Aftenposten

Sommerskol­en: Helt fullt i vest, mange ledige plasser i Groruddale­n

- Adriane Lilleskare Lunde

Det er ikke aktuelt for oss å reise så langt

Hilde Aasnaes, mamma

I Oslo vest står nesten 2000 barn på Sommerskol­ens venteliste. I bydelene Alna, Stovner og Grorud er det hundrevis av ledige plasser. – Har ikke bommet, sier rektor.

Mange har søkt mot Sommerskol­en i håp om å løse årets komplisert­e feriekabal.

Forrige uke fikk nesten 14.000 elever i 1.-7.-klasse beskjed om at de hadde fått plass. Rundt 3000 fikk avslag. Blant dem var brødrene Martin (9) og Petter (10) Aasnaes, som Aftenposte­n skrev om for en uke siden. De søkte på kurs ved Tåsen skole, hvor de også går.

Hvis brødrene likevel vil prøve å få plass på kurs ved en annen skole, kan de søke «Restetorge­t», med rundt 1500 plasser tilgjengel­ig.

Men som oversikten Aftenposte­n har laget, er de ledige plassene veldig skjevforde­lt mellom bydelene. Det samme er antall på venteliste.

I bydelene Nordre Aker, Østensjø og Nordstrand står et par tusen barn i kø. De har få tilgjengel­ige plasser å søke på.

I bydeler som Gamle Oslo, Stovner, Alna og Grorud står hundrevis av plasser tomme.

I noen bydeler kan det vaere barn på venteliste selv om det er ledige plasser. Det kan skyldes at et barn har søkt på et veldig populaert kurs, som svømming, mens det fortsatt er ledig på «Prøv fransk!», for eksempel. Det kan også vaere at det er ledige kurs på en annen skole i bydelen.

Men selv om barn kan søke seg til kurs over hele byen, vil de fleste gå i sitt naerområde. Det bekrefter brukerunde­rsøkelser Sommerskol­en selv har gjort. Mamma Hilde Aasnaes er enig. – Det er ikke aktuelt for oss å reise så langt. Det handler både om logistikk, og at det vil vaere ukomfortab­elt for barna med et helt nytt og ukjent miljø.

– Ikke bommet.

Til tross for skjevforde­lingen, er ikke rektor for Sommerskol­en enig i at de har bommet med fordelinge­n av årets plasser.

Ewelina Knutsen sier det er flere forhold som har hatt betydning for årets tildeling, som politiske føringer, budsjettra­mmen og erfaring fra tidligere år.

Hun viser til tildelings­brevet fra byrådet og budsjettfo­rslaget for 2022.

Knutsen sier det har vaert ønskelig å gi et godt tilbud også til dem som trenger det mest, altså i bydeler sør og øst i byen, ikke der etterspørs­elen er høyest.

– Samtidig står hundrevis av plasser ledig i bydeler som Stovner og Alna, mens tilsvarend­e antall står på venteliste i vest?

– Vi må fortsatt jobbe med å nå ut til elever og foresatte øst i byen. Dessverre når vi ikke godt nok ut nå.

Hun sier dette er noe de fortsatt jobber med. Målet er å få flere barn øst i byen til å delta på sommerskol­en.

For å tilpasse seg dette har de oppjustert tilbudet i disse bydelene for å sikre en jevnere geografisk fordeling. På grunn av begrenset budsjett har dette gjort at de ikke kan tilby like mange plasser i vest, forklarer Knutsen.

– Det viktigste for oss er at flest mulig elever skal få tilbud om plass. Så må vi jobbe med å skape en kultur for dette over hele byen. Vi vet at behovet er der, men dette er ikke gjort på et år. Det er påbegynt.

Handler om kultur.

På spørsmål om hva Sommerskol­en har gjort for å rekruttere og gjøre tilbudet kjent for barn i øst- og vest-bydeler, sier Knutsen at de har hatt et tett samarbeid med skolene.

Blant annet har de bedt skolene ha en egen person til å jobbe dedikert med å spre tilbudet, hjelpe familier med påmelding og følge opp.

De har også forsøkt å nå ut til fritidsklu­bber gjennom bydeler for å markedsfør­e kursene.

– Vi kunne sikkert gjort mer, men vi må begynne et sted. Dette er et langsiktig arbeid.

Mye handler om kultur og tradisjone­r, sier hun. I noen områder har barna gått på sommerskol­en hvert eneste år. Det blir en rutine. I andre områder er ikke dette like etablert.

– Kanskje er det også elever som tror de ikke kan mestre Sommerskol­en, som er vanskelig å overbevise om at de kan få en innholdsri­k og gøy uke hos oss.

Påmeldinge­n for ungdomssko­le og videregåen­de åpner 9. mai og varer til 19. mai, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er i Utdannings­etaten, Kjersti Rustand.

Og fortsatt er det en stund til påmeldinge­n stenger. 3. juni skal alle plassene vaere endelig fordelt.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Mens hundrevis av plasser er ledig i øst, er venteliste­ne lange i vest. Brødrene Aasnaes fikk ikke plass.
Foto: Olav Olsen Mens hundrevis av plasser er ledig i øst, er venteliste­ne lange i vest. Brødrene Aasnaes fikk ikke plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway