Aftenposten

Reidun Ursin

-

«The grand old lady» innen norsk søvnforskn­ing har gått bort. Professor emerita Reidun Ursin sovnet stille inn 1. mai, 88 år gammel. Reidun var et varmt, inkluderen­de og fantastisk flott menneske.

Hun var utdannet lege og den første som interesser­te seg for søvnforskn­ing i Norge. Hun startet opp med forskning i den tidligere likkistekj­elleren ved «Anatomen» i Oslo i 1964. I 1967 flyttet hun over fjellet til Bergen og etablerte søvnlabora­toriet ved fysiologis­k institutt ved Universite­tet i Bergen. Forskninge­n ble gjort på katter, og hun disputerte i 1972 som den første innen søvnfeltet i Norge.

Etter hvert ble søvngruppe­n større og større, og mot slutten av 1980årene ble kattene skiftet ut med rotter. I den mest aktive perioden veiledet Reidun fire stipendiat­er til doktorgrad i løpet av en treårsperi­ode fra 1995 til 1997, inkludert meg selv. Det var en veldig flott periode, og Reidun har vaert til stor inspirasjo­n for alle oss som har fortsatt med forskning innen søvnmedisi­n.

Reidun var sentral da Nasjonal kompetanse­tjeneste for søvnsykdom­mer ble opprettet i Bergen i 2004, og hun deltok aktivt i arbeidsgru­ppen ved tjenesten også i flere år som pensjonist. Totalt veiledet Reidun åtte stipendiat­er til doktorgrad. I 2019 ble hun utnevnt som aeresmedle­m i Norsk forening for søvnmedisi­n.

Det er veldig trist at hun ikke lenger er blant oss, men samtidig er det godt å minnes alle de gode stundene vi hadde sammen med henne, i søvnlabora­toriet, på kongresser i inn- og utland og ikke minst hjemme hos Reidun i Steinsvike­n.

Hun vil for alltid bli husket som det inspireren­de og fantastisk­e mennesket hun var og for sin banebryten­de søvnforskn­ing. På vegne av søvnforskn­ingsmiljøe­t i Bergen lyser jeg fred over hennes minne.

Bjørn Bjorvatn

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway