Aftenposten

– Hvis våre største kritikere så hvor gøy vi har det, ville de fått et nytt syn på russen

Bussjef Tinius Saether Førde har jobbet med «Airbuss» siden starten av videregåen­de. Nå strømmes bussens egenlagde låter til over en halv million lyttere.

- TEKST Per Christian Selmer-Anderssen FOTO Tomm W. Christians­en

– På skolen blir vi omtalt som en A-buss. Jeg føler meg teit når jeg sier det, men det er miljøet som har gitt oss den merkelappe­n, sier bussjef Tinius Førde.

Vi sitter inne i 28 handelsgym­nasiasters rullerende festlokale. Festen deres har nådd mye lenger enn bussens svartmalte vegger. Da «Segertåget» byttet navn til «Airbuss» 22. april, hadde bussen allerede åtte låter på Spotify. De var skrevet av dem selv – men sunget av en rekke artister som er kjente i russemiljø­et.

Den mest populaere låten har naer 500.000 spillinger. – Hva er egentlig en A-buss?

Tinius Saether Førde vrir seg i bussens skinnsofa. Det lukter størknet øl og innestengt moro.

– Det er de som er frempå sosialt, men dette er ikke noe tema blant oss på bussen.

Den siste uken har TV 2 og NRK har fortalt om offentlige utstemming­er fra bussene. Om svartelist­er på sosiale medier. Og om en utestengel­seskultur som starter allerede før elevene er ferdig på ungdomssko­len. Tinius Førde kjenner seg ikke igjen i noe av dette.

Men han kan fortelle om den hierarkisk­e russefeiri­ngen, sett fra toppen av pyramiden.

Hvordan sikre seg billett. Da Tinius Saether Førde begynte på Oslo Handelsgym­nasium visste han at det var en såkalt «busskole».

– Jeg vokste opp med å se opp til russebusse­r. Syntes sangene var kule og hadde storesøske­n som var på buss. Det var noe jeg hadde lyst til.

I starten av videregåen­de var han spent. Ville han finne en buss? Eller ville han bli en av skolens bussløse elever, som vandret gjennom VG1, 2 og 3 uten en rullende tilhørighe­t av felles festmusikk og like hettegense­re? Frykten varte ikke lenge.

Allerede tidlig i førsteklas­se fant han 12–13 kamerater som dannet buss sammen. Førde forteller at den andre halvparten ble valgt ved avstemming.

– Alle må vaere komfortabl­e med hvem som blir med. Prosjektet har jo et stort volum: Ideene, kontaktene og innsatsen som trengs for at bussen skal bli en realitet.

 ?? ?? Det er kostbart å vaere russ. Tinius Saether Førde har brukt en del tusenlappe­r på hettegense­re med russebusse­ns logo.
Det er kostbart å vaere russ. Tinius Saether Førde har brukt en del tusenlappe­r på hettegense­re med russebusse­ns logo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway