Aftenposten

Synnøve Liaaen Jensen

-

Professor Synnøve Liaaen Jensen sovnet stille inn 22. april, 90 år gammel.

Synnøve ble født i Ålesund 1. mars 1932. Hun studerte organisk kjemi på NTH, kom raskt under professor Nils Andreas Sørensens vinger og startet tidlig med sitt livsverk innen carotenoid forskning. Som første kvinnelige dr.techn. fra NTH, første kvinnelige professor i 1970 og første kvinne som fikk Norsk Kjemisk Selskaps Guldberg og Waage-medalje, ble hun fort en rollemodel­l og et ikon for kvinnelige forskere. Det var noe hun aldri ville fremheve selv, men det var et ubestridt faktum.

Allerede tidlig i karrieren ble legemiddel­giganten Hoffmann La Roche i Sveits klar over hennes forskning og potensial, og et livslangt samarbeid som kom hennes gruppe på NTH til gode både faglig og økonomisk, ble innledet. Hennes internasjo­nale engasjemen­t bidro sterkt til samarbeid med store universite­ter og forskere i Europa, USA og Japan.

Synnøve ble utnevnt til aeresdokto­r ved universite­tet i Zürich i 1986, og ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden og mottok utmerkelse­n med stjerne i 2008. Hun så på undervisni­ng som sin viktigste oppgave som professor, og studentene satte pris på hennes engasjemen­t og struktur.

Som medarbeide­re profittert­e vi sterkt på å vaere i en gruppe preget av dynamikk og internasjo­nalt samarbeid. Et utstrakt nettverk ble skapt for oss, det var frihet til å reise ut, frihet til å skape.

Synnøve var familiekja­er. Til tross for mange år med intenst forsknings­arbeid hadde hun alltid tid til familie.

Noe av det spesielle med Synnøve var hennes romslige holdning. Takhøyden var stor i hennes gruppe til tross for hennes tilsynelat­ende formelle og uklanderli­ge ytre. Historiene er mange fra en aktiv kjemilab med mye humor.

Vi takker Synnøve for all inspirasjo­n og lyser fred over hennes minne.

Sissel Hertzberg, Jon Eigill Johansen, Harald G. Rønneberg og Per Foss

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway