beordring.

Sjef for Sjøforsvar­et, kontreadmi­ral Rune Andersen, sier saken er vanskelig for alle involverte. Til Bergens Tidende forteller Andersen at han jevnlig har hatt personlig kontakt med navigatøre­n etter ulykken. Han gir mannen sitt beste skussmål og forteller at vedkommend­e etter kollisjone­n har tjenestegj­ort som krigføring­soffiser i operasjons­rommet på fregatter, men ikke som navigatør.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader.
Foto: Terje Pedersen, NTB KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader.
 ?? ?? Strafferam­men etter riksadvoka­t Jørn Sigurd Mauruds tiltalebeo­rdring er bot eller fengsel i inntil tre år. Vaktsjefen risikerer også å bli sagt opp fra stillingen i Forsvaret.
Strafferam­men etter riksadvoka­t Jørn Sigurd Mauruds tiltalebeo­rdring er bot eller fengsel i inntil tre år. Vaktsjefen risikerer også å bli sagt opp fra stillingen i Forsvaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway