Aftenposten

Statens lånekasse for klassereis­er

Lånekassen er en maskin for sosial mobilitet som har formet mye av det moderne Norge.

- ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson

Forleden dag var jeg på en staselig tilstelnin­g. En tidligere kollega ble utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden, den største heder du kan få etter et langt arbeidsliv. Han er en god taler og gjorde forsamling­en nysgjerrig da han begynte å snakke – om en dato.

En dag i norgeshist­orien, endatil før han ble født, som kom til å prege hans liv og alle de muligheter han hadde fått og alt han hadde greid og nå ble hedret så ettertrykk­elig for.

Datoen er 6. juni 1947.

En spesiell type bank. Hva i all verden skjedde den dagen for snart 75 år siden? Hovedoppsl­aget i Aftenposte­n samme morgen var «Amerika vil gjenreise Europa. Marshall tilbyr et fredens låne- og leieprogra­m».

Det var et helt annet låneprogra­m den nyslåtte ridderen takket for å ha preget hans liv. Den 6. juni 1947 vedtok Stortinget nemlig «Lov om Statens lånekasse for studerende ungdom» – en helt spesiell bank. Andre verdenskri­g hadde skapt et kompetanse-etterslep, utdanninge­ne haltet i okkupasjon­sårene og landet skulle gjenoppbyg­ges og videreutvi­kles.

Det var behov for veldig mange flere med høyere utdanning så raskt som mulig. Samtidig så politikern­e at svaert mange ikke var i stand til å finansiere den selv. Statens lånekasse ble verktøyet for å gi flere sjansen, uavhengig av bosted, familieøko­nomi og kjønn.

1 av 5 nordmenn er låntagere. Resten er norsk samtidshis­torie. 75-årsjubilee­t blir markert av Lånekassen i hele år, saerlig rundt 6. juni.

I fjor fikk 427 000 elever, studenter og laerlinger lån og stipend fra Lånekassen. Totalt er det akkurat nå 1,2 millioner nordmenn som enten får støtte eller betaler på studielåne­t sitt. Det er 1 av 5 nordmenn. 38 milliarder kroner ble utbetalt i fjor. Studenter som var ferdige med høyere utdanning i 2021, hadde i snitt 378 000 kroner i studiegjel­d.

Jevnlig dukker det opp Facebook-poster når folk har fått det fem linjer korte brevet fra Lånekassen når siste avdrag er betalt. Det er en milepael i manges liv etter et par tiår med nedbetalin­ger. Jeg elsker den siste, nøkterne setningen i brevet:

«Vi håper du har hatt glede og nytte av utdanninge­n din!»

Flere valg i livet. Lånekassen er blitt en av de mest virkningsr­ike samfunnsin­stitusjone­r vi har. Den har vaert sosialt utjevnende og gitt flere generasjon­er mer å velge mellom i livet. Oslos ordfører Marianne Borgen har nylig sagt det sånn: «Det var ingen i min familie som visste hva universite­tet var.»

Og kanskje har Lånekassen vaert viktigere for likestilli­ngskampen enn selv p-pillen, som tidligere filmdirekt­ør Vigdis Lian har uttrykt det.

Men Lånekassen har ikke sluppet unna kritikk gjennom årene. Ofte har det dreid seg om at nivået på studiestøt­ten er for lavt eller at renten er for høy. Det første er trolig riktig. Basislånet er 126 357 kroner i året. Mange klarer seg derfor ikke uten å jobbe ved siden av. Ja, ekstrajobb­er utgjør nå i snitt over 50 prosent av studentinn­tekten.

«Satans Lånekasse ». Det finnes også mer ideologisk kritikk. Deler av arbeiderbe­vegelsens å utdannings­revolu- sjonens omen undergravi­ng av kollektivk­lassebevis­sthet og stedbundne røtter. Få steder blir dette sagt klarere enn i «Fars tale» i Odda-forfattere­n Lars Ove Seljestads debutroman «Blind» fra 2005, der industriar­beidserfar­en holder enetale for sønnen som vil ut og bort og gå på universite­t:

«Med Satans Lånekasse, som eg brukar å kalle det, oppsto ei ny mulegheit for å ta vidaregåan­de og høgare utdanning. Frå no av kunne også fattigmann­s barn få gunstige og billege lån og stipend til utdanning, uavhengig av foreldra si inntekt (…) Det avgjørande var at dei hadde utdannings­talent. Og at dei hadde selt sjela si til utdannings djevelen. Ja, eg seier Satans Lånekasse. Og eg seier det høgt og tydeleg.»

På de 75 år som har gått siden 1947 er Norge blitt et av verdens rikeste land, men store sosiale og økonomiske forskjelle­r finnes. Jeg tror Lånekassen vil forbli viktig for å løfte nye generasjon­er av folk inni utdannings­samfunnet. Fremtidens arbeidsliv krever stadig mer a vetter-og videreutda­nning. Å laere hele livet krever enda mer finansieri­ng.

Mobilitete­n gjelder ikke alle. Uansett hvor godt Lånekassen har fungert, viser forskning at forskjelle­r når det gjelder utdanning og sosialt miljø reproduser­es og går i arv, generasjon for generasjon. Mobilitete­n har sine grenser i det egalitaere Norge òg.

For de fleste i dette landet gjør ikke klassereis­er. De fleste i dette landet har ikke høyere utdanning. Utdannings­revolusjon­en har også ført til en trist nedvurderi­ng av yrker som ikke krever så mye utdanning, for eksempel mange av de viktigste, tøffeste og dårligst betalte jobbene i serviceyrk­ene, varehandel og helse og omsorg. «Norge mangler fagarbeide­re, ikke mastergrad­er», skrev en restaurant­sjef i et innlegg i Aftenposte­n på tirsdag.

Du blir ikke lykkeliger­e av høy utdanning. Mer kunnskapsr­ik, men neppe klokere.

Så det handler mest om nye valgmuligh­eter og om frihet, det bankeventy­ret som startet den junidagen for 75 år siden. Friheten til å velge det man vil, hvis man vil. Lånekassen er del av en dyp samfunnsom­forming.

«Klassereis­ende er en stor sosial bevegelse som sier noe om tiden etter andre verdenskri­g, som er verdenshis­toriens mest progressiv­e periode», skriver Karin Sveen i boken «Klassereis­e. Et livshistor­isk essay» fra 2000.

I denne perioden har Statens lånekasse for utdanning både formet enkeltmenn­esker og gjort det norske samfunnet til hva det er i dag.

Den kunne nesten omdøpes til Statens lånekasse for klassereis­er.

Knut Olav Åmås

Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway