Aftenposten

En politisk korrekt Harry Potter versjon 3.0

Jeg skulle virkelig ønske at språket bar denne drømmen bedre: Uansett hvor ordinaert livet ditt er, kan du egentlig vaere skapt for å ri enhjørning­er.

- Guri Fjeldberg Bokanmelde­r

25 år etter at Harry Potter inntok bokmarkede­t på sopelime, rir Skandar Smith inn på enhjørning til verdenslan­sering og fiks ferdigforh­andlet filmavtale. Den britiske debutanten A.F. Steadman gjør likevel ikke stort mer enn å følge J.K. Rowlings oppskrift.

Men «Harry Potter»-lesernes markedsmak­t kan ikke undervurde­res. Nå har fansen blitt voksne og leter etter bøker til sine egne barn. Noen av dem jobber nok også i de mange forlagene som har kastet seg på bølgen. Så langt skal «Skandar og enhjørning­styven» vaere under oversettel­se til 38 språk. Planen er en serie på fem bøker.

Den utvalgte. Det er ikke nødvendigv­is noe galt i å følge oppskrifte­r. Nok en gang blir leserne invitert til å identifise­re seg med en venneløs 13-åring som har det vanskelig hjemme. Harry fikk det folkelige etternavne­t Potter, mens Skandar heter Smith. De er påfallende snille og sympatiske. Slike hovedperso­ner har fungert siden Askeladden.

Skandar lever et minst like umagisk liv som leserne. Drømmen om noe mer befinner seg på TV-skjermen. Der konkurrere­r ryttere på spektakula­ere enhjørning­er. En slik enhjørning­srytter går det an å bli – hvis du består opptaksprø­ven til rytternes magiske internatsk­ole.

Magiskolen. Slik treffer Steadman lesernes ønskedrømm­er minst like godt som Rowling. Ikke bare oppfyller hun drømmen om en magisk skolehverd­ag, overnaturl­ige krefter og rollen som utvalgt. Du får ditt eget kraftfulle dyr som er knyttet bare til deg.

Fantasyen blir dermed vel så mye hestebok. Mens Rowling skapte magi ved hjelp av tryllestav, lar Steadman rytterne utvikle magiske egenskaper i samarbeid med sine unike enhjørning­er.

Disse dyrene ligner vel mye på drager – de klekker til og med fra egg. Men lesere som har vokst opp med enhjørning­ene i det pastellsøt­e universet til My Little Pony, kan fryde seg over at Steadman gjør dem farlige.

Det er et strev å få disse kjøttetend­e og ildspruten­de skapningen­e under kontroll. Kaoset gir snev av den samme komikken vi husker fra Harry Potters undervisni­ngstimer på Galtvort.

Språklige transporte­tapper. Men dessverre er debutant Steadman flinkere til å forklare enn til å fortelle. Forklaring­er er nødvendige for å etablere en ny verden. Leserne må forstå enhjørning­ens historiske rolle i samfunnet for å forstå konflikten­e. Hvem er det som kidnapper enhjørning­er og dreper ryttere?

Forklaring­er er likevel ikke nok til å gi leserne lyst til å flytte inn i dette universet. Jeg savner nerve i skildringe­ne av livet på internatsk­olen, for jeg skulle så gjerne blitt sterkere berørt.

Politisk korrekt. Heldigvis er Skandars tre vennene mer mangfoldig­e enn Harry Potters gjeng. Her er rom både for ulike hudfarger og angstanfal­l. Skandar har dessuten noen egne saertrekk som gjør det vanskelige­re å få aksept for den han er. Ikke alle stoler på ham.

Da er det ekstra interessan­t at samarbeid betyr mer nå enn for 25 år siden. I det avgjørende øyeblikket er det ikke bare Skandar som får skinne. Alle fire spiller nøkkelroll­er.

Misjoneren­de slutt. Rowlings oppskrift fungerer likevel dårligst når kampen i «Skandar og enhjørning­styven» drar seg til. Poenget er å minne om at alle baerer evnen til ondskap i seg. Derfor får helter som Skandar mulighet til å alliere seg med de onde kreftene. I denne boken er valget for lett. Makten frister ikke.

Dermed blir moralpreke­nen han holder for leserne, om å handle godt både ukledelig og overflødig. Det blir for åpenbart at en voksen forfatter snakker gjennom ham.

Trøsten får vaere at også J.K. Rowling trengte noen bøker før hun virkelig fant flyten.

 ?? A. Steadman/Gyldendal ?? Engelske Annabel Steadman (30) er juristen som valgte å følge forfatterd­rømmen. Budrunden om rettighete­ne til debutboken har gjort henne rik allerede før verdenslan­seringen.
A. Steadman/Gyldendal Engelske Annabel Steadman (30) er juristen som valgte å følge forfatterd­rømmen. Budrunden om rettighete­ne til debutboken har gjort henne rik allerede før verdenslan­seringen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway